Etiopiasta Sudaniin yksin tulleet pakolaislapset suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön uhreiksi

Etiopiasta Sudaniin yksin tulleet pakolaislapset suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön uhreiksi

Sadat lapset ovat joutuneet perheistään eroon paetessaan Sudaniin Etiopiassa käynnissä olevia taisteluja. Ilman huoltajaa olevat lapset ovat suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön uhreiksi, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Yli 43 000 pakolaista on jo hakeutunut Etiopiasta naapurimaahan Sudaniin. Pelkästään yhdellä rajanylityspaikalla on rekisteröity jo 139 perheestään eroon joutunutta lasta. Pelastakaa Lapset korostaa, että perheiden yhdistäminen pitää saada toteutettua mahdollisimman nopeasti. Järjestö on lähettänyt alueelle asiantuntijan tukemaan näitä toimia.

– Kodeistaan paenneet ja ilman huoltajaa olevat lapset, ja erityisesti tytöt ovat suuressa vaarassa joutua lapsikaupan sekä hyväksikäytön kohteiksi, sanoo Pelastakaa Lasten Sudanin maajohtaja Arshad Malik.

Malik on tällä hetkellä Um Rabakan leirillä, jossa on noin 10 000 ihmistä, joista vajaa puolet on lapsia. Leiri oli alun perin suunniteltu 5000 ihmiselle.

– Lapset tarvitsevat asiantuntevaa tukea ja suojelua. Perheistään eroon joutuneista lapsista moni on liikkeellä vanhempien sisarusten tai muiden sukulaisten kanssa. Lapset kuitenkin tarvitsevat omia vanhempiaan tai huoltajiaan, sillä heidän kanssaan he tuntevat olonsa turvallisimmaksi. On äärimmäisen tärkeää, että lapset saadaan takaisin vanhempiensa luokse mahdollisimman nopeasti, sanoo Malik.

Monet ovat joutuneet pakenemaan ilman, että ovat ehtineet ottaa mukaansa muuta kuin vaatteet yllään. Lapset ovat joutuneet kävelemään paahtavassa kuumuudessa päivien ajan. Lapset ovat myös alttiita malarialle ja muille loisten aiheuttamille sairauksille. Vammaiset lapset ovat erityisen haavoittuvaisia.

– Lasten suojelua, suojaa, puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa tarvitaan kipeästi. YK ja avustusjärjestöt tekevät kaikkensa, mutta tarpeet ovat liian suuret. Ylikansoitetulla leirillä koronavirus voisi levitä kulovalkean tavoin. Tarvitsemme kipeästi tukea, jotta voisimme ylläpitää leirillä hyvän hygieniatason, pitää tilat puhtaina sekä mahdollistaa sosiaalisen etäisyyden pitämisen. Meidän pitää myös valmistautua ottamaan vastaan lisää pakolaisia, toteaa Malik.

Osana avustustoimiaan Pelastakaa Lapset on perustanut turvallisia tiloja sekä lapsille, että naisille. Lapsiystävällisissä tiloissa lapset voivat viettää aikaansa turvassa ja heitä tuetaan toipumaan kokemuksistaan. Jotta pakolaislasten koulunkäynti ei loppusi kokonaan, Pelastakaa Lapset perustaa tilapäisiä oppimiskeskuksia yhteistoiminnassa viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Kaikessa avustustoiminnassa ehkäistään tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Etiopiasta paenneiden auttamiseksi tarvitaan lisää kansainvälistä tukea, sillä pakolaisten määrä saattaa YK:n arvion mukaan kasvaa 200 000 ihmisellä lähikuukausien aikana.

Auta konflikteista kärsiviä lapsia