Pokémon Go

Palaa verkkolehden etusivulle

Pokémon Go

On myönnettävä, että kännykkään liikenteessä tuijottava lapsi sekä aikuinen on liikenteessä riski. Pelistä johtuvien vaarojen kauhistelu ei kuitenkaan auta, vaan lasta tulee ohjeistaa ja neuvoa turvalliseen Pokémon Go -pelin pelaamiseen. Parhaiten tämä tapahtuu käytännön kautta ja peli antaakin harvinaisen mahdollisuuden tutustua lapsen internetin käyttöön, pelimaailmaan ja jopa kavereihin helposti pelaamisen kautta. Pokémon Go:n tarjoamat mahdollisuudet vanhemmalle ovat lähes rajattomat. Yhdessä ulkona kävellen voi kysyä ja keskustella kaikista lapsen ja nuoren elämään liittyvistä asioita. Nyt on siis hyvä aika pistää lenkkarit jalkaan ja lähteä lapsen kanssa ulkoilemaan. Unohda huolipuhe ja muodosta oma mielipide tutustumalla peliin!

Pelastakaa Lasten Lapset ja digitaalinen media -yksikkö on koonnut vanhemmille käytännön ohjeita peliin liittyen.  Lapsi ja Pokémon Go:n turvallinen pelaaminen:

  1. Pokémon Go kannustaa lapsia ja aikuisia liikkumaan ulkona. Vanhemman on hyvä lähteä lapsen mukana ulos pelaamaan ja tarkkailemaan esimerkiksi lapsen liikennekäyttäytymistä pelaamisen yhteydessä. Jos lapsi keskittyy peliin liikennettä ja muita liikkujia huomioimatta niin paras keino on pysäyttää peli ja ohjeistaa lasta heti paikan päällä. Turvataidot jäävät lapselle parhaiten mieleen kun ne tapahtuvat käytännössä.
  2. Yhdessä pelaaminen on parhaimmillaan mukavaa ja antaa onnistumisen tunteita. Kävellessä voi kulua useampikin tunti ja kilometri. Lapsi voi Pokemon Go:n kautta tutustua kanssasi kodin ympäristöön ja vaikka tulevaan koulumatkaan. Näin saat helposti selville liikenneturvallisuuden riskit kotiympäristösi osalta ja voitte yhdessä sopia pelaamisympäristöjen rajat esimerkiksi peliin liittyvien ja lapselle tärkeiden paikkojen kautta (PokéStopit ja Gymit).
  3. Jos lapsi ikänsä puolesta voi jo liikkua yksin kodin lähellä, niin hänen kanssaan on hyvä sopia siitä, missä on turvallista pelata, milloin voi pelata ja (esimerkiksi läksyjen teon jälkeen) ja mitkä ovat kotiintuloajat. Puhelimeen voi esimerkiksi asettaa hälytyksen päivällisen ja kotiinlähdön merkiksi.
  4. Yhdessä pelatessa voit huomata myös miten Pokémon Go lisää vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyden tunnetta eri-ikäisten pelaajien keskuudessa. Kävellessä voitte keskustella turvalliseen pelaamiseen liittyvistä asioista ja vieraiden ihmisten kanssa keskustelusta.
  5. Yhdessä pelatessa huomaat varmasti, että peli kuluttaa nopeasti puhelimen akkua. Lapsen kanssa on hyvä sopia, että puhelimen ilmoittaessa akun loppumisesta on hyvä tulla kotiin tai ainakin ilmoittaa missä päin Pokémoneja metsästää. Voit myös lempeästi muistuttaa, että kotiin turvallisesti palaaminen on tärkeämpää kuin yksittäisen Pokèmonin nappaaminen. Öttiäiset kyllä ilmaantuvat uudestaan peliä jatkaessa.
  6. Yhdessä pelatessa voit näyttää myös esimerkkiä siitä, että vaikka Pokémonin nappaaminen voi tuntua siinä hetkessä maailman tärkeimmältä asialta, niin mikään ei ole tärkeämpää kuin omasta turvallisuudesta huolehtiminen. Tue lasta seuraamaan vaistojaan Pokémonien sijaan. Jos tilanne tuntuu turvattomalta niin ohjeista lasta kääntymään kohti kotia ja soittamaan puhelimella lisäneuvoja ja ohjeistusta.
  7. Pokémon Go kuten useimmat muut digipelit tarjoavat mahdollisuuden ostaa rahalla lisätarvikkeita. Voit halutessasi poistaa maksuvaihtoehdon helposti pelin asetuksista.

Lasten oikeuksien sopimuksen artiklassa 31 todetaan, että lapsella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan sekä ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan.
Miten sinä annat Pokémon Go:n liikuttaa sinua?
Tunteilla vai yhdessä lapsen kanssa liikkuen?

Lisää aiheesta HS mielipidekirjoituksessa

Kirjoittajat Minna Kylmälahti &  Nina Vaaranen-Valkonen
toimivat asiantuntijoina , Lapset ja digitaalinen media yksikössä
Pelastakaa Lapset ry – Rädda Barnen
Koskelantie 38, PL 95, 00601 HELSINKI
GSM +358 50 448 5442 + 358 10 843 5062

Pelastakaa Lapset -verkkolehden etusivulle