Aida sai ikioman <BR> harrastuksen

Aida sai ikioman
harrastuksen

”Sellotunnit vahvistavat tunnetta siitä, että hänelläkin on merkitystä.”

Aida sai mahdollisuuden sellotunteihin Pelastakaa Lasten harrastustuen turvin. Aidalla on autismi ja äärimmäisen voimakas aistiyliherkkyys. Hän kokee äänet, valot, maut ja tuoksut moninkertaisina. Mutta sellon matalasta äänestä hän hurmioituu.

Teksti ja kuvat Raili Mykkänen

”Äitinä olen koettanut luoda Aidalle niin normaalin elämän, kuin se vain on mahdollista omaishoitajan tuloilla ja Aidan erityistarpeet huomioon ottaen”, kertoo Aidan äiti Johanna.

”Aida oli jo vauvana äärimäisen levoton. Kukaan ei osannut auttaa. Kaksi ensimmäistä vuotta minä valvoin. Sitten uuvuin. Lopulta jouduin jäämään pois töistä. Elämä muuttui niin rajusti ja rajuksi.”

”Talouteni romahti lopullisesti. Aidan pärjäämisestä tuli elämäni sisältö.”

Johanna ei lopulta väsymykseltään enää tunnistanut entistä elämäänsä, jota hän lapsettomana valtiotieteen maisterina oli elänyt.

Meni kaksi vuotta ennen kuin Aidan alustava diagnoosi oli selvillä. Kului vielä toiset kaksi vuotta ennen kuin tyttö pääsi erikoissairaanhoitoon. Siinä vaiheessa Johannan työelämä ja avioliitto olivat jo taakse jäänyttä elämää.

”Avioerosta koituneiden velkojen takia talouteni romahti lopullisesti. Aidan pärjäämisestä tuli elämäni sisältö”, Johanna sanoo.

Äidin ja tyttären arki on tarkoin rytmitettyä ja ennakoitua. Elämä on hyvin suunnitelmallista, kun normaaleia pidetyt tuntemukset voivat aiheuttaa kipu- tai hätäännyskokemuksia.

Aida käyttää kuulosuojaimia äänien tasaamiseksi. Ruuan on oltava tietyn makuista ja hyvin soseutettua ja vaatteiden pehmeitä.

”Äiti kuuntele, mikä ihana ääni!”

Sitten tapahtui jotain erityistä. Aida kuuli eräässä juhlassa sellistin soittavan.

”Äiti kuuntele, mikä ihana ääni”, tytär kuiskasi. Lapsi kuunteli lumoutuneena sellon matalaa ääntä. Johanna itki. Hänen tyttärensä nautti.

Aida oli löytänyt soittimensa.

Johanna haki tyttärelleen harrastustukea. Kuva: Raili Mykkänen

Äiti etsi tytölleen soitonopettajan ja laittoi kaikki rahansa likoon, jotta lapsi saisi soittaa.

Pieni tyttö näytti tuntevan sellon. Aidan omaksumiskyky oli ilmiömäinen johtuen autismin luomasta poikkeuksellisesta hahmottamisen tavasta. Tyttö soitti ja rauhoittui.

”Ei ollut helppo pyytää apua.”

”En ollut nähnyt häntä niin rauhallisena ja keskittyneenä koskaan ennen”, Johanna kertoo.

Mutta erityislapsen soittotuntien kustannukset kävivät hänelle ylivoimaisiksi.

Onneksi Johanna kuuli Pelastakaa Lasten harrastustuesta.

”Ajattelin, että miten moista pyyteetöntä tukea edes on nykymaailmassa enää olemassa!”

OSALLISTU JOULUKERÄYKSEEN >>

Johanna otti yhteyttä  Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykseen ja meni tapaamaan yhdistyksen sihteeriä.

Tapaamisessa Johanna kertoi tuskastaan, ettei hän omaishoitajan tuloilla yksinkertaisesti pysty tarjoamaan lapselleen sitä ainoaa merkityksellistä puolen tunnin harrastushetkeä viikossa, jota tyttö sanoo rakastavansa.

”Ei ollut helppo pyytää apua, koska jokainen vanhempi toivoo, että pystyisi tarjoamaan lapselleen edes sen yhden harrastuksen”, kertoo Johanna.

Harrastustuella on Johannan mukaan suuri vaikutus Aidan itsetuntoon.

”Sellotunnit vahvistavat tunnetta siitä, että hänelläkin on merkitystä ja hän on tärkeä.”

Harrastuksen myötä Aida on tasavertaisempi muiden lasten kanssa. Joku sanoo lähtevänsä pelaamaan jalkapalloa, joku balettiin, Aida sanoo lähtevänsä soittotunnille.

”Harrastus voi merkitä erityislapsille ainoaa hetkeä, jona he voivat unohtaa oman erityisyytensä”, Johanna toteaa.

Osallistumalla joulukeräykseen sinäkin voit antaa lapselle mahdollisuuden harrastaa. Avullasi Pelastakaa Lapset jakaa kotimaan vähävaraisille lapsille ja nuorille mm. harrastus- ja oppimateriaalitukea. Sinun tukesi voi muuttaa lapsen elämän.