Loppu lapsiavioliitoille Burkina Fasossa

Loppu lapsiavioliitoille Burkina Fasossa

Aamun auringonpaahteessa keskustelemme Nenäpäivän ohjaajan kanssa päivän ohjelmasta. Suunnitelmissa on tavata kaksi tyttöä, jotka asuvat tilapäisesti turvakodissa pääkaupunki Ouagadougousta pohjoiseen. Haastattelussa tytöt kertovat, kuinka eräänä päivänä kotona heitä odotti tuntematon reilusti vanhempi mies. Avioliitto järjestettäisiin seuraavalla viikolla. Tytöillä ei tietenkään olisi mahdollisuutta vaikuttaa tähän. Tämän kuvauspäivän tarina ei ole poikkeus Burkina Fasossa.

Anniina Haaranen
Anniina Haaranen
Projektikoordinaattori, Burkina Faso
Kansainväliset ohjelmat

Pelastakaa LapsetBurkina Faso on Länsi-Afrikan sisämaavaltio, jossa olen työskennellyt Pelastakaa Lasten työntekijänä lähes vuoden. Burkina Fasossa lapsuus loppuu usein liian aikaisin. Maa sijoittui Pelastakaa Lasten tuoreen tutkimuksen mukaan 176:sta maasta vasta sijalle 167, kun arvioitiin lapsen mahdollisuutta lapsuuteen maailmanlaajuisesti. Tätä selittävät ennen kaikkea maan matala koulutusaste (vuonna 2016 40%, joka sittemmin laskenut nopeasti koulujen lakkautumisen vuoksi), sekä se, että 31,5% lapsista yleisesti ja 52% tytöistä menee naimisiin ennen 18 vuoden ikää ja 10% lapsista jo ennen 15 vuoden ikää.1

Yleisiä ovat myös etenkin tyttöjen pakotetut avioliitot. Lähes viikoittain kuulen tapauksista, joissa alaikäiset tytöt on kaapattu avioliittoihin; usein ilman perheen hyväksyntää. Lapsiavioliittotapauksista kaikki eivät kuitenkaan ole pakotettuja ja joskus lapset itse haluavat sitä, sillä heillä ei välttämättä ole muuta vaihtoehtoa – joko sosiaalisista tai taloudellisista syistä.

Nenäpäivässä nähdään tytöt Azetta (kuvassa Ernest Lawsonin kanssa), Josephine ja Pelagie, jotka välttyivät lapsiavioliitolta alaikäisinä. (Kuva: Riina Lipponen Nenäpäiväsäätiö, 2019)

Burkina Fasossa perhe kannustaa usein lapsia menemään naimisiin ja muussa tapauksessa heidät saatetaan karkottaa perheestä. Taloudellisesti taas avioliitot voivat mahdollistaa lapsen sekä hänen perheensä toimeentulon. Vaihtoehdottomuutta kuvaa hyvin Nenäpäivässä esiintyvien henkilöiden vastaus kysymykseen unelmista. Niitä ei välttämättä ollut. Moni vastasi, että ”mikä tahansa parannus olisi toivottavaa”.

Burkina Fason maatoimisto kampanjoi vuosina 2018-2019 lapsiavioliittoja vastaan. Noin 300 lasta oli paikalla kampanjan alueellisessa lanseerauksessa Dédougoun kaupungissa. (Kuva: Bary Lassana, 2018)

Mikä lapsiavioliitoissa sitten on niin ongelmallista, jos lapsi itse ja hänen perheensä niin haluavat? Vastaus on yksiselitteinen: avioliitto lopettaa lapsuuden pakottamalla lapsen aikuisten maailmaan ja äitiyteen, mihin lapsen keho tai mieli eivät ole valmiita. Tämä tarkoittaa usein myös koulun lopettamista.

Pelastakaa Lapset on toiminut maassa jo vuodesta 1982 lähtien tukien ennen kaikkea maan omia lastensuojeluverkostoja. Pelastakaa Lapsille lapsiavioliitto on teemana läsnä kaikissa neljässä Suomen Ulkoministeriön, UNICEFin ja EU:n rahoittamissa lastensuojeluhankkeissa. Vaikutamme hallitukseen, uskonnollisiin johtajiin ja perheisiin sekä lasten tehostettuun palveluohjaukseen. Haavoittuvien kotitalouksien taloudellista tilannetta parantaakseen Pelastakaa Lapset parantaa myös ulkoministeriön sekä Euroopan unionin (DEVCO) tuella perheiden toimeentuloa muun muassa käteisavsutusten ja työllistämisohjelmien kautta. EU:n tukemalla toiminnalla parannamme lisäksi lasten ravitsemusta.

Palatakseni alussa mainittuihin tyttöihin heistä molemmat onnistuivat lopulta pakenemaan avioliittoja. Tämä ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista ilman paikallista sosiaalivirastoa, jota Pelastakaa Lapset tukee työssään. Apua siis tarvitaan kipeästi edelleen, jotta yhä useammat tytöt pääsisivät elämään turvallisen lapsuuden.

Tutustu työhömme Burkina Fasossa tämän viikon perjantaina 8.11. Ylen Nenäpäivä-show’ssa.

1 Lähde: UNICEF (2016). The State of World’s Children 2016. <https://www.unicef.org/publications/files/UNICEF_SOWC_2016.pdf>