Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan yli puolet kaikista viimeisten neljän vuoden aikana kouluihin kohdistuneista hyökkäyksistä maailmassa on sattunut Syyriassa. Tämä on syventänyt maan humanitaarista kriisiä, joka on ajanut yli neljä miljoonaa ihmistä pakolaisiksi lähialueen maihin tai eteenpäin Eurooppaan.
Syyriassa kouluja on pommitettu mielivaltaisesti tai muutoin tuhottu esimerkiksi polttamalla tai räjäyttämällä. Aseelliset ryhmittymät ovat miehittäneet kouluja ja myös käyttäneet niitä muun muassa ammusvarastoina tai kidutuskeskuksina. Monet koulut ovat lisäksi lopettaneet toimintansa oppilaisiin tai opettajiin kohdistuneiden uhkausten vuoksi.
Viimeisten neljän vuoden aikana kouluihin on kohdistunut yli 4000 hyökkäystä. Yksistään Pelastakaa Lasten tukemat koulut ovat joutuneet kohteiksi ainakin 51 kertaa viimeisen puolentoista vuoden aikana.
”Lasten koulutusta vastaan hyökätään ja kokonaiselta sukupolvelta evätään tulevaisuus. Kun vanhemmat eivät voi tietää pääsevätkö heidän lapsensa hengissä koulusta kotiin, ei ole ihme, että niin monet perheet pakenevat Eurooppaan. Räikeillä lapsiin ja kouluihin kohdistuneilla hyökkäyksillä on tuhoisat seuraukset alueen rauhan ja hyvinvoinnin edellytyksiin”, toteaa Martha Myers, Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja.
Kouluvuosi on nyt alkanut Syyriassa, kuten lähes kaikkialla muuallakin maailmassa. Kriisin johdosta oikeus koulunkäyntiin on evätty 2,1 – 2,4 miljoonalta lapselta. Ennen väkivaltaisuuksien puhkeamista koulunkäyntiaste oli Syyriassa maailman korkeimpia lähes jokaisen lapsen ollessa koulussa. Nyt kodeistaan maan sisällä paenneista lapsista vain joka kuudennen arvioidaan olevan koulussa. Alueilla, kuten Aleppossa, joissa käydään jatkuvia taisteluja tai jotka ovat summittaisten ilmapommitusten kohteena, vain noin kuusi prosenttia on ilmoittautunut kouluun. Toistuvien pommitusten vuoksi kouluja suljetaan päivien tai viikkojen ajaksi tai sitten opetusta annetaan maanalaisissa kellareissa.
Tämä kehitys pahentaa konfliktin kierrettä Syyriassa. Koulutus tukee lapsen hyvinvointia ja kehitystä ja antaa nuorille tulonhankintamahdollisuuksia. Koulutus myös vakauttaa yhteiskuntaa ja pienentää todennäköisyyksiä konfliktien puhkeamiseen. Syyriassa nuorten mahdollisuudet vähenevät ja heidät yhä todennäköisemmin värvätään mukaan aseellisiin ryhmittymiin.
Avustusjärjestöjen toimintaa vaikeuttaa se, että lasten koulunkäynnin tukemiseen ei ole osoitettu riittäviä varoja. Humanitaarisessa avussa koulutussektorin rahoitustarpeesta vain hieman yli viidennes on katettu.
Pelastakaa Lapset vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta nämä kunnioittaisivat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sääntöjä eivätkä hyökkäisi opettajia, oppilaita ja kouluja vastaan. Järjestö vetoaa myös jälleen avunantajiin, jotta nämä lisäisivät rahoitustaan lasten koulunkäynnin varmistamiseksi vaikeasta tilanteesta huolimatta.