Yhä useampi lapsi on saattanut joutua groomingin kohteeksi, mutta jäänyt asian kanssa yksin

Yhä useampi lapsi on saattanut joutua groomingin kohteeksi, mutta jäänyt asian kanssa yksin

Korona-aikana on ollut huolena, että lapsi on entistä suuremmassa vaarassa joutua groomingin eli seksuaalisen houkuttelun kohteeksi verkossa. Mahdollinen grooming-rikosten kasvu ei ole kuitenkaan näkynyt enää kevään 2020 jälkeen Pelastakaa Lasten Nettivihje.fi –palveluun saapuneiden vihjeiden määrässä. Nettivihje vastaanotti vuonna 2020 yhteensä noin 2750 vihjettä, joissa on epäily lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaan liittyvästä toiminnasta ja materiaalista verkossa.

Pelastakaa Lapset kantaa erityistä huolta siitä, että osa groomingiin liittyvistä tapauksista voi jäädä selvittämättä, koska lapsia ja nuoria ei ole etukäteen neuvottu toimimaan tilanteissa, joissa he saavat hämmentävältä tai pelottavalta tuntuvia viestejä verkossa. Lapsi ei välttämättä tiedä, että tällaisista tilanteista tulee aina kertoa aikuiselle riippumatta siitä, kuinka lapsi on itse reagoinut yhteydenottoihin.

”Niissä tilanteissa, joissa lapsi kokee itse syyllisyyttä asiasta, saattaa lapsi jättää kertomatta aikuiselle kuten, jos lapsi on itse vastannut viesteihin, lähettänyt tai vastaanottanut jotakin, mikä lapsesta tuntuu nololta. Lapsi voi syyttää itseään ja pelätä hänelle mahdollisesti koituvia seuraamuksia, vaikka vastuu ei koskaan ole lapsen. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi tietää, että ilmoituksen voi aina tehdä turvallisesti esimerkiksi meidän Nettivihje.fi -sivustollamme”, sanoo asiantuntija Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapsista.

Nettivihje on matalankynnyksen ilmoituspalvelu lapsille ja aikuisille tilanteita varten, joissa epäröidään ilmoituksen tekemistä suoraan poliisille. Ilmoitusten tärkeyttä ei voi vähätellä; niiden avulla viranomaiset voivat selvittää tekijän ja estää uusien uhrien syntymisen. Samalla varmistetaan, että lapsi saa kaiken tarvitsemansa tuen ja avun. Pelastakaa Lasten Nettivihje.fi –palvelun kautta tulleet vihjeet käsitellään luottamuksellisesti ja kaikki laittomaan toimintaan viittaava tieto välitetään viranomaisille mahdollista jatkokäsittelyä varten.

”Hyvä muistisääntö on, jos yhtään epäilet, että tilanteeseen voisi liittyä jotakin laitonta, tee ilmoitus. Aikuisetkaan eivät välttämättä aina tiedä, milloin ilmoitus on syytä tehdä. Tilanne voi myös aikuiselle olla hämmentävä ja ensimmäinen reaktio voi olla koko nettisovelluksen poistaminen, mikä ei ole aina oikea ratkaisu. Ilmoittajan ei tarvitse olla varma, onko kyseessä laillinen tai laiton aineisto. Jokainen ilmoitus tarkastetaan”, sanoo Sillfors.

Pelastakaa Lasten Nettivihje on vihjepalvelu, jonne kuka tahansa voi jättää ilmoituksen internetissä olevasta, lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai lapsen seksuaaliseen houkutteluun liittyvästä toiminnasta. Nettivihje auttaa myös, mikäli lapsen alastonkuva on lähtenyt kiertämään verkossa tai mikäli epäilee törmänneensä seksuaaliväkivaltaan liittyvään ihmiskauppaan: www.nettivihje.fi

Pelastakaa Lapset käynnistää tänään 11.1.2021 tiedotuskampanjan, koska järjestö on huolissaan mahdollisista ilmoittamatta jäävistä grooming-tapauksista. Järjestö haluaa kampanjan avulla lisätä lasten ja nuorten sekä aikuisten tietoisuutta oikeuksistaan ja mahdollisuudesta ilmoittaa Nettivihje-palveluun kohtaamastaan alaikäiseen kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä verkossa.