Pelastakaa Lapset vaatii ensi viikolla Myanmarissa tapaavia ulkoministereitä lisäämään painostusta väkivallan lopettamiseksi. Tuoreen selvityksen mukaan monet pakolaislapset ovat traumatisoituneita kokemansa ja todistamansa väkivallan johdosta.
Moni viime kuukausina kodistaan paennut rohingya-lapsi on kokenut tai todistanut julmuuksia ja kärsinyt vakavista traumoista. Pelastakaa Lasten raportissa Horrors I will never forget – Kauheudet, joita en koskaan unohda kerrotaan systemaattisesta väkivallasta, raiskauksista ja vainosta, joilta lapsetkaan eivät ole säästyneet.
Yli 600 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa on paennut Myanmarin pohjoisesta Rakhinen osavaltiosta Bangladeshiin elokuun 25. päivän jälkeen. Heistä lähes 60 prosenttia on lapsia.
Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät ovat haastatelleet Bangladeshiin paenneita naisia ja lapsia. Kuusitoistavuotias Shadibabiran* kertoi, miten sotilaat veivät hänet ja kaksi muuta tyttöä erääseen taloon.
– He löivät minua kasvoihin aseella, potkivat minua rintaan ja tallasivat käsieni ja jalkojeni päälle. Sen jälkeen kolme sotilasta raiskasi minut. He raiskasivat minua noin kaksi tuntia, ja jossakin vaiheessa pyörryin.
Rehema*, 24, kertoi nähneensä, miten nainen ja vauva poltettiin elävältä.
– Näin sotilaan kaatavan bensaa raskaana olevan naisen päälle. Sitten hän sytytti tämän tuleen. Toinen sotilas otti vauvan äidiltä ja heitti tämän tuleen. Vauvan nimi oli Sahab*, eikä hän ollut vielä vuottakaan. En koskaan unohda heidän huutoa.
Monet rohingya-lapset ovat syvästi traumatisoituneita ja elävät nyt oloissa jotka eivät sovi lapsille, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lasten pääsihteeri Helle Thorning-Schmidt, joka vieraili hiljattain pakolaisten luona Bangladeshin Cox’s Bazarissa.
– Lähes kaikki lapset, joiden kanssa olemme puhuneet, ovat nähneet ja kokeneet asioita, joita lasten ei koskaan pitäisi nähdä tai kokea. He ovat kertoneet joukkomurhista, raiskauksista ja perheenjäsenten polttamisesta elävältä. Yli puolet kaikista pakolaisista on alaikäisiä, joten tämä on lasten kriisi, Thorning-Schmidt sanoo.
Väkivalta tuomittava
Euroopan, Aasian, Australian ja Uuden-Seelannin ulkoministerien on määrä tavata ensi viikolla Myanmarin pääkaupungissa Naypyidaw’ssa. Pelastakaa Lapset vaatii ASEM-kokoukseen osallistuvia ulkoministereitä ottamaan kantaa kriisiin ja tuomitsemaan yksiselitteisesti viime kuukausien väkivallan.
– Suomen pitää yhdessä muiden maiden kanssa merkittävästi lisätä toimiaan kriisin lopettamiseksi ja lasten suojelemiseksi. Kaikkia mahdollisia taloudellisia ja diplomaattisia keinoja on käytettävä. Haluamme, että väkivalta loppuu välittömästi, tekijät saatetaan oikeuden eteen ja humanitaarisen avun sallitaan pääsevän esteettä pohjoiseen Rakhinen osavaltioon, sanoo Suomen Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.
– Lasten suojeluun on myös panostettava huomattavasti enemmän. Lapset tarvitsevat kipeästi tukea toipuakseen kokemuksistaan, Markkula-Kivisilta muistuttaa.
Pelastakaa Lapset on työskennellyt pitkään Myanmarissa ja Bangladeshissa muun muassa rohingyojen leireillä. Bangladeshin Cox’s Bazarissa apumme on tavoittanut yli 230 000 ihmistä. Avustustoimintaan kuuluu ruuan, suojien ja kotitaloustarvikkeiden jako, terveyspalvelut, aliravitsemuksen hoito sekä lastensuojelu.
*Nimet on muutettu lasten suojelemiseksi.
Auta rohingya-lapsia
Tekstaa LAPSELLE20 numeroon 16499 (viestin hinta 20 €)
Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Lahjoita netissä: pelastakaalapset-staging.herokuapp.com/lahjoita
Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)
Aloita oma keräys osoitteessa: oma.pelastakaalapset.fi