Tutkimus: Mosulin lapset traumatisoituneet sodasta

Tutkimus: Mosulin lapset traumatisoituneet sodasta

Pelastakaa Lapset on tehnyt toistaiseksi laajimman tutkimuksen Irakin Mosulissa Isisin vallan alla eläneistä lapsista. Lapset kertoivat peloista ja painajaisista. Kaikki heistä osoittivat merkkejä toksisesta stressistä.

”Jos meidät saatiin rukousaikaan kiinni kadulta, meidät saatettiin piiskata. Heillä oli myös tapana ruoskia tai suorittaa mestauksia kaduilla silloin tällöin — He ripustivat ruumiit rautakeppeihin kaduilla ja pitivät niitä siellä päiviä”, kertoi 13-vuotias Jad Pelastakaa Lasten tutkijoille.
(Kuva: Ahmad Baroudi)

Jad on yksi haastatelluista lapsista Pelastakaa Lasten tänään julkaistussa tutkimuksessa, jossa selvitettiin konfliktin vaikutuksia Irakin Mosulissa eläneiden lasten mielenterveyteen. Tutkimus osoittaa, että konflikti on aiheuttanut lapsille vakavia psyykkisiä vaurioita.

Lasten tuskan yleisin syy oli läheisten menetys. 90 prosenttia kertoi ryhmäkeskusteluissa menettäneensä perheenjäsenen tavalla tai toisella: osa oli kuollut, osa kaapattu ja osa joutunut erilleen perheestään. Monet olivat nähneet perheenjäsenten kuolevan, ruumiiden lojuvan kadulla tai pommien tuhoavan kotinsa.

Tutkimus perustuu ryhmäkeskusteluihin, joihin osallistui 65 10–15-vuotiasta lasta Mosulin eteläpuolella sijaitsevalla Hammam al Alilin pakolaisleirillä.

Kaikilla lapsilla oli toksisen stressin oireita. Toksinen stressi on stressireaktion vaarallisin muoto. Se on seurausta voimakkaille, pitkäkestoisille, ja/tai usein toistuville äärimmäisille kokemuksille, kuten raa’alle väkivallalle, altistumisesta. Mikäli tilaa ei hoideta,  sillä voi olla tuhoisia vaikutuksia aivojen kehitykseen ja lisää riskiä psyykkisille ja fyysisille ongelmille.

Tutkijoiden mukaan useimmat tutkimukseen osallistuneet lapset eivät pystyneet leikkimään tai osoittamaan tunteitaan ja he ymmärsivät hitaasti ohjeita. Osa kertoi pelkäävänsä Isisiä, osa jotakin tuntematonta henkilöä, asiaa tai hirviötä. Suurin osa kertoi univaikeuksista tai painajaisista. Osa näki kauhukuvia päiväsaikaankin.

”Huomiota herättävää oli, miten sisäänpäin kääntyneitä ja vetäytyviä lapsista oli tullut. He hymyilivätkin harvoin. Oli kuin he olisivat menettäneet kykynsä olla lapsia”, sanoo tohtori Marcia Brophy, Pelastakaa Lasten Lähi-idän vanhempi mielenterveysneuvonantaja.

Tukea tarvitaan lisää

Oikean tuen avulla useimmat lapset pystyvät lopulta rakentamaan elämänsä uudelleen. Pelastakaa Lapset kuitenkin varoittaa, että ilman välitöntä lisärahoitusta psykologiselle tuelle Mosulin lapset voivat joutua kärsimään elinikäisistä henkisistä ja jopa fyysisistä ongelmista ja sairauksista. Tällä hetkellä rahoitusta on vain kahdelle prosentille Irakin psykologisen tuen ohjelmien tarpeista.

”Nämä lapset eivät parane viikoissa, eivätkä edes kuukausissa. He tarvitsevat tukea vuosia eteenpäin”, Brophy muistuttaa.

Perheiden ja vanhempien tuki on toipumisessa tärkeää, mutta monet perheet ovat hajonneet eivätkä kaikki vanhemmat pysty auttamaan lapsiaan, koska hekin kärsivät kokemuksistaan. Kotiväkivalta on leirillä lisääntynyt.

Pelastakaa Lapset vaatii kansainvälisiä avunantajia lisäämään välittömästi rahoitusta mielenterveyteen ja psykososiaaliseen tukeen. Irakin hallituksen pitäisi lisätä investointeja lapsipsykologien ja ohjaajien koulutukseen.

”Suoja, ruoka ja vesi ovat oleellisia tässä kriisissä, mutta jotta lapset voisivat toipua koettelemuksistaan, psykologista tukea on lisättävä. Maailman on tehtävä enemmän vahinkojen korjaamiseksi.”

Haastateltujen lasten kommentteja:

”Isis tarjosi serkulleni tupakkaa, ja kun hän otti sen, he antoivat sen hänelle ja tappoivat hänet ampumalla häntä selkään”, kertoi eräs haastatelluista pojista.

 ”Kaikki tuhoutui, ja ympärillä oli kuolleita ruumiita. Ihmiset itkivät ja vuosivat verta.” – tyttö, 13–15 vuotta

 ”Näen unta naisesta, jonka kasvoilla on verta” – tyttö, 10–12 vuotta

En tunne oloani turvalliseksi leirillä, koska en usko, että olemme täällä. En usko, että olemme kaukana Isisistä.” – tyttö, 13–15 vuotta

”Setäni kaivoi maata, kun lentokone ylitti hänet ja pudotti raketin hänen päälleen, ja sitten hän räjähti.” – poika, 10–12 vuotta.

Isis vie ihmisiä armeijasta ja poliisista – ja he tulevat tänne seuraavaksi.” – poika, 10–12 vuotta

”Näen pahaa unta, että kaikki Mosulissa on tuhottu: talot, koulut, ihmiset” – tyttö, 13–15 vuotta

Lisätietoja: Tiina Honkanen, humanitaarisen työn asiantuntija, puh. 050 434 3281, tiina.honkanen@pelastakaalapset.fi