Panttiarpajaisten tuoreen kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen lahjoittaisi pullonpalautusrahoistaan hyväntekeväisyyteen. Pullonpalautusautomaateissa ympäri Suomen toimiva Panttiarpajaiset on arvonta, jonka tuottoja ohjataan Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaan. Viime vuonna pulloja palauttamalla kerättiin yli 80 000 euroa suomalaisten vähävaraisten lasten tukemiseen. Rahalla hankittiin muun muassa oppimateriaaleja toisen asteen opiskelijoille.
Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia pantillisten juomapakkausten palauttajia, yli 90 % pulloista palautuu takaisin. Panttiarpajaisten helmikuussa YouGov Finlandilla teettämän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen antaisi pullonpalautusrahoistaan hyväntekeväisyyteen, jos se olisi omassa lähikaupassa mahdollista.
Suomessa Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan, joka tukee kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia opiskelemaan ja harrastamaan. Vuonna 2019 Panttiarpajaisten kautta ohjelmaan annettiin yli 80 000 euroa. Rahalla hankittiin muun muassa oppimateriaaleja toisen asteen opiskelijoille ja maksettiin harrastuskuluja lapsille, joilla ei olisi perheen taloudellisen tilanteen takia mahdollisuutta harrastaa.
– Vuonna 2019 Eväitä Elämälle -ohjelman kautta jaettu oppimateriaalituki oli noin 314 euroa yhdelle opiskelijalle ja harrastustuki 213 euroa yhdelle lapselle. Panttiarpajaisten tuella varmistettiin siis lukuvuosi 255 nuorelle tai harrastus 375 lapselle, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n varainhankinnan ja viestinnän johtaja Sanna Kuusisto.
Innokkaimmat hyväntekijät löytyvät Etelä- ja Länsi-Suomesta
Tuoreen tutkimuksen mukaan Länsi-Suomessa asuvista jopa kolmannes lahjoittaisi panttirahat hyväntekeväisyyteen, jos se olisi mahdollista oman lähikaupan pullonpalautuspisteellä. Panttiarpajaisten tilaston mukaan kuitenkin rahamäärällisesti Panttiarpajaisiin osallistuttiin viime vuonna eniten Uudellamaalla. Uudenmaan osallistumissumma on lähes puolet koko Suomessa Panttiarpajaisiin käytetystä summasta.
Etenkin pääkaupunkiseudulla myös osallistumisprosentti oli muuta Suomea korkeampi: sadasta pullonpalauttajasta noin neljä painaa arpajaisnappia silloin, kun sellainen on automaatissa. Viime vuonna arpajaisiin osallistuttiin kaiken kaikkiaan noin 1 700 kertaa päivässä. Kaksi 10 000 euron päävoittoa voitettiin Karjaalla ja Helsingissä.
– Uudenmaan korkeaa osuutta selittää paitsi eteläsuomalaisten innokkuus, myös se, että alueella on eniten Panttiarpajaisilla varustettuja automaatteja, yhteensä 235 kappaletta. Suomalaisten kokemukset Panttiarpajaisista näyttävät olevan oikein positiivisia, sillä tutkimuksen mukaan aiemmin osallistuneista selvästi yli puolet aikovat jatkossakin osallistua, kertoo Panttiarpajaisten toimitusjohtaja Yrjö Aaltonen.
Lapsiperheköyhyys lisääntynyt – apua tarvitaan
Panttiarpajaiset on alun perin kehitetty Norjassa, jossa se on tunnettu tapa tehdä hyväntekeväisyyttä. Norjassa osallistumisaktiivisuus on iso, joissakin paikoissa jopa 25 ihmistä sadasta osallistuu arpajaisiin.
– Suomessa vähävaraisissa perheissä elää 120 000 lasta. Köyhyydellä on monenlaisia vaikutuksia lapsen elämään. Se voi altistaa muun muassa kiusaamiselle, vaikeuttaa koulunkäyntiä ja heikentää vapaa-ajan mahdollisuuksia Panttiarpajaisten kautta saaduilla tuotoilla saadaan näiden lasten elämään pitkäkantoisia vaikutuksia, kertoo Kuusisto.
– Suomalaiset ovat tunnetusti paitsi halukkaita kokeilemaan onneaan myös innokkaita osallistumaan hyväntekeväisyyteen. Pulloja palauttamalla kauppareissun yhteydessä on helppo tehdä hyvää. Mitä enemmän kuluttajat osallistuvat, sitä enemmän rahaa ohjautuu kotimaan vähävaraisille lapsille, summaa Aaltonen.
Panttiarpajaiset on pullonpalautusautomaateissa toimiva arvonta, jonka on perustanut vuonna 2011 Parpa Oy. Panttiarpajaisiin voi osallistua ympäri Suomen Panttiarpajaisilla varustetuissa pulloautomaateissa. Vuonna 2020 tällaisia automaatteja on noin 650 kappaletta. Arpajaisten päävoitto on 10 000 euron lahjakortti, muut voitot ovat 2, 5 ja 50 euroa. Tuotot ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan, jolla tuetaan Suomessa asuvien vähävaraisten perheiden lasten hyvinvointia oppimateriaali-, harrastus- ja mentorointituen sekä lomakotitoiminnan avulla.