Metsässä väijyviä väkivaltaisia miehiä ja yön pimeydessä vaanivia ihmiskauppiaita sekä villieläimiä. Nämä ovat pelkoja, joita Myanmarista Bangladeshiin paenneet rohingya-lapset kokevat. Pelastakaa Lasten, World Visionin ja Plan Internationalin raportissa lapset kertovat turvattomuudesta ja kohtaamisistaan vaikeuksista. Selvitys julkaistaan puoli vuotta Myanmarin väkivaltaisuuksien puhkeamisesta.
Childhood Interrupted -raportti on kattavimpia tähän mennessä laadittuja selvityksiä lasten elämästä pakolaisleireillä Cox’s Bazarin alueella. Raportissa lapset kertovat haasteista ja peloista, joita he kohtaavat. Monet heistä joutuivat jo Myanmarissa ja pakomatkan aikana kokemaan järkyttäviä asioita, kun heidän perheenjäseniään tapettiin tai heidän kotinsa poltettiin maan tasalle.
Pakolaisten asuttamilla alueilla on yhä merkittäviä haasteita lasten suojelussa. Lapsille ei ole esimerkiksi tarjolla riittävästi turvallisia tiloja, joissa he voivat viettää aikaansa. Väkivalta, lapsityö sekä lapsiavioliitot tai muu seksuaalinen hyväksikäyttö ovat varteenotettavia uhkia, joita lapset kohtaavat.
Lapsia pyydettiin kertomaan ongelmista, jotka koskettavat heitä eniten. Raportin mukaan kolme suurinta huolenaihetta olivat polttopuun kerääminen, heikot asumisolot suojissa sekä koulutuksen puute.
Tytöt kertoivat pelkäävänsä käyttää leirien käymälöitä häirinnän uhan takia ja odottavansa usein tunteja, ”jotta miehet menevät pois”. Lapset kertoivat olevansa huolissaan bambusta ja muovista tehtyjen telttojen turvallisuudesta. ”Joskus varkaat tulevat sisään ja vievät tavaroitamme, eikä meillä ole mahdollisuutta lukita kotiamme”, eräs poika kertoi.
Useat lapset sanoivat pelkäävänsä kerätä polttopuuta, koska ”metsämiehet” pahoinpitelevät heitä ja huutelevat solvauksia. Lapset pitävät uhkana myös villieläimiä, kuten norsuja ja käärmeitä. ”Kukaan ei pidä polttopuun keräämisestä. Kerran yksi tyttö raiskattiin, kun hän oli keräämässä polttopuita yöllä”, eräs tyttö kertoi.
Myös lapsikauppa kuului lasten suuriin huolenaiheisiin, ja osa heistä kertoi viettävänsä enemmän aikaa kotona pysyäkseen turvassa ja kulkevansa ryhmissä, jos heidän on lähdettävä kotoa jonnekin. Eräs äiti varoitti, että ”kidnappaajat liikkuvat täällä ja saattavat viedä lapsemme”.
Viime elokuun jälkeen leireillä on tähän mennessä vahvistettu ainakin 32 lapsikauppatapausta, mutta avustustyöntekijät pelkäävät, että todellinen luku on paljon suurempi.
Lapset kertoivat myös useista positiivisista asioista leireillä. Lapset, joilla on mahdollisuus koulunkäyntiin tai jotka käyvät tilapäisissä oppimiskeskuksissa tuntevat olevansa turvassa näissä tiloissa. Myös moskeijat ja sairaalat koetaan turvallisiksi paikoiksi. Haastatellut lapset kertoivat myös, että avustusjärjestöjen ja Bangladeshin armeijan läsnäolo rauhoitti heitä.
”Emme voi odottaa rohingya-pakolaislasten toipuvan traumaattisista kokemuksistaan, jos he edelleen kohtaavat turvattomuutta ja väkivallan pelkoa leireillä. Lasten kertoma musertava viesti on, että he pelkäävät: he pelkäävät villieläimiä, vessassa käyntiä, hyökkäyksen kohteeksi joutumista polttopuuta kerätessä, sieppauksia yöllä sekä tulevaisuutta. Lapsi ei voi elää näin, etenkään paettuaan Myanmarissa kokemaansa väkivaltaa ja kauhua. Nämä lapset tarvitsevat jatkuvaa tukea tunteakseen olonsa turvatummaksi”, Pelastakaa Lasten Bangladeshin maajohtaja Mark Pierce totesi.
”On aivan selvää, että tämä kriisi on lapsia koskeva hätätilanne. Lapset kertoivat meille, että heidän maailmansa on romahtanut. He ovat joutuneet lähtemään tutusta yhteisöstä, jossa he tunsivat naapuruston, jossa heillä oli läheisiä ystäviä, rutiineja, riittävästi ruokaa ja turvallisia leikkipaikkoja, kaoottiseen, täpötäyteen ja pelottavaan paikkaan. Monet ovat jääneet orvoiksi ja kokevat jatkuvasti ahdistusta. Näiden lasten turvallisuuden parantamisen on oltava meidän keskeisin tavoitteemme”, Plan International Bangladeshin maajohtaja Orla Murphy sanoi.
”Lapsilla on oikeus kasvaa sellaisessa maailmassa, jossa heidän ei tarvitse pelätä, ja heitä rakastavien ihmisten ympäröiminä, jotta he voivat elää täysipainoista elämää. Olen järkyttynyt ja surullinen siitä, mitä Cox’s Bazarin pakolaisleireillä elävät lapset joutuvat kokemaan. He eivät pyydä paljoa. Valoja, jotta heidän olisi turvallisempaa käydä yöllä vessassa. Asianmukaisia suojia, joissa on yksityisyyttä ja joissa heidän ei tarvitse nukkua samassa huoneessa tuntemattomien kanssa. Parempaa mahdollisuutta koulunkäyntiin”, toteaa World Vision Bangladeshin maajohtaja Fred Witteveen.
Pelastakaa Lapset, World Vision ja Plan ehdottavat konkreettisia toimenpiteitä lasten ilmaisemien huolenaiheiden ratkaisemiseksi. Leirien turvallisuutta voidaan lisätä muun muassa lisäämällä valaistusta sekä huomioimalla lasten ja erityisesti tyttöjen ja naisten turvallisuus leirien toiminnoissa, kuten avustustarvikkeiden jakelemisissa. Lapsille on myös järjestettävä enemmän heille suunnattuja turvallisia tiloja. Kaikille lapsille ja nuorille on myös tarjottava mahdollisuus oppimiseen.
Pelastakaa Lapset toimii lasten turvallisuuden lisäämiseksi
Perustamme jatkuvasti lisää lapsiystävällisiä tiloja, joissa he voivat viettää aikaansa turvallisten aikuisten valvonnassa. Toiminnassa on tällä hetkellä 86 lapsiystävällistä tilaa, joista 52 on paikasta toiseen liikkuvia.
Lapsiystävällisissä tiloissa lapset saavat myös psykososiaalista tukea, joka auttaa heitä toipumaan järkyttävistä kokemuksistaan. Olemme myös perustaneet leireille neljä psykososiaalisen tuen keskusta.
Noin 10 000 lapselle annetaan mahdollisuus oppimiseen 100 tilapäisessä oppimiskeskuksessa. Lapset käyvät keskuksissa kolmessa vuorossa. Lähes 6000 lapselle on annettu oppimateriaaleja.
Avustustoimintamme Bangladeshissa on tähän mennessä tavoittanut yli 386 000 rohingya-lasta. Jaamme muun muassa ruokaa, hygienia-, kotitalous- ja suojatarvikkeita sekä tarjoamme terveyspalveluja. Edistämme myös lasten ravitsemusta, suojelua ja mahdollisuuksia oppimiseen ja koulunkäyntiin.
- Ruokaa on jaettu lähes 600 000 ihmiselle.
- Terveydenhuoltoa annetaan yhdeksällä klinikalla, jossa työskentelee muun muassa lääkäreitä, kätilöitä, äitiys- ja lapsiterveyden henkilöstöä. Klinikat ovat antanet yli 40 000 konsultaatiota.
- Aliravitsemuksesta kärsivät lapset saavat apua myös kahdeksassa perustamissamme hoitokeskuksessa
- Leireille olemme rakentaneet 334 käymälää, 167 peseytymistilaa sekä 26 syväkaivoa.
- Yli 2400 kotitaloudelle on jaettu hygieniatarvikkeita.
- Tarvikepakkauksia tilapäisten suojien rakentamiseen on jaettu lähes 30 000 kotitaloudelle.
Auta rohingya-lapsia
Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Lahjoita netissä: pelastakaalapset-staging.herokuapp.com/lahjoita
Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)
Aloita oma keräys osoitteessa: oma.pelastakaalapset.fi