Lähes 400 lasta eri puolilta maata osallistuu Pelastakaa Lasten koordinoimaan kehittämistyöhön, jolla kartoitetaan lasten näkemyksiä osallisuuden toteutumisesta arjessa. Tavoitteena on levittää ja tehdä näkyväksi myönteisen tunnistamisen ajattelutapaa.
Pelastakaa Lapset tavoittaa noin 400 lasta kolmen vuoden aikana Arjesta voimaa -hankkeessa, jossa lapset kertovat, mikä heille on tärkeää ja missä asioissa he haluavat vaikuttaa sekä olla osallisia omassa arjessaan. Kehittämistyö on käynnissä ja lasten sekä heille tärkeiden aikuisten kanssa on järjestetty myönteisen tunnistamisen pajoja sekä kehittämispäiviä. Esimerkiksi päiväkoti-ikäiset lapset nostivat tärkeiksi asioiksi leikin ja läheisten lisäksi muun muassa ympäristöasiat ja rakkauden. Vanhempiensa eron kokeneet lapset muistuttivat, että ero on lastenkin juttu, ei vain aikuisten asia.
”Lasten osallisuus voi toteutua vain, jos lapsi tulee itselleen tärkeissä yhteisöissä ja asioissa nähdyksi, huomioiduksi ja arvostetuksi eli myönteisesti tunnistetuksi”, sanoo hankesuunnittelija Katja Mettinen Pelastakaa Lapset ry:stä.
Pelastakaa Lapset kokoaa kehittämistyössään erilaisissa elämäntilanteissa elävien ja erilaisista taustoista tulevien 4 –12-vuotiaiden lasten kokemuksia ja ajatuksia omasta arjestaan sekä palveluista, niiden tarpeista ja kehittämisestä. Mukana hankkeessa ovat lapset, heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset ja vanhemmat. Lapset ja heille tärkeät aikuiset ovat Pelastakaa Lasten kehittäjäkumppaneita, joilta opitaan uusia näkökulmia.
Seuraavan kolmen vuoden aikana lapsia kuullaan eri puolilla maata. Tapaamiset toteutetaan erilaisissa lasten arjen yhteisöissä ja perheiden palveluissa, esimerkiksi päiväkodeissa, iltapäivätoiminnassa, hyvinvointikeskuksissa, päihde- ja mielenterveyspalveluissa, eropalveluissa sekä perheväkivaltapalveluissa pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lempäälässä, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Kokemäellä. Lisäksi lapsia kuullaan Pelastakaa Lasten ehkäisevissä toiminnoissa: tukihenkilö-, tukiperhe-, sporttikummi- ja lomakotitoiminnassa.
”Tämä lapsilta suoraan saatu tieto on meille sekä lukuisille yhteistyökumppaneillemme ensiarvoisen tärkeää, jotta voimme yhdessä vahvistaa lapsen näkyväksi tulemista ja kehittää lasten tarpeisiin vastaavia palveluita. Teemme yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja esimerkiksi urheiluseurojen kanssa, jotka ovat halukkaita vahvistamaan myönteistä tunnistamista omassa toiminnassaan sekä nostamaan omia hyviä käytäntöjään esiin. Lasten osallisuuden vahvistaminen on kaikkien aikuisten asia”, sanoo Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo.
Tavoitteena on, että kaikkien, myös pienimpien lasten tietoa arvostetaan ja huomioidaan aiempaa enemmän arjen käytännöissä ja lapsia koskevassa päätöksenteossa. Se edellyttää taitoa ja tahtoa kuunnella mitä lapset eri tavoin kertovat, mutta myös konkreettisia tekoja, joissa lapsinäkökulma on nostettu aidosti vaikuttamaan käytäntöihin ja päätöksentekoon, aikuisten tiedon rinnalle.
”Lapset nostavat tapaamisissa esiin itseään lähellä olevien aikuisten läsnäolon arjessa ja itselleen tärkeistä yhteisöistä saamansa positiivisen huomion merkityksen. On tärkeää tulla nähdyksi kokonaisena: vahvuuksien ja voimavarojen sekä tuen ja huolenpidon tarpeiden kautta”, sanoo Pelastakaa Lasten hankesuunnittelija Reetta Kalliomeri.