Jemenin konfliktin osapuolet ovat iskeneet ainakin 160 kertaa terveysklinikoita ja niiden henkilökuntaa vastaan, selviää tuoreesta raportista.
Pelastakaa Lasten sekä Watchlist on Children and Armed Conflict -verkoston raportissa dokumentoidaan hyökkäyksiä sairaaloita ja terveyshenkilöstöä vastaan. Raportissa vaaditaan, että YK:n pääsihteeri António Guterres lisää liittouman listalle tahoista, jotka rikkovat lasten oikeuksia aseellisissa konflikteissa. Lista julkaistaan lähikuukausien aikana osana YK:n pääsihteerin raporttia lasten asemasta aseellisissa konflikteissa.
Listalle joutuminen on kansainvälinen häpeä valtioille ja ei-valtiollisille toimijoille, jotka yleensä voidaan poistaa vasta sen jälkeen, kun ne ovat täyttäneet tietyt ehdot rikkomusten lopettamiseksi ja ehkäisemiseksi. Vuonna 2016 YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nosti liittouman lyhyeksi ajaksi listalle lasten tappamisen sekä koulu- ja sairaalahyökkäysten vuoksi mutta poisti sen Saudi-Arabian painostuksen vuoksi.
Terveysklinikoita suljettu
Pelastakaa Lasten ja Watchlistin raportin mukaan kaikki Jemenin sodan osapuolet ovat olleet osallisina ainakin 160 hyökkäyksessä terveysklinikoita ja terveystyöntekijöitä vastaan viimeisten kahden vuoden aikana. Iskut ovat tuhonneet ja vahingoittaneet muun muassa sairaaloita. YK sekä eri ihmisoikeusjärjestöt ovat todentaneet liittouman rikkomuksia useita kertoja.
Konflikti on pakottanut jopa puolet Jemenin terveysklinikoista lopettamaan toimintansa. Nekin, jotka ovat toiminnassa, kärsivät vakavasta lääkepulasta ja välineiden puutteesta liittouman toimeenpaneman Jemenin pääsataman saarron vuoksi. Hodeidah’n satama on maalle elinehto ruuan ja muiden perustarvikkeiden toimittamisen kannalta. Sodan osapuolet ovat myös ottaneet avustustyöntekijöitä kiinni ja vaikeuttaneet ruuan ja lääkkeiden toimittamista maanteitse.
− YK:n pääsihteeri ei voi taipua Saudi-Arabian painostuksen edessä, vaan hänen on asetettava Saudi-Arabian johtama liittouma vastuuseen toistuvista hyökkäyksistä terveysklinikoita ja niiden henkilöstöä vastaan. Hyökkäykset johtavat sairaaloiden sulkemiseen, lasten hoidon vaarantumiseen ja lisääntyneeseen vammojen ja tautien määrään, sanoo Watchlistin tutkija Christine Monaghan.
− Kahden vuoden ajan pommeja on osunut sairaaloihin, koteihin ja kouluihin. Avustusryhmämme auttavat lapsia, jotka ovat saaneet fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, ja tuemme sairaaloita, joiden on nyt pakko pitää vahingoittuneita keskoskaappeja koossa teipillä. Kaikki osapuolet ovat olleet vastuussa Jemenin lasten kuolemista, ja Saudi-Arabian johtama liittouma on niiden joukossa. Nämä tahot on asetettava vastuuseen, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin väliaikainen maajohtaja Grant Pritchard.
Taustaa
- Jemenin ruokakriisi on mittavin maailmassa: 17 miljoonaa ihmistä kärsii epävarmasta ruokaturvasta. Heistä 6,8 miljoonaa määritellään hätätilaan, askeleen päähän nälänhädästä, ja 10,2 miljoonaa kriisitilaan. Maaliskuussa maassa oli kolme miljoonaa enemmän ruokapulasta kärsiviä kuin kesäkuussa 2016. (IPC Report)
- Maaliskuun 2015 ja joulukuun 2016 viimeisen päivän välisenä aikana 7 469 ihmistä on kuollut ja 40 483 loukkaantunut. (OCHA Yemen 2017 HRP)
Maaliskuun 2015 ja helmikuun 2017 23. päivän välisenä aikana on kuollut 4 667 siviiliä ja loukkaantunut 8 180. (OHCHR) - Unicefin mukaan 26.3.2015 ja 28.2.2017 välisenä aikana ainakin 1 546 lasta kuoli ja 2 450 vammautui. Näitä YK:n monitorointi- ja raportointijärjestelmän verifioimia tapauksia pidetään vain jäävuoren huippuna.