Israelin armeijan pidättämät lapset kärsivät epäinhimillisestä kohtelusta. Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan lapsia pahoinpidellään ja pidetään jopa viikkoja eristettyinä.
“Meitä kohdeltiin kuin eläimiä.”
Pelastakaa Lapset on Länsirannan alueella haastatellut yli 470 lasta ja nuorta, jotka ovat alaikäisinä olleet vangittuina tai pidätettyinä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lasten kertomusten mukaan valtaosa heistä haettiin keskellä yötä kotoaan. Monille ei kerrottu pidätyksen syytä tai minne heidät oltiin viemässä.
– He mursivat ulko-oven, tulivat huoneeseeni, peittivät kasvoni ja veivät minut mukanaan. [– –] Isälleni sanottiin, että saisin palata seuraavana päivänä. Pääsin takaisin kahdentoista kuukauden kuluttua, sanoo Abdullah*, joka pidätettiin kuusi kertaa ollessaan lapsi.
Vuosittain satoja palestiinalaislapsia pidätetään tai vangitaan Israelin viranomaisten toimesta. Yleisimmin lapsia syytetään kivien heittämisestä, mistä voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion.
Pelastakaa Lasten haastattelemista lapsista moni kertoi, että heidän kätensä ja silmänsä sidottiin. Sotilasajoneuvoissa heidät pakotettiin makaamaan kasvot kohti lattiaa. Kuulustelukeskuksissa lapsilta kiellettiin vessatauot, heille ei annettu riittävästi vettä tai ruokaa ja heihin kohdistettiin fyysistä väkivaltaa.
– Minut pidätettiin sotilaiden tarkastuspisteellä ollessani matkalla kouluun. Laukkuni tarkastettiin ja minua puhuteltiin hepreaksi, mitä en ymmärrä. Sain käsiraudat, minut heitettiin lattialle ja selkäni päälle astuttiin, kertoo Fatima*, joka pidätettiin ollessaan 14-vuotias.
Lapset kuvaavat kokemuksiaan “tuskaisina”, “ihmisarvoa alentavina”, “nöyryyttävinä”.
– Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen. Meitä kohdeltiin kuin eläimiä, sanoo 15-vuotiaana pidätetty Amina*.
Noin puolet Pelastakaa Lasten selvitykseen osallistuneista raportoi, että heidät pidettiin eristettynä tai eristyssellissä. Eristys kesti joidenkin kohdalla viikkoja. Yli puolet ilmoitti, että heidän ei annettu tavata perhettään. Joidenkin annettiin ymmärtää, että he ovat joutuneet perheidensä hylkäämiksi. Lähes puolet kertoi, että heiltä oli pidätyksen aikana evätty yhteydenpito asianajajaan.
Pelastakaa Lasten selvityksessä todetaan lisäksi, että:
• 81 % haastatelluista kertoi ruumiillisesta väkivallasta, 89 % sanoi kohdanneensa sanallista väkivaltaa.
• 52 % oli uhattu heidän perheisiinsä kohdistuvilla seuraamuksilla.
• 86 % oli alistettu ruumiintarkastuksille, jotka koettiin nöyryyttäviksi ja alentaviksi.
• 88 % ei saanut asianmukaista ja oikea-aikaista terveydenhoitoa.
– Kuulustelun aikana minulle huudettiin ja minua peloteltiin laittamalla ase pöydälle eteeni, kertoo 15-vuotiaana pidätetty Issa*.
– Jotta emme voisi nukkua kunnolla, hälytys laitettiin soimaan keskiyöllä, kello kolmelta ja kuudelta. Jos hälytykseen ei herännyt, joutui lyödyksi. Minua lyötiin kepeillä muutamaan otteeseen. Minulla on vieläkin selkäkipuja yhden kovan pahoinpitelyn seurauksena.
Lasten kokemukset ovat jättäneet moniin pysyvän jäljen. Lapset kärsivät univaikeuksista, painajaisista ja käytöshäiriöistä. He tuntevat vihaa tai ovat masentuneita. Fyysisiä oireita ovat muun muassa tunnottomuus, krooninen lihaskipu, päänsärky tai hallitsematon vapina.
– Lapsia pitää ensisijaisesti kohdella lapsina riippumatta syytöksistä, tai siitä ovatko he syyllisiä tai syyttömiä, sanoo Pelastakaa Lasten Lähi-Idän aluejohtaja Jeremy Stoner.
– Lapsia ei pidä asettaa syytteeseen sotilastuomioistuimissa. Lasten vapauttaminen on entistäkin kiireellisempi asia, sillä pidätyskeskuksissa lapsia uhkaa järjestelmällisen kaltoinkohtelun lisäksi myös korona, toteaa Stoner.
Pelastakaa Lapset vaatii Israelin hallitusta noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä lopettamaan lasten pidättämisen sekä kaltoinkohtelun sotalain puitteissa. Maan viranomaisten pitää välittömästi ryhtyä toimeen pidätettyinä tai vangittuina olevien lasten tilanteen ja suojelun parantamiseksi. Lapsille on lisäksi tarjottava riittävää tukea, jotta he voisivat toipua kokemuksistaan.
Palestiinalaishallinnon pitää varmistaa, että pidätettyinä tai vangittuina olleille lapsille on tarjolla riittävästi palveluita, mukaan lukien psykososiaalista tukea. Lasten leimautumista on ehkäistävä ja heidän sopeutumista takaisin yhteiskuntaan on edistettävä ja koulutusta tuettava.
* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi.