Liiketoiminta ja lapsen oikeudet luontevasti yhdistettävissä toisiinsa

Liiketoiminta ja lapsen oikeudet luontevasti yhdistettävissä toisiinsa

Lähes 50 yritysmaailman sekä Pelastakaa Lasten edustajaa kokoontui toukokuun lopulla keskustelemaan yhteisistä intresseistä ja keinoista edistää lapsen oikeuksia ympäri maailmaa.

Järjestöjen ja yritysten välisen yhteistyön tiivistäminen on vahva teema paitsi Pelastakaa Lasten toiminnassa Suomessa, myös kansainvälisen järjestömme työssä kautta maailman. Tänä vuonna Pelastakaa Lapset järjesti ensimmäistä kertaa Suomessa erityisen yrityspäivän, johon osallistui joukko innovatiivisten yritysten, yrityspalveluja tarjoavan Business Finlandin sekä korkeakoulujen edustajia.

Kuva: Lapsen oikeudet ja liiketoiminta -verkostoitumispäivään osallistui Pelastakaa Lasten edustajia ympäri maailman, Business Finland, Finnpartnership sekä innovatiivisten yritysten ja yliopistojen edustajia. Kuva: Max Holm/Pelastakaa Lapset

Verkostoitumistapahtumassa keskusteltiin keinoista, joilla liiketoiminta ja yritysten tuottamat uudet ja luovat ratkaisut voidaan hyödyntää lapsen oikeuksien edistämiseen kehittyvissä maissa. Tapahtuma antoi myös tilaisuuden tunnustella konkreettisia yhteistyömahdollisuuksia.

Tilaisuuteen osallistuvista yrityksistä monet toimivat jo vähiten kehittyneissä maissa, tai maissa joissa yhteiskunnalliset haasteet ovat yhä suuret. Mukana olleista kaupallisista toimijoista lähes kaikilla oli palveluja tai tuotteita, joiden kysyntä voisi olla hyvinkin suuri eri puolilla maailmaa, erityisesti haastavissa ympäristöissä.

Monia kiinnosti myös se, miten yritykset voisivat luoda innovaatioita, joissa hyödynnetään paikallisesti saatavilla olevia resursseja ja joita voi tuottaa lähellä sen sijaan, että kasvatetaan riippuvuutta tuonnista.

Keskusteluissa pohdittiin myös sitä, miten Pelastakaa Lapset ja muut vastaavat tahot voisivat tehokkaammin ja kestävällä tavalla hyödyntää yritysten osaamista ja luomia innovatiivisia ratkaisuja. Näitä ovat esimerkiksi välineet ja ratkaisut opetukseen ja oppimiseen, terveydenhuoltoon sekä energian tuotantoon.

–Tekemällä läheisempää yhteistyötä olisi mahdollista kehittää kokonaisvaltaisesti kestäviä ratkaisuja esimerkiksi lasten koulunkäynnin tai terveyden edistämiseen. Tämän aikaansaamiseksi tarvittaisiin kuitenkin aiempaa tiiviimpää yhteistoimintaa, toteaa Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisen työn johtaja Anne Haaranen.

Samasta teemasta jatkaa myös Pelastakaa lasten Sudanin varamaajohtaja Ebrima Saidy.

–Se, että uusia innovaatioita kehitettäisiin yhdessä tarvepohjaisesti aivan alusta alkaen mahdollistaisi paremmin myös sen, että ne lopulta pääsisivät käyttöön saakka. Nykyisin tilanne on harmillisen usein se, että vaikka tarvitsemaamme teknologiaa olisi tarjolla, ovat tarjolla olevat ratkaisut meille usein lopulta liian kalliita.

Yritysten puolelta haastettiin Pelastakaa Lapset -järjestöä huomioimaan tarjolla olevat uudet mahdollisuudet jo hankkeiden budjetointivaiheessa. Hyvä huomio oli, että myös rahoittajille tulisi avata sitä, miten käyttämällä uutta teknologiaa voidaan alkuinvestointien jälkeen saada aikaan paitsi säästöjä, myös kestäviä muutoksia lasten elämään.

Lapsen oikeudet ja liiketoiminta