Avustustyöntekijät ja lääkintäammattilaiset ovat raportoineet Itä-Alepposta, että alueella on viime kuukausina käytetty laajalti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kieltämiä rypälepommeja. Räjähteiden haavoittamien lasten kasvava määrä aiheuttaa lisääntyvää huolta, koska lapset saattavat olla liian huonossa kunnossa, jotta heidät voitaisiin evakuoida tai jotta heitä voitaisiin hoitaa viimeaikaisten pommitusten moukaroimissa Itä-Aleppon sairaaloissa.
Nyt, kuukausi Itä-Aleppon tulitauon katkeamisen jälkeen, Pelastakaa Lapset on ilmoittanut, että yli 136 lasta on saanut surmansa ja 397 on haavoittunut syyskuun 23. päivän jälkeen pääasiassa räjähteiden – myös rypälepommien – käytön vuoksi.[1]
Violations Documentation Centre, joka dokumentoi Syyriassa tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia, on kirjannut 137 Aleppoon kohdistunutta rypälepommihyökkäystä ajanjaksolla 10.9.–10.10., mikä tarkoittaa 791 prosentin korotusta edellisten kahdeksan kuukauden keskiarvoon. Järjestön mukaan koko Syyriassa 130 lasta on saanut surmansa rypälepommien vuoksi kuluneen vuoden aikana. Väestönsuojelujärjestö Syria Civil Defence (ns. Valkoiset kypärät) on raportoinut, että syyskuussa Aleppon maakunnassa tapahtui 163 rypälepommihyökkäystä.
Pelastakaa Lapset ei ole pystynyt puolueettomasti tarkistamaan tai vahvistamaan näitä lukuja, ja tarkkojen tietojen kerääminen Itä-Alepposta on tällä hetkellä hyvin haasteellista, mutta muiden alueella toimivien lähteiden mukaan rypälepommeja on jatkuvasti käytetty tulitauon katkettua syyskuun 18. päivänä.
Rypälepommit pudotetaan ilmasta tai ammutaan maasta, ja ne sirottelevat useita tytärpommeja umpimähkään laajalle alueelle, joka on ainakin jalkapallokentän suuruinen.
Tytärpommit jäävät usein räjähtämättä, ja uteliaat lapset tutkivat niitä. Rypäleaseiden käyttöä valvova kansainvälinen Cluster Munitions Monitor –järjestö arvioi[2], että maailmanlaajuisesti noin 40 prosenttia rypälepommien uhreista on lapsia, jotka usein vammautuvat tai saavat surmansa vihollisuuksien jo päätyttyä.
Rypäleammuksilla voi olla lasten kehoon erittäin tuhoisa vaikutus. Kirurgien mukaan lasten lähellä räjähtänyt tytärpommi voi silpoa lasten raajat, sokaista heidät tai aiheuttaa luunmurtumia. Kauempana räjähdyksestä sirpaleet tai laakerikuulat voivat jäädä kehoon, tavallisesti lihaksiin.
Räjähteitä ja sotaromua Itä-Alepposta poistavan järjestön johtaja, joka turvallisuussyistä käyttää nimeä Firas, sanoi seuraavaa: ”Läheskään kaikki tytärpommit eivät räjähdä, ja tavallisesti ne näyttävät pallolta tai joltain muulta esineeltä, jolla lapsi voisi leikkiä. Ne ovat katoille, ikkunoihin, leikkikentille ja puistoihin päätyneitä miinoja, jotka saattavat räjähtää milloin tahansa. Aleppossa on tämän vuoksi jouduttu tekemään monia amputaatioita.”
Tohtori ja traumakirurgi Davit Nott, joka on työskennellyt Syyriassa ja joka toimii Itä-Aleppossa toimivien kirurgien neuvonantajana, totesi seuraavaa: ”Joskus lapsia kohti voi tulla 20-30 laakerikuulaa, jotka repivät heidän raajansa irti. Ne lapset, jotka sattuvat olemaan hieman kauempana pommin osumakohdasta, saavat kuulia kaikkialle vartaloonsa, useimmiten lihaksiinsa.”
Koska Itä-Aleppossa arvioidaan olevan jäljellä enää vain 35 lääkäriä, heillä on aikaa ja resursseja hoitaa vain kaikkein kriittisimpiä potilaita, joiden vammat ovat hengenvaarallisia. Lääkäreiden onkin usein raportoitu jättäneen sirpaleet, esimerkiksi laakerikuulat, poistamatta lasten kudoksista.
Tohtori Nott lisäsi: ”Meillä ei ole nyt aikaa evakuoida heitä Itä-Alepposta, ja lääkäreiden on tehtävä rationaalisia päätöksiä. Mutta jos heidät jätetään Aleppoon, he voivat saada erittäin pahan tulehduksen ja verenmyrkytyksen.”
Pelastakaa Lapset tukee kansainvälisen vuoden 2008 rypäleasesopimuksen (Convention on Cluster Munitions, CCW) toimeenpanoa, joka kieltää kattavasti tällaisten aseiden käytön. Rypälepommeja on kuitenkin käytetty tuhoisalla tavalla Syyriassa. Human Rights Watch -järjestön mukaan rypäleasehyökkäykset ovat huomattavasti lisääntyneet vuoden 2015 syyskuun jälkeen.
Sonia Khush Pelastakaa Lapset -organisaatiosta sanoi: ”Syyriassa on tällä hetkellä nuoria lapsia, joilta on äskettäin amputoitu raajoja tai joilla on lihaskudoksissaan laakerikuulia näiden hirveiden ja umpimähkäisesti käytettyjen aseiden vuoksi. Rypälepommeja tai muita laajavaikutteisia räjähteitä ei saisi käyttää missään konfliktissa.
”Syyrian konfliktin aikana on jatkuvasti loukattu kansainvälistä humanitaarista oikeutta pommittamalla kouluja ja sairaaloita ja kohdistamalla siviiliväestöön summittaisia hyökkäyksiä. Meidän on tehtävä enemmän suojataksemme lapsia tältä teurastukselta. Jos pitäisi ottaa esiin yksi asia, josta sotivien osapuolten tulisi välittömästi sopia, se olisi rypälepommien käytön lopettaminen ja avustusjärjestöjen päästäminen alueelle siten, että ne voisivat evakuoida haavoittuneet lapset.”
”Aleppon lasten ahdingon aiheuttaneet tulee myös saada vastuuseen. Pelastakaa Lapset haluaa, että Aleppossa tapahtuneiden kauhistuttavien hyökkäysten ja siviili-infrastruktuuriin kohdistuneiden summittaisten hyökkäysten koko laajuuden selvittämiseksi aloitetaan välittömät tutkimukset”.
Pelastakaa Lapset vaatii paitsi rypäleaseiden käytön lopettamista kaikilla alueilla ja kaikissa olosuhteissa myös räjähteiden käytön lopettamista asutuilla alueilla niiden siviileille aiheuttaman tuhon johdosta.
[1] Luvut ovat peräisin Aleppon terveyshallinnosta ja kuvaavat tilannetta 23.9–17.10. Lukujen uskotaan olevan liian pieniä, koska niihin sisältyvät vain lapset, jotka on tuotu sairaaloihin. On myös huomattava, että Aleppon terveyshallinnolla ei ole ollut mahdollisuutta kirjata tilannetta joka päivän osalta.
[2] http://www.the-monitor.org/en-gb/our-research/cluster-munition-monitor.aspx