Jemen: Siviiliuhrien määrä nopeassa kasvussa uusien taisteluiden myötä Hodeidassa

Jemen: Siviiliuhrien määrä nopeassa kasvussa uusien taisteluiden myötä Hodeidassa

Maailman johtajien kokoontuessa New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa, Pelastakaa Lapset varoittaa Hodeidan satamakaupungista käytävien taistelujen vaarantavan tuhansien lasten hengen.

Satoja siviilejä, mukaan lukien lapsia on kuollut tai haavoittunut Hodeidan maakunnassa Jemenin konfliktin osapuolten taistellessa maan tärkeimmän satamakaupungin hallinnasta. Konflikteja seuraavan ACLED-tutkimuslaitoksen mukaan Hodeidan maakunnassa surmansa sai vähintään 349 siviiliä kesäkuun ja elokuun välisenä aikana. Samaan aikaan koko maassa tapettiin 685 siviiliä.Yksin heinäkuussa ja elokuussa ainakin 100 lasta sai surmansa eri puolilla maata.

Kuluvan vuoden viitenä ensimmäisenä kuukautena siviiliuhreja oli Hodeidassa keskimäärin 44 kuukaudessa. Kesän aikana tämä luku lähes kolminkertaistui. Elokuuhun mennessä todennettuja siviiliuhreja on Hodeidassa raportoitu 571. Todellinen luku on todennäköisesti suurempi.

Avustustyöntekijämme kohtaavat lapsia, jotka ovat vammautuneet ilmaiskuissa, miinojen räjähtäessä sekä taisteluissa. Jemenissä näiden vammojen hoitaminen on erittäin vaikeaa, sillä terveydenhoitojärjestelmä on romahtanut. Osaavia kirurgeja ei ole riittävästi ja proteeseja ei ole saatavilla.

Tänään käynnistyvässä YK:n yleiskokouksessa kansainvälisellä yhteisöllä on mahdollisuus toimia lasten suojelemiseksi konflikteissa niin Jemenissä kuin muualla.

– Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia räjähteiden, kuten ohjusten ja kranaattien räjähtäessä asutuilla alueilla, kaupungeissa, toreilla, kouluissa ja sairaaloissa. Koska lapsilla on pienempi ruumiinrakenne, he saavat useammin vammoja pään ja niskan alueella. Sirpaleet tunkeutuvat myös todennäköisemmin elintärkeisiin sisäelimiin ja lapsilla on vähemmän verta menetettäväksi verrattuna aikuisiin. Ulkopuoliselle maailmalle nämä ovat vaikeita asioita kuulla, mutta Jemenissä eläville lapsille tämä on karua todellisuutta, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

Sodan osapuolten on käynnistettävä neuvottelut saadakseen Jemenin lasten kärsimykset loppumaan. Osapuolten tulee lopettaa räjähtävien sotatarvikkeiden käyttö asutuilla alueilla, jotta lapset eivät ole vaarassa kuolla tai haavoittua arjessaan.

– Suomen ja muiden YK:n jäsenvaltioiden tulisi tuomita kaikki humanitaarisen oikeuden rikkomukset ja tehdä selväksi, että näitä ei enää hyväksytä. Syylliset on asetettava oikeuden eteen, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja.

– On järkyttävää todeta, että piittaamattomuus inhimillisyyttä ja sodan lakeja kohtaan on yhä tänä päivänä niin laajamittaista. Vaikka kotien, koulujen ja sairaaloiden pitäisi olla lapsille turvallisia ja suojattuja paikkoja, näihin kohdistetaan kerta toisensa jälkeen hyökkäyksiä. Lapsia vastaan ei yksinkertaisesta saa kohdistaa sotatoimia, eikä nälkää käyttää aseena, toteaa Haaranen.

Vetoomus Suomen aseviennin lopettamiseksi Jemenin sodan osapuolille

Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen Suomen aseviennin lopettamiseksi Jemenin konfliktin osapuolille. Viime vuosien aikana Suomi on myynyt esimerkiksi kranaatinheittimiä ja miehistönkuljetusvaunuja Jemenissä sotaa käyville Saudi-Arabialle ja Arabiemiraateille. Ainakin Patrian Arabiemiraateille myymiä miehistönkuljetusvaunuja käytetään lähteiden mukaan Jemenissä raskailla aseilla varustettuina.

Viimeksi hallitus myönsi Patrialle vientiluvan Arabiemiirikuntiin heinäkuussa 2018.

Jemenin sodan kaikkia osapuolia on syytä epäillä sotarikoksista ja vakavista lapsen oikeuksien loukkauksista. Esimerkiksi elokuussa 2018 koululaisia kesäleirille kuljettaneeseen bussiin osunut ilmaisku surmasi kymmeniä lapsia.

– Ei ole hyväksyttävää, että Suomi kuuluu niiden maiden joukkoon, jotka ylläpitävät Jemenin konfliktia. Suomen pitäisi olla mukana etsimässä ratkaisuja Jemenin tilanteeseen, ei ylläpitämässä konfliktia asekaupalla, sanoo Haaranen.

——————————–

Jemenin humanitaarinen kriisi on laajasti tunnustettu maailman pahimmaksi. Maailman ruokaohjelman mukaan 8,4 miljoonaa jemeniläistä kärsii vakavasta ruokaturvattomuudesta ja voi ajautua nälänhätään. Vähintään 1,8 miljoonaa lasta ja 1,1 miljoonaa imettävää naista kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Noin 400 000 lasta on vakavasti aliravittuja.