Jatkuvan väkivallan ja pelon keskellä eläminen vaarantaa kokonaisen sukupolven Jemenissä

Jatkuvan väkivallan ja pelon keskellä eläminen vaarantaa kokonaisen sukupolven Jemenissä

Lapset tarvitsevat Jemenissä välitöntä mielenterveydellistä tukea toimintakykynsä palauttamiseksi ja pidempiaikaisten psyykkisten vaurioiden estämiseksi.

”Tunnen ystävieni tuskan ja oman tuskani. Muuta en sitten tunnekaan.”

Kaksitoistavuotias Khaled* oli matkalla eväsretkelle, kun ilmaisku osui koulubussiin ja tappoi 40 lasta pohjoisessa Saadan provinssissa Jemenissä 9.8. Khaled loukkaantui vakavasti ja joutuu nyt käyttämään pyörätuolia. Sen lisäksi kokemus aiheutti ahdistusta ja jätti hänet turraksi.

– Me olimme onnellisia, olimme menossa [leikkimään]. Kun tulimme torille, siellä oli ihmisiä ja kaikki [oli ihan tavallisesti]. Sitten kuului tulitusta. En löytänyt ystäviäni. Tunnen ystävieni tuskan ja oman tuskani. Muuta en sitten tunnekaan, kertoo Khaled.

Ilmaiskun jälkeen Khaled kertoi Pelastakaa Lasten avustustyöntekijöille, että hänen on vaikea nukkua öisin ja hän pelkää kuullessaan lentokoneiden lentävän yli. 

Ilmaiskussa haavoittunut Khaled* haluaa väkivallan loppuvan Jemenissä. ”Toivon, että sota loppuu, että voin jatkaa oppimista, rakentaa elämääni ja tavoitella unelmiani. Haluan, että sota loppuu, että lapsia, naisia ja miehiä lakataan tappamasta. Mitä pahaa he ovat tehneet?” Kuva: Mohammed Awadh / Pelastakaa Lapset

Khaledin äiti oli lähistöllä ilmaiskun satuttua. 

– Minulle sanottiin, että bussiin oli osunut, eikä yksikään lapsi jäänyt henkiin. Kaikki etsivät omia lapsiaan… Olimme [sairaalassa] 22 päivää. Hänen silmänsä märkivät, korvat vuosivat verta, nenässä oli tikkejä ja hänelle tehtiin leikkauksia joka puolelle, korvien taakse ja päästä poistettiin sirpaleita… Minulle kerrottiin, että hänen jalkansa oli vammautunut.

Jemen on tällä hetkellä yksi maailman vaarallisimmista paikoista lapsille. Raporttien mukaan ilmaiskuja on tehty vähintään 18 000. Lapset altistuvat yhtenään äärimmäiselle väkivallalle tai sen uhalle, mikä suurentaa psyykkisten vaurioiden riskiä entisestään.

Jemeniläiset lapset ovat nähneet ystävien ja perheenjäsenten kuolevan tai hautautuvan sortuvien kotien raunioihin. He ovat nähneet, miten kouluihin ja sairaaloihin isketään ja niitä tuhotaan, he eivät saa elintärkeitä lääkkeitä eivätkä ruokaa, ja heidän entinen elämänsä on riistetty heiltä. Pitkittynyt sota, stressi ja epävarmuus voivat olla äärimmäisen ahdistavia lapsille ja jättää heihin elinikäisen jäljen.

Suuri tarve mielenterveyden palveluille

Jemenissä on tarjolla tuskin lainkaan mielenterveyspalveluita ja tukea psyykkisesti oireileville lapsille. Yli puolet hoitolaitoksista on suljettu tai toimii vain osittain. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maassa toimi vuonna 2017 vain 40 psykiatria. Se tarkoittaa yhtä psykiatria noin 700 920 asukasta kohden. Tilannetta pahentaa lisäksi se, että lasten mielenterveysongelmia ja tuen tarvetta ei tunnisteta eikä ymmärretä jemeniläisessä yhteiskunnassa. Tätä puutetta kansainvälinen yhteisö yrittää paikata, vaikkakin riittämättömin resurssein.

Pelastakaa Lapset varoittaa konfliktin voivan aiheuttaa pitkäkestoisia psyykkisiä vaurioita kokonaiselle lasten sukupolvelle, jos he eivät saa mielenterveydellistä ja psykososiaalista tukea. Oikeanlainen ja oikea-aikainen apu voi lievittää ja parantaa monia ongelmia.

Vuonna 2018 julkaistussa kyselytutkimuksessa, jossa haastateltiin lähes tuhatta lasta Sanaassa, havaittiin, että konflikti oli aiheuttanut 79 prosentille lapsista posttraumaattisen stressihäiriön (PTSD) oireita. Tutkimukseen osallistuneet vanhemmat ja opettajat kertoivat huomanneensa konfliktin alkuajoista lähtien, että lapsilla esiintyi yökastelua ja että lapset eivät suostuneet olemaan yksin tai poistumaan kotoa. 

– Konfliktin keskellä eläminen on pitkittyessään äärimmäisen haitallista lasten kehitykselle ja mielenterveydelle, toteaa Jenni Häikiö, Pelastakaa Lasten suunnittelija ja psykologi. 

– Sodan ja konfliktien keskellä elävillä lapsilla usein havaittavat oireet, kuten yökastelu, painajaiset, ylivalppaus, syvä suru, masennus, ahdistuneisuus, aggressiivisuus ja syrjään vetäytyminen vaikeuttavat lasten mahdollisuutta suoriutua jokapäiväisistä askareista, kuten koulunkäynnistä ja kaveruussuhteiden solmimisesta ja ylläpidosta.

– Sotatila tai muu väkivallan uhka ja pelon keskellä eläminen on pitkään jatkuessaan äärimmäisen kuormittavaa ja vaarallista elimistölle. Puhutaan toksisesta stressistä, millä voi hoitamattomana olla vakavat vaikutukset lasten myöhempään kehitykseen, hyvinvointiin ja kykyyn omaksua uusia asioita. Vauriot voivat olla pitkäaikaisia ja pahimmassa tapauksessa pysyviä, Häikiö jatkaa.

Pelastakaa Lapset auttaa

Pelastakaa Lasten avustustyöntekijä antamassa psykososiaalista tukea ilmaiskussa haavoituneille lapsille. Kuva: Mohammed Awadh / Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lasten asiantuntijat tukevat Khaledia ja muita koulubussiin kohdistuneesta ilmaiskusta selvinneitä lapsia antamalla heille intensiivistä psykososiaalista tukea. Pelastakaa Lapset on auttanut Jemenissä tänä vuonna yli 12 500 lasta mielenterveydellisillä ja psykososiaalisilla tukiohjelmilla, mutta lukemattomat lapset ovat vielä vailla tukea.

Oikean tuen avulla useimmat jemeniläislapset pystyvät lopulta toipumaan ja viettämään normaalia elämää. Mielenterveydellistä ja psykososiaalista tukea on kuitenkin lisättävä pikaisesti, jotta jemeniläislasten elinikäinen kärsimys ja tulevaisuudennäkymien heikentyminen voidaan estää. 

– Konfliktin seuraukset vaikuttavat maahan usean vuoden ajan. On äärimmäisen tärkeää, että kansainvälinen yhteisö varmistaa yhdessä, että nämä lapset saavat tarvitsemansa tuen ja pystyvät rakentamaan elämänsä uudelleen, toteaa Tamer Kirolos, Pelastakaa Lasten maajohtaja Jemenisssä.

 – Brutaali väkivalta, räjähteet ja ammukset tappavat edelleen kestämättömän määrän lapsia. Vetoamme kaikkiin konfliktin osapuoliin, että he ryhtyisivät välittömiin toimiin, jotta lapsiin kohdistuvat vakavat loukkaukset voidaan estää ja konfliktiin löydetään rauhanomainen poliittinen ratkaisu, sanoo Kirolos.

Auta Jemenin lapsia

Pelastakaa Lapset hätäapukeräys Jemenin lasten hyväksi: pelastakaalapset-staging.herokuapp.com/jemen

Vetoomus Suomen aseteollisuuden viennin lopettamiseksi Jemenin konfliktin osapuolille: pelastakaalapset-staging.herokuapp.com/vetoomus/jemen

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.