YK:n turvallisuusneuvoston päätösten toimeenpanemisessa on epäonnistuttu, sanoo 21 humanitaarista ja ihmisoikeustyötä tekevää järjestöä. Kulunut vuosi on tämän vuoksi ollut kaikkein pahin Syyrian siviileille.
Järjestöt antavat murskaavaa kritiikkiä YK:n turvallisuusneuvolle siitä, että siviilien kärsimystä ei ole onnistuttu lieventämään ja että konflikti on pahentunut entisestään niiden neljän vuoden aikana, jotka ovat kuluneet kriisin puhkeamisesta.
Huolimatta turvallisuusneuvoston vuonna 2014 hyväksymästä päätöslauselmasta, jossa vaadittiin suojelua ja apua siviileille, humanitaarisen avun pääsy suuressa osassa Syyriaa on heikentynyt ja yhä useampi ihminen saa surmansa, joutuu jättämään kotinsa ja on yhä enemmän avun tarpeessa, kertoo ”Failing Syria” – raportti.
Tämän erittäin kriittisen raportin sisältämissä arvioissa järjestöt vertaavat turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa esitettyjä vaatimuksia paikan päällä vallitsevaan todellisuuteen. Synkät tilastot paljastavat miten sekä konfliktin osapuolet että turvallisuusneuvoston jäsenet ja muut YK:n jäsenvaltiot ovat joko jättäneet huomioimatta tai toimineet vastoin näitä päätöslauselmia. Tämän vuoksi kulunut vuosi on ollut siviileille pahin:
- Ihmiset eivät ole suojassa: Vuoden 2014 aikana 76 000 ihmisen raportoitiin saaneen konfliktissa surmansa. Neljän vuoden aikana 220 000 ihmistä on kuollut.
- Avun perillemeno ei ole parantunut: YK:n mukaan 4,8 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, jotka on luokiteltu ”vaikeapääsyisiksi”. Heitä on 2,3 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2013.
- Humanitaarisen avun tarve on kasvanut: 5,6 miljoonaa lasta on avun tarpeessa. Heitä on nyt 31 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013.
- Humanitaarisen avun rahoitus pienentynyt suhteessa rahoituksen tarpeeseen: Vuonna 2013 Syyrian siviilien auttamiseksi saatiin 71 prosenttia tarvittavasta rahoituksesta, mutta vuonna 2014 saatiin enää 57 prosenttia.
– Karu todellisuus on, että turvallisuusneuvosto on epäonnistunut päätöslauselmiensa toimeenpanossa. Viime vuosi oli tämän hirvittävän sodan tähän asti synkin vuosi. Konfliktin osapuolet toimivat ilman rangaistuksia ja jättäen huomioimatta kaikki turvallisuusneuvoston vaatimukset. Siviilit jäivät ilman suojelua eikä apu saapunut aiempaa paremmin perille, sanoo Norjan Pakolaisavun pääsihteeri Jan Egeland.
Harvempi ihminen sai vuonna 2014 apua avustusjärjestöjen Damaskoksesta käsin organisoiduista yhteisistä avustuskuljetuksista kuin vuonna 2013. Vuonna 2013 apu saavutti 2,9 ihmistä, mutta vuonna 2014 avun saajia oli vain 1,1 miljoonaa. Syyrian hallitus myönsi luvan alle puolelle pyydetyistä avustuskuljetuksista. Naapurimaista saadaan jonkin verran apua toimitettua rajan yli. Syyrian 34 raja-asemasta 20 on kokonaan suljettuina ja yhdeksällä raja-asemalla avustuskuljetukset pääsevät kulkemaan vain rajoitetusti.
– Syyriassa lapset jäävät ilman koulutusta, sillä emme pääse sinne, missä he ovat. Monet kouluista on tuhottu ja vanhemmat pelkäävät lähettää lapsiaan kouluun peläten, että kouluihin hyökätään” sanoo Pelastakaa Lasten aluejohtaja Roger Hearn. ”Siitä huolimatta, että monet humanitaariset työntekijät työskentelevät henkensä uhalla viedäkseen ihmisille apua ja palveluja, miljoonat syyrialaiset ovat avun tavoittamattomissa. He eivät jää vaille apua ainoastaan taistelujen ja heikentyneen tilanteen vuoksi, vaan myös riittämättömän rahoituksen ja byrokraattisten esteiden takia.
Humanitaariset järjestöt vaativat YK:n jäsenvaltioita, turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet mukaan lukien, ryhtymään sanoista tekoihin ja varmistamaan sen, että päätöslauselmat pannaan täysin toimeen.
”Turvallisuusneuvoston sana ovat vailla katetta. Viime vuoden aikana eivät konfliktin osapuolet eivätkä vaikutusvaltaiset valtiot ole ryhtyneet toimiin pahenevan humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi Syyriassa. Mitä hyötyä on sellaisesta päätöslauselmasta, joka jätetään huomioimatta ja jota vastoin toimitaan, äidille jonka talo on pommitettu ja jonka lapset ovat nälkäisiä? Vaikutusvaltaisten hallitusten on aika lopettaa konfliktin ylläpitäminen ja niiden on lisättävä humanitaarista apua, jotta ihmisten perustarpeisiin pystytään vastaamaan. Niiden on myös painostettava sotivia osapuolia kohti poliittista ratkaisua. Venäjällä, Yhdysvalloilla ja muilla valtioilla on poliittista ja diplomaattista vaikutusvaltaa, jota tarvitaan päätöslauselmissa luvattujen muutosten toteuttamiseksi. Enää ei voida haaskata aikaa”, sanoo Andy Baker, joka johtaa Oxfamin toimintaa Syyrian kriisissä.
Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet:
- Acted
- American Friends Service Committee (AFSC)
- Alkarama Foundation
- ChildrenPlus
- Global Centre for the Responsibility to Protect
- Handicap International
- Hand in Hand For Syria
- Human Rights and Democracy Media Center (SHAMS)
- International Rescue Committee
- Medecins Du Monde
- Norwegian Church Aid
- Norwegian Refugee Council
- NuDay Syria
- Oxfam
- Pax Christi International
- Save the Children
- Syrian American Medical Society
- Syria Relief Network
- Tulip for Syria Relief
- Une Ponte Per
- World Vision International
*Nimet muutettu lasten henkilöllisyyden suojaamiseksi.
Soita keräyspuhelimeen 0700 04441 (12,77 € + pvm)
Tekstaa LAPSILLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Lahjoita keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi ”Syyria”)
Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Syyrian kriisi)
Liitteet
- Failing Syria – Assessing the impact of UN Security Council resolutions in protecting and assisting civilians in Syria (1.5 MB)
Lue ja lataa raportti