250 000 lasta elää pelossa Syyrian saarretuilla alueilla

Lapsia tuhoutuneen koulun raunioissa Itä-Ghoutassa.

Lapsia tuhoutuneen koulun raunioissa Itä-Ghoutassa.

Pelastakaa Lasten uusi raportti kertoo miten tynnyripommit, ilmaiskut ja tulitus vaikuttavat yli 250 000 lapsen elämään. Vanhemmat kertovat lasten peloista ja siitä, miten lapset kärsivät Syyrian saarretuilla alueilla, joissa on pulaa ruuasta, lääkkeistä ja puhtaasta juomavedestä.

Syyrian saarretuille alueille viime aikoina toimitettu apu on tarpeellista, muttei läheskään riittävää.

Tänään julkaistavaa ‘Childhood Under Siege’ -raporttia varten haastateltiin 125 lasta ja heidän vanhempiaan. Lapset kertoivat jatkuvasti pelkäävänsä hyökkäyksiä ja heidän vanhempansa kertovat miten lapsista on tullut syrjäänvetäytyviä, aggressiivisia ja masentuneita.

Perheiden tarinat kertoivat karusta todellisuudesta Syyrian saarretuissa kaupungeissa. Lääkärit kertoivat tekevänsä leikkauksia kynttilänvalossa, he kertovat lääkkeitten olevan lopussa ja kuinka sairaat lapset kuolevat tarkastuspisteille, kun eivät saa ajoissa apua. Lasten ainoa päivittäinen ateria koostuu keitetyistä lehdistä ja karjan rehusta. Opettajat kertovat miten koulua käydään kellareissa pommeilta turvassa. Tarkka-ampujat yrittävät ampua kaikkia alueilta pois pyrkiviä.

”Pelko on saanut vallan. Lapset kuten aikuisetkin odottavat vain omaa vuoroaan tulla tapetuiksi”, kertoo yksi äideistä Itä-Ghoutasta. Viimeisten puolen vuoden aikana hyökkäykset ovat vain pahentuneet. Tynnyripommeja näyttäisi olevan pudotettu kaikkein eniten juuri saarretuille alueille. Esimerkiksi syyskuussa Al Wa’erissa hyökättiin leikkipuistoon, jossa oli kymmeniä lapsia leikkimässä. Itä-Ghoutassa kuoli 29 lasta vain kahden viikon aikana joulukuussa.

Eräs isä Deir Ezzorin kaupungista kuvailee näkemäänsä pommitusten aikana: ”Omat lapseni olivat kauhuissaan ja näin miten pommit osuivat neljään lapseen. Se oli niin hirveää, etten voinut katsoa. Jotkut lapsista menettivät raajojaan.”

Tänä vuonna tehdyissä ryhmähaastatteluissa paljastui miten moni on vailla ruokaa, puhdasta vettä ja terveydenhoitoa. Sairaita lapsia on kuollut jäätyään vaille lääkkeitä ja hoitoa. Ihmisillä ei ole varaa useampaan ateriaan päivässä ja lapsia on nääntynyt nälkään.

Huolimatta YK:n vuodesta 2014 asti tekemistä kuudesta päätöslauselmasta, joilla on vaadittu humanitaarista pääsyä Syyriaan, piiritetyillä alueilla elävien ihmisten määrä on enemmän kuin kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

Viimeaikaiset pyrkimykset saada apu perille joillekin pahiten kärsineistä alueista ovat olleet tervetulleita, mutta vain pieni osa tarvittavasta avusta on mennyt perille. Avustussaattueista on poistettu elintärkeitä lääkkeitä, polttoainetta ja energiapitoista ruokaa ja sairaat eivät vieläkään pääse lähtemään saadakseen hoitoa. Elintärkeät tarvikkeet eivät saavuta niitä kipeimmin tarvitsevia ennen kuin humanitaarinen pääsy alueille on täysin taattu.

”Pula ruuasta ja lääkkeistä tappaa lapsia Syyriassa alueilla, jotka ovat vain muutamien kilometrien päässä avustustarvikkeita täynnä olevista varastoista. Maailman toimintakyvyttömyys maksaa näiden lasten elämän”, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

“Tätä raporttia varten haastatellut perheet kertovat miten sairaat vauvat kuolevat tarkastuspisteille ja miten lapset saavat vain eläinten rehua syödäkseen perheiden piileskellessä kellareissa pommituksilta suojassa. Nyt saa riittää. Viisi vuotta kestäneen konfliktin jälkeen on aika lopettaa piiritys.”

Pääasiallinen vastuu Syyrian lasten kärsimyksistä on konfliktin osapuolilla. Pelastakaa Lapset vaatii osapuolia lopettamaan saarron ja sallimaan välittömästi ja pysyvästi humanitaarisen avun toimittamisen saarretuille alueille. Myös hyökkäysten kouluihin, sairaaloihin ja muihin siviilikohteisiin on loputtava.

Kansainvälisen yhteisön pitäisi tehdä toden teolla työtä Syyrian saarrettujen lasten pelastamiseksi. Konfliktin osapuolet on saatava teoistaan vastuuseen ja niiden on sallittava esteetön pääsy saarretuille alueille. Vaadimme myös maailman johtajia tekemään eron humanitaarisen avun ja rauhanneuvottelujen välillä. Humanitaarisen avun alistaminen politiikan välineeksi on loputtava.

Raportti ‘Childhood Under Siege’ (pdf) liitteenä.

Auta Syyrian kriisistä kärsiviä lapsia:
Soita keräyspuhelimeen 0700 04441 (12,77 € + pvm)
Tekstaa LAPSILLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Lahjoita keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi ”Syyria”)
Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Syyrian kriisi)