Lapsiköyhyys
Miljoonat perheet elävät äärimmäisessä köyhyydessä. Ruuan hinnan noustessa ja kuivuuden tai tulvien tuhotessa sadon eniten kärsivät lapset. Usein köyhyyteen kytkeytyy syrjintä – eri maissa niin lait kuin erilaiset perinteet ja ennakkoluulotkin asettavat lapset eriarvoiseen asemaan keskenään. Köyhyydestä kärsivät suhteettoman paljon ne lapset, jotka ovat elämässään syrjittyjä muutenkin: esimerkiksi etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajat, vammaiset, pakolaiset ja tytöt. Köyhyys riistää liian monelta lapselta lapsuuden.
Kun elämä on päivittäistä kamppailua hengissä selviämiseksi, erityisesti lapset ovat alttiita hyväksikäytölle, väkivallalle ja syrjinnälle. Köyhyys vaarantaa lasten fyysisen ja psyykkisen terveyden. Köyhyys ajaa monet lapset vaarallisiin töihin ja vie heiltä mahdollisuuden käydä koulua. Köyhyys vahingoittaa lapsia jo ennen heidän syntymäänsä. Esimerkiksi Burkina Fasossa monet lapset syntyvät äidin aliravitsemuksen vuoksi jo valmiiksi aliravittuina.
Pelastakaa Lapset työskentelee maailman kaikkein köyhimmillä alueilla auttaen perheitä parantamaan toimeentuloaan. Sosiaaliturva on yksi keskeisistä keinoista ehkäistä ja vähentää äärimäistä köyhyyttä sekä puuttua köyhyyden haitallisiin vaikutuksiin. Tuemme viranomaisia ja paikallisia yhteisöjä kehittämään sosiaaliturvan järjestelmiä, niin että ne tavoittaisivat juuri niitä perheitä, jotka ovat kaikkein vaikeimmassa asemassa. Pelastakaa Lapset on pitkään kehittänyt lapsilähtöistä sosiaaliturvaa esimerkiksi Intiassa, Nepalissa ja Filippiineillä.
Sen lisäksi, että lievennämme köyhyyden lapsille aiheuttamia haittoja, pureudumme köyhyyden syihin ja teemme vaikuttamistyötä köyhyyttä aiheuttavien yhteiskunnallisten rakenteiden korjaamiseksi. Sosiaaliturvaohjelmilla on onnistuttu tehokkaasti parantamaan lasten ravitsemusta ja terveyttä sekä lisäämään heidän koulunkäyntiään. Samalla lasten riski joutua hyväksikäytön uhriksi on pienentynyt.
Lasten köyhyyttä ja haavoittuvaisuutta vähennetään varmistamalla, että lapsiin panostetaan riittävästi ja tarkoituksenmukaisesti sekä sosiaaliturvajärjestelmässä että perheen tasolla. Koulutamme viranomaisia ja äärimmäisessä köyhyydessä elävien perheitten vanhempia jo olemassa olevien valtion tukien käytöstä. Lisäksi teemme kansallisen tason vaikuttamistyötä yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa lapsilähtöisemmän sosiaaliturvapolitiikan puolesta. Samalla kehitämme paikallisten kumppanien asiantuntemusta ja teemme tutkimuksia köyhyyden lapsivaikutuksista.
Intian lapsiköyhyys – Ishwarin tarina
Videon on toteuttanut YLE/Nenäpäivä-tuotanto. Kaikki oikeudet pidätetään.
13-vuotias Ishwar on jäänyt orvoksi äitinsä kuoltua sairauteen useita vuosia sitten. Ishwar on ollut vastuussa perheestään äidin kuolemasta saakka. Perhe asuu Luoteis-Intiassa kroonisesta köyhyydestä kärsivällä alueella. Ishwarin lisäksi perheeseen kuuluu 8-vuotias Usha sisko ja isä Rama Damor, joka on menettänyt kokonaan näkönsä kaihin takia. Perheen lapset huolehtivat ruuanlaitosta, hakevat veden ja ruokkivat karjan. Ishwar ja Usha käyvät koulua vuoropäivinä, jotta toinen heistä voi aina olla auttamassa sokeaa isää kotona. Perheen ainoa kuukausittainen tulo on isän noin 7 euron eläke. Ishwar omistaa vain päällään olevat vaatteet ja rikkinäiset silmälasit, sillä perheellä ei ole varaa uusiin. Perheen koti on ollut hyvin epäsiisti, eikä esimerkiksi astioita ole pesty ruokailujen välissä.
Pelastakaa Lasten avulla Ishwar on pääsemässä valtion sosiaalituen piiriin, joka hänelle kuuluu, mutta monimutkaisen hakuprosessin takia on jäänyt aiemmin saamatta. Sosiaalituen piirin pääseminen parantaa merkittävästi perheen rahatilannetta. Pelkkä sosiaaliturva ei automaattisesti paranna Ishwarin ja Ushan hyvinvointia, vaan sen lisäksi Ishwar ja hänen isänsä saavat opastusta hygieniasta ja terveydestä huolehtimiseen. Ohjauksen ansiosta Ishwar pesee nykyään vaatteensa päivittäin ja pitää perheen ruokatarvikkeet peitettynä. Lisäksi Ishwar on saanut apua silmäongelmiinsa ja hänelle on hankittu myös uudet silmälasit.
Ladattavissa olevat julkaisut
- Falling through the cracks – The impact of inconsistent Social Cash Transfers on children in Lufwanyama district, Zambia (2021)
- Child Sensitive Social Protection in Nepal – Project Brief 2020
- Child Sensitive Social Protection in south Rajasthan, India – Project Brief 2020
- Scoping and Sector Review of Social Protection in Somaliland (2020)
- Impact Assessment of a Life Skills Intervention to Enhance a Government Cash Transfer Scheme for Vulnerable Children in Dungarpur, India (2020)
- Mid-term Meta-Review of Save the Children Finland’s Child-Sensitive Social Protection Programme (2020)
- A Parenting Programme for the Child Grant: Facilitator Guide – Nepal (2020)
- A Parenting Programme for the Palanhar Yojana – Beyond Cash: Making social protection deliver more for children in Rajasthan, India – Facilitator guide (2020)
- A Parenting Program for the Pantawid Pamilyang Pilipino Program – Facilitator Guide – Philippines (2020)
- The Child Endowment Fund: A local government cash transfer for vulnerable children in Nepal (2020)
- Briefing note: Securing Access to Government Social Protection Programmes in Dungarpur, India (2020)
- Making Social Protection Deliver More for Children in the Philippines (2019)
- Making the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme Child Sensitive (2019)
- Research brief: Assessment of a Parenting Pilot Intervention linked to the Child Grant in Nepal (2019)
- A Qualitative Pre- and Post-assessment Study of a Parenting Programme for the Child Grant in Nepal (2019)
- A Qualitative Pre- and Post-assessment Study of a Parenting Programme for the Palanhar (caregiver) scheme in Dungarpur, India (2019)
- A Qualitative Pre- & Post-assessment Study of a Parenting Programme linked to the Pantawid Pamilyang Pilipino Programme (4Ps) in Region 8, the Philippines (2019)
- Securing Access to Government Social Protection in Nepal: An approach developed by Save the Children (2019)
- Assessment of Save the Children’s Child Sensitive Social Protection Approach in South Asia (2015)
- Putting Child Sensitive Social Protection into Practice in Nepal – Approach Paper (2014)
- Putting Child Sensitive Social Protection into Practice in Dungarpur, India – Approach Paper (2014)
- Putting Child Sensitive Social Protection into Practice in Bangladesh – Approach Paper (2014)
- Child Sensitive Social Protection. A key strategy to combat child poverty (2010)