Luonnon lumovoima

Palaa verkkolehden etusivulle

Luonnon lumovoima

Teksti ja kuvat Raili Mykkänen

LUONNON LUMOVOIMA on pysyvä. Jokainen päivä on yhtä mahdollinen luontopäiväksi. Luontoelämysten kautta vahvistetaan tunnesuhteita. Ideana on, että lasten kanssa vietettäisiin yhdessä kokonainen päivä, joka rakentuisi sijoitetun lapsen tilanteen ja sen hetkisten tarpeiden mukaisesti. Lapset ovat erilaisia, heidän rohkeutensa ja uteliaisuutensa on erilaista. Nämä seikat olisi hyvä huomioida tekemistä suunniteltaessa.

Kokemuksia voidaan rakentaa joko kahdenkeskisesti aikuisen ja lapsen kesken, perheen kanssa tai useamman lapsiperheen porukalla.

Vaikka luonto on tilana itsessään terapeuttinen, se on kuitenkin loppujen lopuksi puite. Aikuisen aika ja halu jakaa kokemuksia lapsen kanssa on aina lapsen tunnesuhteisiin vaikuttamisen lähtökohta. Aikuiselta vaaditaan oikeastaan vain innostus loihtia luonnosta esiin ”se meidän perheen oma juttu”.

OLENNAISTA EI OLE mitä luonnossa tehdään, vaan millä tunteella ja asenteella siellä touhutaan. Miltä kuulostaisi oksien, puolukanvarpujen ja käpyjen keräämisen jälkeen makkaranpaisto nuotiotulilla hämärtyvässä elokuisessa illassa? Kerätyistä materiaaleista voisi askarrella myöhemmin vaikkapa taulun lahjaksi omalle tärkeälle ihmiselle. Aikuisen ei tarvitse kuin tarjota erilaisia kokemisen mahdollisuuksia, lapsi löytää kyllä oman luontosuhteensa ajan saatossa.

— Tärkeintä on, ettei aikuinen lähde opettamaan lasta vaan kokee yhdessä lapsen kanssa. Lapsella on aika vähän mahdollisuuksia olla aikuisen kanssa tasavertaisessa kokemussuhteessa johonkin, mutta sanoisin, että sammakonkudussa tapahtuvaa elämää ihmetellessä näky saa olla molemmille kokemus, ei opetustuokio, muistuttaa luontotapahtumia järjestävän Vihreä Veräjän-toiminnan projektipäällikkö Tuomo Salovuori.

MITÄ ERILAISIMPIA luontokokemuksia lapselle tarjoillaan, sen suurempi todennäköisyys on, että hän myöhemmin myös löytää luonnosta harrastuksen. Luontoharrastuksen muotoja on paljon, yli sata. Ja kukapa muu kuin harrastuksestaan innostunut ihminen olisi paras kertomaan mistä hän on niin innostunut! Harrastajilta kannattaa kysyä, saisiko osallistua. Juuri innostus tarttuu. Entä jos menisi katsomaan muuttolintuja? Tai ongelle. Miten olisi majanrakennus? Kalliokiipeily? Kukkasipulien istutus? Lintulaudan askartelu?

Jos haluaa vain tarkastella ympäristöään, pienet apuvälineet auttavat kummasti. Luuppi, kaukoputki, riistakamera tai kännykkäkamera ohjaajat katsomisen tapaa, mitä niillä voisi nähdä enemmän kuin muutoin.

— Sitä paitsi, luonto on niin iso, että jos ei jaksa keskittyä mihinkään erityiseen, siellä mahtuu myös vain olemaan, toteaa PePPi-hankkeen Uudenmaan aluevastaava Maaret Parviainen.

PELASTAKAA LAPSET toteutti PePPi-hankkeessa yhdessä Sininauhaliiton Vihreä Veräjä-toiminnan kanssa sijaisperheille luontopäiviä erilaisin teemoin. Päivien rakenne muotoiltiin lapsilähtöisesti. Tällaisen ammattilaisten organisoiman luontopäivän tarkoitus antaa vanhemmille oivallus luontoon sisältyvistä mahdollisuuksista – ja kokemus lomapäivästä.

Tavoite on, että perheillä olisi jatkoa ajatellen pohjalla sellainen yhteinen kokemus, joka edesauttaa vastaavanlaisten yhteisten luontopäivien suunnittelun perheen kesken.

Toimintapäivän kestoksi sopii viitisen tuntia, johon sisältyy lounas ja lopuksi lettujen tai makkaran paistoa.

— Nuorimmat osallistujista meidän tapahtumissa taisivat olla ihan vauvoja, vanhimmat lapset jo murrosiässä. Olimme kyselleet sijaisperheiltä millaisia toiveita heillä on. Järjestöyhteistyönä suunnitellussa päivässä on mahdollisuus toteuttaa monenlaista ohjattuna tapahtuvaa toimintaa. Nuorista geokätköily tuntuu olevan hauskaa, pienemmille toimii poniratsastus, kertoo Maaret Parviainen PePPi-hankkeesta.

— Meille ammattilaisille luontotapahtuman ykkösprioriteetti on turvallisuus. Vasta turvallisuuden jälkeen tulevat osallistujien viihtyminen, antoisa ohjelma, uusien kokemusten saaminen, maistuva ruoka ja porukka, toteaa Tuomo Salovuori. — Itse asiassa juuri ensikertalaisuus mahdollistaa aidon yhdessä ihmettelyn, sen ”Mehän tässä yhdessä tällaista löysimme”-tason, jolla on lapselle kokemuksellisesti erityinen merkitys.

Pelastakaa Lapset -verkkolehden etusivulle