Ranskan urheiluseuroissa puhutaan hyväksikäytöstä. Sébastien Boueilh perustaman järjestön vapaaehtoisten urheiluseuroissa tekemien esittelykierrosten yhteydessä tuli esiin lukuisia kyseenalaisia tapauksia, joista 350 on johtanut viralliseen tutkintaan.
Urheiluohjaajien valmennettaviinsa kohdistama seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö on Ranskassa vielä tabu. Sébastien Boueilh kertoo Ranskan jalkapalloliiton aluksi suuttuneen lastensuojelujärjestö Colosse aux pieds d’argile :n yhteydenotosta. Maan merkittävimmässä seurassa ajateltiin, että ongelmat koskevat vain muita seuroja. Kuten jo kymmenet muut järjestöt, jalkapalloliittokin taipui vihdoin yhteistyöhön.
- Ajat ovat muuttuneet. Ennen hyväksikäyttöepäilyistä vaiettiin. Nyt yhä useammat vanhemmat soittavat minulle jos treeneissä tai pukuhuoneessa on tapahtunut jotakin hämmentävää, Sébastein Boueilh kertoo.
Kaikkiaan 1400 ilmiannosta 350 on osoittautunut aiheelliseksi.
Colosse aux pieds d’argile-järjestö sai alkunsa Sébastien Boeilh:n omista kokemuksista. Yhdeksänkymmentäluvulla alkanut ja useita vuosia kestänyt seksuaalinen hyväksikäyttö pulpahti pintaan kahdeksantoista vuoden viiveellä. Tekoon syyllistynyt perhetuttava tuomittiin jälkikäteen vuonna 2013. Sébastien Boueilh oli ahdistelun alkaessa 12-vuotias ja kyseinen mies vei häntä viikoittain rugbytreeneihin.
Vaikka perhetuttava vietiin käsiraudoissa nauttimaan kymmenen vuoden vankilatuomiotaan, kokemus ei ole unohtunut. Sébastein Boueilh päätti tehdä asialle jotakin. Ajatus järjestön perustamisesta oli lähtenyt kytemään oikeudenkäynnin aikaisina unettomina öinä.
Tänään järjestön riveissä työskentelee parikymmentä vapaaehtoistyöntekijää ja toimintaa pyörittää Sébastien Boueilh :n rinnalla eläkkeelle jäänyt opettaja Pierre Dangomau. Tänä päivänä rugbymiehen kertomuksen on kuullut jo yli sata tuhatta urheilevaa lasta ja nuorta eri puolilla Ranskaa.
- Kun tilaisuus alkaa, kuulijat ovat hiukan peloissaan, mutta lähtiessäni niin seuran johtajat, valmentajat, vanhemmat kuin lapsetkin kiittelevät. Seuroissa aletaan ymmärtää mistä on kysymys ja sanoma menee nyt perille.
- On tärkeää, että seksuaalisen hyväksikäytön uhrit uskaltavat kertoa, mitä on tapahtunut. Niin kauan kuin kaikki vaikenevat, ongelma ei poistu. Se vain vaihtaa paikkaa. Epäilyn kohteeksi joutuneet valmentajat potkitaan pois tai he vaihtavat vapaaehtoisesti seuraa, mutta lasten hyväksikäyttö jatkuu.
Ulheiluvalmentajan ja valmennettavan välille syntyy komento-riippuvuussuhde eikä fyysistä kontaktia voi välttää. Urheiluharjoituksissa on tavallista että valmennettavan lihaksia puristellaan ja jäseniä väännellään.
Sébastien Bouilh korostaa kuitenkin lapsille, että heidän kehonsa kuuluu yksin heille.
”On koskettelua, joka kuuluu valmennusrutiineihin ja sellaista joka ei kuulu.”
Seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä käsitellään myös järjestön jakamissa 5-15-vuotiaille lapsille suunnatuissa opaslehtisissä. Lisäksi valmentajille annetaan tietoa esimerkiksi siitä, millaisia tilanteita tulee välttää turhien epäilyjen ehkäisemiseksi.
Sébastien Boueilh kertoo, että ennaltaehkäisykampanjan jälkees seuroissa on laadittu toimintaohjeita esimerkiksi siitä, sallitaanko vanhempien pääsy lasten pukuhuoneeseen vai ei.
Ranskassa herättiin huomaamaan urheiluseurojen piirissä tapahtuva lasten seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö kun entinen ammattitennispelaaja Isabelle Demongeot julkaisi omaelämäkerran vuonna 2007. Kirjassa tennispelaaja kertoi valmentajansa raiskanneen hänet systemaattisesti usean vuoden ajan.
Ranskan urheiluministeriön tekemän selvityksen mukaan seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö on aikuisille urheiljoille arkipäivää, mutta siihen syyllistyvät enemmänkin pelitoverit kuin valmentaja. Lasten on sensijaan vaikeampi kertoa hyväksikäytöstä.
Tiesitkö, että Pelastakaa Lapset tekee vahvaa työtä lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Lisätietoa aiheesta löydät seuraavien linkkien takaa :
www.nettivihje.fi
www.otanvastuun.fi
www.helpsome.fi