Vinkkejä kotiarkeen
Lasten ja vanhempien arki on useassa perheessä muuttunut koronaviruksen myötä. Uudenlainen kotiin keskittyvä arki tuo mahdollisuuksia yhdessäoloon ja läheisyyteen, mutta myös haasteita jaksamiseen. Kotona tasapainotellaan monenlaisten tunteiden ja elämäntilanteiden kanssa samanaikaisesti. Tässä 5 vinkkiä, mikä on auttanut omassa lapsiperhearjessamme juuri nyt, senkin pohjalta, mitä omat ja kehittämistyössämme mukana olleet lapset ovat opettaneet meille heille tärkeistä asioista!
VINKKI 1: OTA LAPSET IDEOIMAAN JA HAHMOTTAMAAN MUUTTUNUTTA ARKEA!
Arki kolmen alle kouluikäisen lapsen kanssa sai miettimään, miten voisimme yhdessä lasten kanssa paremmin jäsentää ja ymmärtää sitä. Kerron yhden tavan, jota käytimme omassa perheessämme seuraavien kysymysten hahmottamiseen: Mikä säilyy? Mikä muuttuu? Kenen ehdoilla mennään, ja miten kaikkien toiveet tulevat huomioiduksi?
- Teimme kaikkien lasten ja aikuisten toiveet kokoavan kuukausisuunnitelman, kirjoittamalla ja piirtämällä jokaisen toiveita kartongille. Lopuksi allekirjoitimme suunnitelman. Samalla kävimme hyvää keskustelua siitä, mitä ei voi tehdä tällä hetkellä ja miksi ei.
- Hahmotimme toiseen kartonkiin asioita, joita joka päivä koronaviruksesta huolimatta tapahtuu eli mikä ei muutu. Lapset olivat tässäkin mukana.
- Kokosimme viikkosuunnitelmaan jokaisen päivän kohdalle niitä kivoja juttuja, joita teemme. Lapsista on kiva huomata, kun oma toive toteutuu tänään tai huomenna! Lapset ovat myös tehneet itse ehdotuksia: voisiko lauantaina olla ne naamiaiset?
- Aloimme huomioida toistemme onnistumisia tietoisesti mitalein. Kuvassa on kävelijän mitali, kun rattaat jäi lenkiltä pois. Lapsista on ollut hauska keksiä, mistä mitalin voisi milloinkin antaa myös aikuisille. Tämä on vahvistanut hyvän huomaamista.
VINKKI 2: MUISTA ILON JA HAUSKOJEN HETKIEN KANTAVA VOIMA
Lapsilta olemme työmme kautta oppineet, että ilon ja yhdessä hassuttelun hetkiä ei pidä unohtaa etenkään silloin kun elämässä on huolia ja epävarmuutta. Niiden kautta on nimittän mahdollisuus pitää yllä toiveikkuutta ja unohtaa hetkeksi ikävät asiat. Mikä on asia, joka tuo lapsellesi iloa? Mikä saa lapsesi nauramaan? Entä asia, joka tuo sinulle iloa ja voimaa? Kaikkein parasta on yhdessä jaettu ilo. Vaali näitä hetkiä. Vaikka ne olisivat lyhyitä, ne lataavat energiaa ja jäävät kaikkien mieleen.
VINKKI 3: KUUNTELE MITÄ LAPSELLA ON MIELESSÄ, LUO TOIVOA JA IHMETELKÄÄ YHDESSÄ!
”Lapset toivovat rehellistä tietoa tilanteesta sen mukaan, mikä heitä itseään mietityttää ja kiinnostaa. Esimerkiksi ikä ja persoona vaikuttaa siihen, mitä lapsen mielessä pyörii. Tärkeintä on vaalia toivoa ja turvaa lapsen mieleen ja suojella lasta liialliselta mediatulvalta.
Perheessäni lapset spontaanisti kyselevät päivän mittaan kysymyksiä, joihin vastaan parhaan ymmärrykseni mukaan. Samalla lisääntyy ymmärrykseni siitä, mitä he jo ymmärtävät ja mitä eivät. Viisivuotiaan kanssa on esimerkiksi tutkittu pöpökirjaa, piirretty millaisia pöpöjä on olemassa ja tehty taistelusuunnitelma virusta vastaan. Siihen olen ujuttanut myös tietoa, mikä meitä suojaa: käsien pesu, kontaktien välttäminen. Lapsi on myös oma-aloitteisesti rakentanut miekan, johon koronavirukset tarttuvat.
Kun lapset ovat miettineet, koska tämä on ohi, olen vastannut rehellisesti, etten tiedä, mutta me voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että tilanne ei pahene pysymällä kotona ja välttämällä kivojakin tapaamisia toisten kanssa. Ja meillä on Suomessa ihmisiä, jotka koko ajan tekevät paljon työtä sen eteen, että lapset pääsevät takaisin kavereiden luokse ja pitävät huolta sairastuneista. Olen koittanut myös oikaista virheellistä tietoa. Useimmat kysymykset meillä liittyvät omaan arkeen: koska palataan päiväkotiin, peruuntuuko kaverisynttärit, voiko naapurin kaveria tavata tai voiko isi saada kaupasta koronan.”
Lue täältä lisää miten keskustella lapsen kanssa!
HS Lasten uutiset välittää joka päivä tietoa lapsille tilanteesta.
VINKKI 4: MUISTA LEMPEYS ITSEÄSI JA LAPSIASI KOHTAAN
Toisinaan väsymys, kaaoksen tunne tai epävarmuus tulevasta saa kaikkien hermot kiristymään. Ei toimi niin kuin haluaisi toimia. Mitä korkeammalla vaatimustaso itselle ja lapsille on, sitä enemmän tulee epäonnistumisen kokemuksia.
”Taaskaan hermot ei kestäneet ja korotin ääntäni turhaan. Koti näyttää kauhean sotkuiselta. Tänäänkin syödään einestä. En saanut tarjottua lapsille mitään järkeviä virikkeitä. Meillä lapset heräsi vasta 11 ja oli yöpuku päällä koko päivän, mutta Face-kaverilla lapset teki tehtävät aamusta ja nyt urheilevat ulkona.”
Vaatimukset pitää laittaa riittävän alas, jotta ei koe jatkuvasti epäonnistuvansa. Lapset ja aikuiset reagoivat tilanteeseen kukin omalla tyylillään. Kiukkua voi tulla pienestä, eikä pienen tarvitse edes yrittää ymmärtää kaikkea. Tunteet ovat sallittuja. Niistä puhuminen ja niiden ymmärtäminen usein helpottaa oloa. Lapset myös itse antavat hyviä vinkkejä tunteiden purkuun. Eräs lapsi ehdotti, että menee potkimaan ulos lumikökkärettä, jos on oikein kiukkuinen. Voisiko tämä olla paikka harjoitella koko perheen kesken tunnetaitoja ja lempeyttä toisiamme kohtaan?
Ole armollinen itseäsi kohtaan ja priorisoi asiat niiden tärkeysjärjestyksen mukaan.Kun kaipaat omaa aikaa, miten saisit pienen hengähdystauon itsellesi? On ihan sallittua käyttää lastenohjelmia tai pelejä apuna saadakseen huilitauon, eikä siitä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa! Jos pinna palaa ja ääni korottuu, pyydä anteeksi ja opetat samalla lapsillesi yhden arvokkaimmista taidoista.
VINKKI 5: OLE YHTEYDESSÄ MUIHIN
Supersankaritkaan eivät ole mitään ilman toisia. Me kaikki tarvitsemme tukea ja se tulee meille eri reittejä. Pidä yhteyttä läheisiin ja tarjoa myös pienellekin lapselle mahdollisuutta pitää yhteyttä kavereihin vaikkapa WhatsAppin videopuhelulla.
- ”Sovimme, että kotona oleva päiväkotilainen soittaa videopuhelun isovanhemmille aina samaan aikaan, kun koululaisen etäopiskelu alkaa. Päivän aloitus isovanhempien ja lapsen kesken ilahduttaa molempia!” Jos isovanhempia ei ole, voisiko joku muu olla lapsesi aikuisena ystävänä?
- ”Päiväkotilaisella ei ole vielä omaa kännykkää. Siksi laitammekin välillä viestejä hänen kaverinsa vanhemman kanssa: olisiko nyt sopiva hetki kaverusten videopuhelulle. Tuntuu hyvältä kuulla kaverin ääni ja nähdä kasvot, vaikka lyhyestikin.”
- Osallistu virtuaalisiin perhekerhoihin tai sovi WhatsAppin videotapaaminen ystäväperheidenne kanssa.
ÄLÄ JÄÄ YKSIN:
- Ole yhteydessä opettajaan, jos koululaisen etäopiskelun ohjaaminen kuormittaa liikaa. Myös oppilashuollon palvelut ovat käytössä koronasta huolimatta.
- Pidä yllä omia ja lapsesi terapioita tai muita normaaliin arkeenne kuuluvia palveluita etäyhteyksin. Vinkkejä etätyöskentelyyn lapsen kanssa löydät täältä!
- Muista, että esimerkiksi lastensuojelusta saa apua koronasta huolimatta. Ole rohkeasti tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi lapsiperhepalveluiden sosiaalityöntekijään!