Oletko huolissasi seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsia kohtaan?
Lasten suojelu ja Nettivihje –toiminto on toteuttanut yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen kanssa lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen omahoito-ohjelman. Ohjelma löytyy Mielenterveystalon sivuilta. Omahoito-ohjelmaan pääset tästä.
Tiesithän, että seksuaalinen kiinnostus lapsiin ei automaattisesti johda seksuaalisten tekojen toteuttamiseen? Pelkästään lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus on melko harvinaista. Voit löytää keinoja toteuttaa seksuaalisuuttasi tavoilla, jotka eivät ole haitallisia ja vahingoita sinua tai muita.
Seksuaalinen kiinnostus ja seksuaalinen teko ovat kaksi eri asiaa. Omahoito-ohjelman avulla voit löytää keinoja elää kiinnostuksesi kanssa vastuullisesti, lapsia vahingoittamatta. Lapsiin kohdistuvia seksuaalisia mielikuvia ja ajatuksia voi oppia säätelemään, jolloin niiden ei tarvitse edetä koskaan teoiksi saakka. Lapsiin kohdistuvaa seksuaalista kiinnostusta kokevilla ihmisillä on usein myös muita seksuaalisen kiinnostuksen kohteita. Itsesäätelykeinoja vahvistamalla voi omaa seksuaalisuuttaan säädellä vastuulliseen suuntaan. Ohjelman erilaiset harjoitteet tukevat vastuullista käyttäytymistä ja elämäntapaa.
Ohjelma pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja siinä on hyödynnetty Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen Uusi Suunta hoito-ohjelmaa. Omahoito-ohjelma pohjautuu myös Pelastakaa Lapset ry:n aiempaan oma-apu aineistoon, jonka kehittämisestä oli vastuussa psykologi Jenni Häikiö.
Seksuaaliset teot ja lainsäädäntö
Seksuaalisuutta saa ilmaista varsin vapaasti, jos se ei loukkaa toisen ihmisen oikeuksia eikä riko lakia. On kuitenkin tekoja, jotka eivät koskaan kuulu seksuaalisen ilmaisunvapauden piiriin. Näitä ovat lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming), lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot ja muut seksuaaliset teot, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön. Myös lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava materiaali netissä on Suomen laissa kiellettyä – sen tuottamisesta, julkaisemisesta ja hallussapidosta rangaistaan.
Alaikäisiin lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot eivät kuulu seksuaalisen ilmaisuvapauden piiriin, koska kyse on lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Tällöin päätös toimia oman kiinnostuksen ja mieltymyksen mukaisesti ei voi perustua omiin toiveisiin.
Lapsikohteinen seksuaalisuus, pedofilia ja hebefilia
Seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsia kohtaan käytetään yleisesti termejä pedofilia ja hebefilia sekä henkilöistä kansankielellä nimeä pedofiili. Nykyisin käytetään myös termiä lapsikohteinen seksuaalisuus.
Monet lapsista seksuaalisesti kiinnostuneista henkilöistä eivät toteuta mieltymyksiään lapsiin kohdistuvina tekoina. Toisaalta kaikilla lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan syyllistyneillä ei ole lapsikohteista seksuaalista kiinnostusta.
Voit tutustua omahoito-ohjelmaamme, vaikka ajattelusi ei olisi koskaan johtanut konkreettisiin tekoihin. Se voi auttaa siinäkin tapauksessa, että et olisi koskaan ajatellut tekeväsi kenellekään vahingollisia tai laittomia seksuaalisia tekoja. Voit käydä koko omahoito-ohjelman läpi tai valita itsellesi sopivimmat harjoitteet sen mukaan, mitkä tuntuvat sinusta hyödyllisiltä.
- Jos koet, ettei oppaasta ole riittävästi apua tai epäilet, ettet kykene hallitsemaan omaa vahingollista seksuaalista toimintaasi, hae lisätukea alla löytyvistä linkeistä.
- Jos näet netissä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuva- tai videomateriaalia, ilmoita siitä Nettivihjeelle.
Voit antaa palautetta omahoito-ohjelmasta täällä. Käsittelemme palautteet nimettömänä. Voit halutessasi jättää yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.
Lisätietoa ja tukea lapsikohteiseen seksuaalisuuteen löydät tämän sivun alaosasta.