Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Tavoitteena groomingissa on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa. 

Groomingissa aikuisen tarkoituksena on houkutella lapsi  tilanteeseen, jossa kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa joko netissä, netin ulkopuolella tai molemmissa ympäristöissä. Grooming on moniulotteinen ilmiö, joka pitää sisällään kaikki sanat ja teot, jotka groomaaja kohdistaa lapseen tai lapsen lähipiiriin. 

Grooming voi olla hyvinkin nopeasti etenevää viestittelyä, jossa groomaaja pyrkii saamaan lapsen toimimaan spontaanisti tilanteessa. Joissain tapauksissa voi olla kyse vain yksittäisestä yhteydenotosta tai sen yrityksestä. Grooming voi kuitenkin olla myös hitaasti etenevä prosessiGroomaaja saattaa esimerkiksi luoda lapseen luottamuksellisen suhteen ja vähitellen ujuttaa seksuaalissävytteistä sisältöä osaksi arkipäiväistä keskustelua.  

Jos joku yrittää houkutella lasta seksuaalisiin tarkoituksiin, hän saattaa:  

  • sinnikkäästi yrittää saada lasta viestittelemään ja/tai jakamaan kuviaan 
  • lähettää lapselle paljon viestejä ja pyytää pitämään keskustelut salassa  
  • yrittää ohjata lapsen chat- tai pelialustoilta tai vastaavilta yksityisiin kanaviin  
  • kehua lapsen ulkonäköä tai kysyä, onko hän koskaan suudellut 
  • pyytää että lapsi jakaa salaisuuksia tai henkilökohtaisia tietoja, kuten osoitteen tai koulun nimen 
  • pyytää lasta olemaan yhteydessä jatkuvasti ja kertomaan, missä hän on 
  • lähettää seksuaalissävytteisiä viestejä ja/tai pornografista kuvamateriaalia 
  • uhkailla ja kiristää lasta lähettämään  seksuaalissävytteisiä kuvia itsestään  
  • uhata jakaa lapsen kuvia nettiin tai näyttää ne lapsen tutuille, jos hän ei lähetä niitä lisää  
  • uhata lasta väkivallalla 

Groomingia tapahtuu sekä netissä että netin ulkopuolella. Netin välityksellä tekijä voi olla yhteydessä useisiin lapsiin samanaikaisesti ja hänen voi olla helppo esiintyä anonyymisti tai valeprofiililla. Tekijä voi valehdella esimerkiksi ikänsä ja sukupuolensaTekijä voi myös esiintyä aikuisena ja tarjota lapselle esimerkiksi ystävyyttä, ihailua, lahjoja tai opastusta seksiin liittyvissä kysymyksissäGroomingia voi tapahtua kaikilla netin tai sosiaalisen median alustoilla, joissa lapset viettävät aikaa. 

Lapsen voi olla vaikea tunnistaa groomingia tai häneen groomingin seurauksena kohdistettua seksuaaliväkivaltaa. Grooming voi esimerkiksi johtaa siihen, että aikuinen saa lapsen lähettämään itsestään alastonkuvia tai -videoita. Lapsi voi myös olla viestittelyssä aloitteellinen tai aktiivinen. Kaikki tämä voi saada lapsen kokemaan syyllisyyttä ja häpeää. Lapsi ei kuitenkaan koskaan ole syyllinen häneen kohdistettuun groomingiin tai seksuaaliväkivaltaan.  

Lue Pelastakaa Lasten julkaisema ”Grooming lasten silmin -selvitys lasten ja nuorten kokemasta groomingista netissä” täältä.

Tutustu myös Koordinaatin julkaisemaan oppaaseen ”Kysy, kohtaa ja kuuntele – Opas seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä” täältä. Oppassa on myös Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon kirjoittamia artikkeleita.

Alle 18-vuotiaan houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomessa laitonta (Rikoslaki 1889/39 20. luku 8 b §). Aina, jos epäilee lapseen kohdistuneen groomingia, tulee siitä tehdä ilmoitus suoraan poliisille tai Nettivihjeelle