Vaikeissa tilanteissa tuen merkitys kasvaa

Vaikeissa tilanteissa tuen merkitys kasvaa

Vuosi lähenee loppuaan. Jos jotain tästä kuluvasta vuodesta voi sanoa niin sen, että vuosi on ollut yllättävä ja vaatinut nopeaa reagointia. Järjestössä, jonka yksi keskeinen tavoite liittyy haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien turvaamiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen, on koronan vaikutukset saatu huomata selvästi.

Valitettavan monelle perheelle ja lapselle vuosi on ollut yllättävän lisäksi vaikea, haastava, ahdistava ja epätoivoinen. Työssämme kohdattujen perheiden viestin voisi kiteyttää näin: epätietoisuus tulevasta raastaa, terveys huolettaa ja rahatilanne pelottaa, lamauttaa ja ehkä ahdistaa, kun ei tiedä milloin tilanne helpottaa. Moni miettii, milloin tulee se päivä, jolloin on jälleen turvallista liikkua ja nähdä muita ihmisiä.

”Pelkonamme on, että korona tulee varjostamaan lasten ja perheiden hyvinvointia vielä pitkään.”

Yksi tapamme vastata vaikeassa tilanteessa olevien lasten ja perheiden hätään on Eväitä Elämälle -ohjelma. Ohjelma on ollut toiminnassa jo lähes 25 vuotta ja tänä vuonna sen harrastus- ja oppimateriaalituelle on ollut erityisen suuri tarve. Kriisitilanteessa on tarvittu uusiakin tukimuotoja, kuten esimerkiksi ruoka-apua, jota moni perhe on kuvaillut pelastusrenkaaksi. Pelkonamme kuitenkin on, että korona tulee varjostamaan lasten ja perheiden hyvinvointia vielä pitkään ja eri tukimuotojamme tullaan tarvitsemaan kipeästi tämän hetken lisäksi myös tulevaisuudessa.

Eväitä Elämälle -ohjelman kautta tiedämme kuinka monin tavoin perheen köyhyys vaikuttaa lasten elämässä. Tästä kertoo myös Lapsen ääni -selvityksemme, jossa näkyy esimerkiksi vähävaraisten perheiden lasten selvästi heikommat harrastamismahdollisuudet. Samanaikaisesti on hyvä huomata, että valtaosa kyselyyn vastanneista koki harrastamisen ja mielekkään vapaa-ajan parantavan henkistä hyvinvointiaan. Allekirjoitan tämän itsekin täysin, sillä harrastus voi tuoda elämään suurta iloa, vahvistaa hyvinvointia sekä käsitystä omasta itsestä. Yksi hyvä osoitus tästä on mielestäni erään tukeamme saaneen palaute, josta heijastuu iloa ja hyvää oloa niin, että se välittyy lukijankin sydämeen saakka: ”Siellä on niin kivaa ja on niin hauskaa olla kavereiden kanssa tanssimassa. Siellä nauretaan paljon, ja siellä oppii uusia muuveja.” Tällaiselle tanssitunnille osallistuisin itsekin mielelläni!

”Auttamisen halua on suomalaisilla ollut tänä vuonna ihailtavan paljon ja toivon, että näin on jatkossakin.”

Ajattelen, että mahdollisuus tehdä mielekkäitä asioita on erityisen tärkeää silloin, kun elämässä on huolia, murheita ja kuormitusta. Jos perheessä on vaikkapa talousvaikeuksia, ovat pienet hengähdystauot arvokkaita hyvinvoinnin tukipalasia niin lapselle kuin muillekin perheenjäsenille. Että saa mahdollisuuden tehdä asioita, jotka lataavat akkuja, tuovat hyvää mieltä ja onnistumisia sekä valon ja toivon pilkahduksia.

Nyt kun tämä erikoislaatuinen vuosi lähenee loppuaan, mieleeni tulee kiinalainen sananlasku, jossa sanotaan: ”Jos haluat olla onnellinen tunnin – ota päiväunet. Jos haluat olla onnellinen päivän – mene kalaan. Jos haluat olla onnellinen vuoden – peri omaisuutta. Jos haluat olla onnellinen koko loppuelämäsi – auta muita.” Auttamisen halua on suomalaisilla ollut tänä vuonna ihailtavan paljon ja toivon, että näin on jatkossakin. Vaikeasta tilanteesta huolimatta me kaikki voimme olla osaltamme vaikuttamassa siihen tunnelmaan, jossa vuoden päätämme ja jossa seuraavan aloitamme. Jaetaan hyvää mieltä ja auttamisen iloa ympärillemme kukin itsellemme sopivalla tavalla. Kannustavat sanat, ystävälliset hymyt, avun jakaminen muodossa jos toisessa – näistä voi rakentua välittävä ja lämmin loppuvuosi sekä uuden vuoden alku meille kaikille.


Aino Sarkia
Asiantuntija, Eväitä Elämälle -ohjelma ja lapsiperheköyhyys
Pelastakaa Lapset