Suojele lasta seksuaaliväkivallalta verkossa – vinkkejä vanhemmille

Suojele lasta seksuaaliväkivallalta verkossa – vinkkejä vanhemmille

Pelastakaa Lasten ylläpitämän Nettivihje-palvelun vihjemäärät lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta kuva- ja videomateriaalista ovat nousseet huomattavasti viimeisten viikkojen aikana. Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon asiantuntijoilla on kasvava huoli siitä, miten koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa lasten turvallisuuteen.

”Turvataitokasvatuksen avulla, voimme ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.”

Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua seksuaaliväkivallan uhriksi, mutta valitettavasti näin ei ole. Esimerkiksi turvataitokasvatuksen avulla voimme kuitenkin ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Lapsille perinteisesti opetetut turvataidot eivät yksin riitä, vaan on tärkeää, että lapsi osaa toimia turvallisesti myös digitaalisessa mediassa. Digiturvataitojen oppiminen auttaa lasta toimimaan turvallisemmin verkossa ja toimimaan myös niissä tilanteissa, jotka tuntuvat lapsesta ylipäätään hämmentäviltä tai pelottavilta.

Ohjeita aikuisille

Nyt kun lapset viettävät entistä enemmän aikaa verkossa, tulee myös aikuisten käyttää runsaammin aikaa lasten tukemiseen ja ohjeistamiseen. Kannustamme aikuisia viettämään lasten kanssa aikaa keskustellen digitaalisen median käyttöön liittyvistä hyödyistä, mutta myös sen riskeistä. Positiivisen lähestymisen kautta lapsille on helpompi antaa tietoa myös vaikeammiksi koetuista aiheista. Turvataitokasvatukseen tulee kuulua läsnäoloa ja turvallisuuden tunteen lisäämistä – ei ainoastaan netin vaaroista varoittelua.

”Turvataitokasvatukseen tulee kuulua läsnäoloa ja turvallisuuden tunteen lisäämistä – ei ainoastaan netin vaaroista varoittelua.”

Varmista lapsen tietävän, että kaikista hämmentävältä ja nololtakin tuntuvista asioista voi ja pitää aina kertoa aikuiselle. Lasta tulee ohjeistaa, miten toimia, jos esimerkiksi tuntematon henkilö lähestyy häntä verkossa, jos joku lähettää hänelle alastonkuvia, hassulta tai oudolta tuntuvia viestejä tai pyytää lasta lähettämään itsestään tietoja tai kuvia. Lapselle on tärkeä opettaa, että esimerkiksi verkossa tavattu henkilö ei välttämättä ole se, kuka hän väittää olevansa. Verkossa on erittäin helppo toimia tekaistulla profiililla ja esittää esimerkiksi lapsen ikätoveria. Verkossa tavattu “pelikaveri”, voi olla joku aivan muu, kuin hän väittää olevansa. Tarkistakaa yhdessä lapsen kanssa myös sovellusten yksityisyysasetukset, kuten se, kuka voi olla lapseen yhteydessä sovelluksen kautta. Pohdi lapsen kanssa samalla tarjoten hänelle tietoa, miksi yksityisyysasetukset on syytä tarkistaa.

On hyvä huomioida, että pieniäkin lapsia saatetaan houkutella seksuaalisiin tarkoituksiin esimerkiksi leikin varjolla. Suurin osa Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon asiantuntijoiden arvioimasta laittomasta materiaalista sisältää hyvin pieniin, alle 13-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Monet uhrit ovat alle kouluikäisiä. Turvataitokasvatus tulee aloittaa siis hyvin varhaisessa vaiheessa.

”Älä syyllistä lasta.”

Toimi näin

Jos lapsi kertoo kohdanneensa verkossa jotakin häiritsevää, anna lapsen kertoa sinulle tapahtuneesta. Kuuntele lasta rauhassa, älä johdattele häntä tai laita sanoja lapsen suuhun. Älä syyllistä lasta. Muista, että lapsi ei koskaan ole vastuussa kokemastaan seksuaaliväkivallasta tai seksuaalisesta houkuttelusta vaan syyllinen on aina tekijä. Häpeä on suuri syy siihen, miksi lapset ja nuoret eivät uskalla kertoa kokemastaan aikuiselle. Aikuisena sinun tehtäväsi on selvittää tilanne, tukea lasta ja hankkia tarvitsemaanne apua.  Tärkeintä on ettei lapsi jää yksin kokemansa kanssa.

Jos epäilet rikoksen tapahtuneen, ota yhteys poliisiin. Myös Pelastakaa Lasten Nettivihje.fi-palveluun voi olla yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä. Vihjepalveluun voi jättää vihjeen verkkolomakkeen avulla, myös anonyymisti. Sinun ei tarvitse tietää, onko kyseessä rikos – pelkkä epäily toiminnan laittomuudesta riittää. Nettivihje-palveluun saapuneista laittomaan materiaaliin tai toimintaan liittyvistä vihjeistä välitetään tieto poliisille. Yhteystiedoilla varustettuihin kysymyksiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti.


Asiantuntija Pauliina Sillfors, erityisasiantuntija Eeva Myllys ja asiantuntijat Eveliina Karhu sekä Janita Tasa
Lastensuojelu ja Nettivihje
Pelastakaa Lapset ry

Nettivihje on vihjepalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen internetissä olevasta, lapseen kohdistuvaan seksuaaliseen houkutteluun ja seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta. Laitonta toimintaa on esimerkiksi seksuaaliset kuvat ja videot, joissa esiintyy alaikäisiä lapsia ja nuoria. Nettivihje välittää tiedon ulkomaisilla sivuilla sijaitsevasta laittomasta aineistosta INHOPE – verkoston jäsenelle siihen maahan, jossa laiton aineisto sijaitsee sekä Suomessa Keskusrikospoliisille. Pelastakaa Lapset on Ecpat -verkoston kansallinen edustaja Suomessa. www.nettivihje.fi