Alakouluikäinen tyttö viestittelee somessa itselleen aikaisemmin tuntemattoman henkilön kanssa. Tämä tuntematon henkilö on aikuinen mies, tai näin henkilö kertoo olevansa. Mies kyselee tytön someprofiilista, kehuu hänen ulkonäköään ja kysyy hänen harrastuksistaan. Tyttö vastailee ja jatkaa viestittelyä huvikseen ja mielenkiinnosta. Mies kysyy, voisiko tyttö lähettää itsestään kuvan. Tyttö lähettää. Mies kysyy, voisiko kuvat olla sellaisia, joissa tytöllä ei olisi vaatteita päällä. Tyttö epäröi, mutta lopulta lähettää. Muutamien viikkojen päästä tyttöä alkaa epäilyttää ja häntä nolottaa, että lähetti intiimejä kuvia itsestään. Hän ei tiedä, mitä tehdä.
Nettiympäristö on lapsille ja nuorille luontainen arkiympäristö, jossa kommunikoidaan kavereiden kanssa, tutustutaan uusiin ihmisiin, ilmaistaan itseään, pelaillaan ja hengaillaan. Seurustelusuhteetkin saattavat alkaa netin tai somen välityksellä ja kommunikointi uuden tuttavuuden tai kumppanin kanssa on luontevaa samassa ympäristössä. Lapset ja nuoret kaipaavat ihailua ja tykätyksi tulemista – ihan samalla tavalla kuin me aikuiset. On kiva kuulla, että joku tykkää minusta tai kehuu minun ulkonäkönäni. Ihastumisen tunteet kuuluvat nuoruuteen ja ovat osa nuoren kasvua ja kehitystä. On siis mahdollista, että nuori alkaa keskustella itselleen aikaisemmin tuntemattoman henkilön kanssa netissä ja omia henkilökohtaisia tietoja saatetaan jakaa avoimesti tietämättä tai ajattelematta mahdollisia riskejä tai vaaroja.
”Nettiympäristö on lapsille ja nuorille luontainen arkiympäristö, jossa kommunikoidaan kavereiden kanssa, tutustutaan uusiin ihmisiin, ilmaistaan itseään, pelaillaan ja hengaillaan.”
Netissä on helppo toimia anonyymisti tai tekaistulla profiililla ja sitä kautta esimerkiksi aikuinen voi päästä ujuttautumaan osaksi lapsen tai nuoren elämää. Grooming on tilanne, jossa aikuinen houkuttelee lapsen näennäisen vapaaehtoiseen kanssakäymiseen, jonka tarkoituksena on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa joko netissä tai fyysisessä kontaktissa. Kyseessä voi olla tilanne, jossa aikuinen aloittaa lapsen kanssa keskustelun, joka hiljalleen tai varsin nopeasti muuttuu seksuaalissävytteiseksi. Aikuinen saattaa ujuttaa seksuaalissävytteisiä kommentteja osaksi muuta keskustelua, saattaa pyytää lasta lähettämään itsestään alastonkuvia tai vastaavasti lähettää niitä itsestään lapselle. Groomingin lisäksi tässä kohtaa puhutaan jo lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita aikuisia on monenlaisia – he voivat olla eri ikäisiä ja eri sukupuolta edustavia. Lapsen on hyvä opetella aikuisen tuella tunnistamaan tilanteita, joissa voi olla kyse jostakin epäilyttävästä tai laittomasta toiminnasta.
”Nettivihje on palvelu, jonne kuka tahansa voi jättää vihjeen digitaalisessa mediassa kohtaamastaan lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä toiminnasta tai materiaalista.”
Aikuisen ei tulisi koskaan lähestyä lasta seksuaalisessa tarkoituksessa. Se on rikos ja siihen tulee puuttua. Näissä tilanteissa tulee olla suoraan yhteydessä oman alueen poliisiin. Jos ilmoitus poliisille tuntuu hankalalta, on Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu paikka, jonne ottaa yhteyttä. Nettivihje on palvelu, jonne kuka tahansa voi jättää vihjeen digitaalisessa mediassa kohtaamastaan lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä toiminnasta tai materiaalista. Seksuaaliväkivaltaan liittyvää toimintaa on esimerkiksi grooming tai jos lapsen alastonkuva on lähtenyt leviämään netissä tai somessa. Nettivihje-palveluun voi jättää vihjeen verkkopohjaisella lomakkeella, joka löytyy myös ruotsiksi ja englanniksi. Me Nettivihjeen asiantuntijat käymme läpi jokaisen meille saapuneen vihjeen ja välitämme tiedon viranomaisille, jos epäilemme, että kyse on laittomasta toiminnasta tai materiaalista.
Miten toimin, jos lapsi tai nuori kertoo tuntemattoman aikuisen lähestyneen häntä seksuaalisessa tarkoituksessa netissä?
1) Anna lapsen kertoa rauhassa, mitä on tapahtunut.
2) Älä syyllistä, vaikka lapsi olisi itse ollut aktiivinen yhteydenpidossa.
3) Kerro lapselle, että tämä on asia, johon täytyy puuttua ja sinä autat häntä.
4) Kysy lapselta, voisiko hän näyttää, millaisia viestejä tai kuvia hän on saanut ja ota niistä kuvakaappaus.
5) Olkaa yhteydessä poliisiin tai Nettivihje-palveluun.
On hyvä muistaa, että kännykän poisottaminen tai tietyn sovelluksen käytön kieltäminen ei ratkaise kyseistä ongelmaa. Päinvastoin: rangaistus voi viestiä lapselle, että hän on syyllinen kokemaansa väkivaltaan ja lisätä jatkossa lapsen kynnystä kertoa sinulle.
Ole läsnä lapsen ja nuoren digiarjessa ja muistuta häntä, että kaikesta epäilyttävästä ja oudosta tulee kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle.
Janita Tasa
asiantuntija, Nettivihje
Pelastakaa Lapset ry