Mitä ottaisit kotoa mukaan, jos aikaa olisi vain 10 sekuntia? Moni vastaa: kännykän. Kännykkä kulkee mukana kaikkialla, suuren osan ajasta kädessä tai korvalla ja arki ilman sitä voi tuntua vaikealle. Etenkin nuoret tallentavat arkeaan ja elämäänsä sosiaaliseen mediaan.
Entä miten reagoit, kun kännykkäsi datayhteys yhtäkkiä lakkaa toimimasta ja sometus loppuu kuin seinään? Oma reaktioni tuli todistettua viimeksi elokuisella lomamatkallani. Datayhteyteni katosi keskellä Kööpenhaminaa ja hauska video kauniissa maisemissa ei koskaan päätynyt Snapchatiin. Paniikkia ei tullut, mutta pinnahan siinä paloi. Onneksi ei ollut mikään hätätilanne.
Mitä jos kohdalleni osunut tilanne olisikin ollut jotain vakavampaa, vaikkapa pommiuhka keskellä lomareissua? Me kaikki olemme nähneet medioissa kansalaisten ottamia videoita konfliktitilanteista ja somepostauksia hätätilanteista. Ihmiset haluavat luonnollisesti dokumentoida mitä näkevät ja kokevat. Kännykkä voi olla monella tavalla hyödyksi hätätilanteessa, mutta aina ei tule ajatelleeksi että somettamalla, streamaamalla ja valokuvaamalla voi myös aiheuttaa itselleen vaaraa – jopa vaikeuttaa viranomaisten työtä.
Kun tiedät, pystyt ennakoimaan ja toimimaan oikein
Olemme tänä vuonna mukana Suomen Punaisen Ristin järjestämässä Äkkilähtö 2016 -valmiusharjoituksessa ja tuottaneet harjoitusta varten ”Apua, kännykkä ei toimi!” -opetusmateriaalin. Oppaan tavoitteena on tarjota työvälineitä, jotta jokaisella nuorella olisi riittävät viestintävalmiudet ja osaaminen poikkeustilanteen osuessa kohdalle. Äkkilähtö vahvistaa erityisesti yläkouluikäisten kriisivalmiutta.
Tieto lisää turvallisuutta. Kun nuori osaa ennakoida ja on saanut riittävästi tietoa erilaisten tilanteiden varalle, hän osaa myös toimia oikein häiriötilanteessa. Koskaan ei voi tietää, millaisiin tapauksiin törmäämme esimerkiksi matkustaessa. Jotain outoa voi sattua jopa siellä, missä sitä vähiten odottaa – tutuilla kotikulmilla. Kemikaalirekan kaatuminen vaikkapa skeittiparkin vieressä tai liikenneonnettomuuspaikalle sattuminen yllättäen ovat tilanteita, joissa nuori saattaa kaivaa esiin kännykän. Ottaako hän kännykän esiin soittaakseen apua vai napatakseen videoita sosiaalisessa mediassa jaettavaksi? Ja mitä nuori tekee, jos kännykkä ei toimi lainkaan?
Haluamme auttaa nuoria tekemään oikeita ratkaisuja tositilanteessa. Tutustu Äkkilähtö-materiaaliin, ja keskustele aiheesta oman nuoresi kanssa.
Pauliina Turunen
Lapset ja digitaalinen media-tiimin harjoittelija, kasvatustieteen opiskelija
Pelastakaa Lapset ry