ALLEKIRJOITA VETOOMUS LASTENSUOJELUN PUOLESTA >>
Kun yhdellä lastensuojelun sosiaalityöntekijällä voi olla jopa 100 asiakasta hoidettavanaan, kuka vastaa lasten murheisiin ja kysymyksiin?
”Kuinka selvitä kahdesta huostaanotosta lapsena?”
”Mun äitipuoli löi mun veljee. Miksei lasu tee mitään?”
”Voiko mulla olla ihan hyvä tulevaisuus, vaikka oonkin ollut koko elämäni lastensuojelun asiakas?”
”Miks sossut sanoo, etten sais hengata mun kavereiden kanssa?”
”Mitä tehdä ku mul menee huonosti mun sijaisvanhempien kanssa?”
”Onko oikeus saada omia papereita, vaikka onkin jo jälkihuollossa?”
”Onko lastensuojeluilmoituksella jotain vaikutusta tulevaisuudessa?”
Meidän “Kysy lastensuojelusta” -Instagram tililtä on vastattu nyt 142 kysymykseen, joita lapset ja nuoret ovat meille lähettäneet. Kahden vuoden aikana olemme vastanneet kaikkiin lähetettyihin kysymyksiin. Kysymyksiä olisi lähetetty varmasti paljon enemmänkin, jos olisimme voineet ottaa niitä vastaan koko ajan.
Suosittelen kaikille kyseiseen Instagram-sivuun tutustumista, sillä seinällinen lasten ja nuorten kysymyksiä avaa sitä tärkeintä näkökulmaa lastensuojeluun. Joka ikinen kysymys on tärkeä ja herättää ajatuksia siitä, minkälaisia tarinoita kysymysten takana voikaan olla. Varmaksi emme voi tarinoita tietää, koska jokaisen lapsen ja nuoren tarina on ainutlaatuinen, mutta tarinoita on silti hyvä pohtia hetki.
On surullista, että tällaiselle palvelulle tuntuu olevan iso tarve, ja että lastensuojelussa on niin paljon vastaamattomia kysymyksiä.
”Nyt liian moni lastensuojelun asiakas kysyy ensimmäisenä, kuka hänen työntekijänsä on.”
Suomessa on lastensuojelussa kokonainen virkakoneisto ja paljon muitakin ammattilaisia, joiden keskeisin tehtävä on olla olemassa näitä lapsia ja nuoria varten. Lastensuojelussa tärkeintä on tutustuminen ja luottamus, jotta vaikeistakin asioista voidaan puhua. Luottamuksen rakentaminen vie aina aikaa, mutta varsinkin silloin, kun olet elämässäsi joutunut pettymään liian moniin ihmisiin. Vain silloin, kun luotat, voit kysyä myös niitä vaikeita kysymyksiä ja saada niihin vastauksia.
Nyt liian moni lastensuojelun asiakas kysyy ensimmäisenä, kuka hänen työntekijänsä on. Luottamuksen rakentamista ei ole silloin päästy edes aloittamaan. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä tulee rajata, jotta sosiaalityöntekijöillä on aikaa jokaiselle lapselle. Jotta jokainen lastensuojelun lapsi tietää, kuka hänen sosiaalityöntekijänsä on, ja voi kysyä häneltä tärkeitä kysymyksiä.
ALLEKIRJOITA VETOOMUS LASTENSUOJELUN PUOLESTA >>
Sonja Soini
Erikoissosiaalityöntekijä (YTM)
Digitaalinen sosiaalityö lasten ja nuorten tukena -hanke, Pelastakaa Lapset ry