Joka viides lapsi kertoo kohdanneensa verkossa jotakin ikävää. Kokemukset vaihtelevat vastenmielisten kuvien näkemisestä kiusaamiseen, henkilökohtaisten tietojen levittelystä tungetteleviin yhteydenottoihin. Kaikkein rajuimmat kokemukset eivät edes tule esiin kyselyissä ja selvityksissä.
Lähettäisinkö lapseni kesäleirille, jos tietäisin, että hän joutuu siellä kahdenkymmenen prosentin todennäköisyydellä jonkinlaiseen onnettomuuteen? Tai päästäisinkö hänet hauskaan ja kehittävään harrastukseen, jossa kuitenkin joka viides harrastaja kokee jotain pelottavaa, ahdistavaa tai epämiellyttävää?
Pelastakaa Lapset puolustaa lapsia kaikkialla, ja olemme sitoutuneet vähentämään lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, kiusaamista ja muita haittoja myös digitaalisessa ympäristössä. Teemme vuoden 2021 aikana kovasti töitä rakentaaksemme netistä mukavamman ja turvallisemman paikan: tutkimme verkon vaaroja, koulutumme ammattilaisia, tuemme vanhempia ja kehitämme koulujen opetusta.
Julkaisemme 9. helmikuuta vietettävän Safer Internet Dayn kunniaksi Miten suojella lasta verkossa -oppaan vanhemmille ja kasvattajille. Toivon, että voimme sen avulla lisätä aikuisten ymmärrystä ja kykyä suojella lapsia verkon vaaranpaikoilta.
Haaveeni on, että vuoden päästä verkossa ikäviä kokeneiden lasten joukko olisi selvästi pienempi kuin tänään.
Antti Järventaus
Kirjoittaja on Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö ja lasten digiturvallisuuden asiantuntija