Näin tuet lasta koronatilanteessa
Koko maailma on tällä hetkellä myllerryksen keskellä. Monet vanhemmat ja huoltajat pohtivat, kuinka voisivat parhaiten tukea lapsia sekä lievittää poikkeustilanteesta aiheutuvaa stressiä. Tässä muutamia vinkkejä arjessa pärjäämiseen!
Jaa yksinkertaista ja selkeää tietoa
Lapset saattavat poimia tietoa monista eri lähteistä. Kysy lapselta, mitä hän tietää ja korjaa virheelliset olettamukset. Kerro tilanteesta käyttämällä yksinkertaista ja lapsen ikätasolle sopivaa kieltä. Etsi tietoa luotetuista lähteistä, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta tai Maailman terveysjärjestön WHO:n sivuilta (englanniksi).
Kuuntele ja vastaa
On tärkeää ymmärtää lapsen huolet ja tunteet. Piirtäminen ja leikkiminen voivat auttaa tunteiden kuvaamisessa ja sanoittamisessa. Huomioi nämä tunteet ja kerro lapselle, mitä tunteita itse koet.
Rauhoita ja selitä
Muistuta lasta siitä, että hän voi vaikuttaa omaan ja muiden hyvinvointiin noudattamalla yleisiä ohjeita. Näytä lapselle, kuinka kädet pestään oikeaoppisesti ja ohjeista häntä yskimään ja aivastamaan paperinenäliinaan tai omaan hihaan. Selitä, että lapsen riski sairastua virukseen on pieni, mutta kerro samalla, että virus vaikuttaa eri tavalla vanhempiin ja sairaisiin ihmisiin. Siksi on tärkeää, että yritämme suojella heitä parhaamme mukaan.
Pitäydy normaalissa aikataulussa
Rutiinit tuovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Tehkää päiväkohtainen aikataulu yhdessä. Varatkaa aikaa leikkimiseen ja oppimiseen. Voitte myös lisätä mukaan hetken koronaviruksesta oppimiseen ja vaikka värittää kuvia pöpöistä. Muista myös varata aikaa kotitöille, liikunnalle sekä rentoutumiselle.
Syökää hyvin
Ravintorikas ruokavalio on tärkeää. Ota lapsi mukaan ruuanlaittoon ja kerro terveistä elämäntavoista. Ruuanlaitto ja leipominen yhdessä ovat mukavia ja opettavaisia aktiviteetteja arjen keskellä.
Olkaa aktiivisia
Lähtekää ulos kävelylle tai jumpatkaa kotona. Tanssiminen lempimusiikin tahtiin voi nostaa koko perheen mielialaa. Tehkää kotitöistä, kuten siivoamisesta, hauskoja pelejä ja rajoittakaa ruutuaikaa.
Pidä huoli itsestäsi
Pidä yhteyttä ystäviin ja perheeseen puhelimitse tai muiden etäyhteyksien avulla. Tee joka päivä jotain, mistä pidät. Aikaiset aamut ja myöhäiset illat, kun lapset vielä nukkuvat, voivat olla hyviä hetkiä hemmotella itseäsi.
Näytä hyvää esimerkkiä
Lapset matkivat sitä, mitä näkevät muiden tekevän. Varmista, että itsekin peset kädet kunnolla, sekä pysyt positiivisena ja liikkeessä. Luo välittävä ympäristö ja anna lapsellesi tavallistakin enemmän huomiota. Rentoutusharjoitukset voivat auttaa kaikkia pysymään rauhallisena.
Vältä tietotulvaa
Älä altista lasta tai itseäsi liian suurelle määrälle tietoa. Rajoita uutisten katsomisen ja sosiaalisen median käytön määrää. Vanhemman lapsen kanssa voit katsoa uutiset yhdessä, jotta voit vastata hänen kysymyksiinsä.
Hengitä syvään ja pysy positiivisena!
Etsi positiivisia uutisia sekä tarinoita onnistumisista. Muista, ettei tämä tilanne kestä ikuisesti. Mieti valmiiksi toimintasuunnitelma hetkille, joina koet tarvitsevasi tukea. Tukijoita voivat olla esimerkiksi ystävät, perhe, terveydenhuollon ammattilaiset, luotettavat tuttavat, erilaiset auttavat puhelinpalvelut sekä verkkoyhteisöt. Olemme kaikki tässä tilanteessa yhdessä.