Näin puhut kasvosuojaimista lapsen kanssa
Katukuvassa näkyvät ja tuttujenkin aikuisten käyttämät kasvosuojaimet saattavat mietityttää ja jopa pelottaa eri ikäisiä lapsia. Kasvosuojaimista keskusteleminen on tärkeää kaiken ikäisten lasten kanssa.
Kasvosuojainta käyttävä aikuinen voi lapsesta näyttää pelottavalta, kun vain silmät näkyvät eikä hymyä näe. Tuttukin ääni voi kuulostaa suojaimen läpi vähän erilaiselta. Joillakin lapsilla kasvosuojaimiin voi liittyä entuudestaan muistoja tai pelkoja. Koronavirukseen ja kasvosuojaimiin liittyvien tunteiden ja ajatusten sanoittaminen voi auttaa hämmentynyttä lasta.
- Kysy lapselta, onko hän kiinnittänyt huomiota kasvosuojaimiin, ja mitä hän ajattelee niistä.
- Kerro, että koronaviruksen aikana kasvosuojain vähentää hengitysilman mukana lentäviä pisaroita, ettei niitä lentäisi kenenkään lähelle.
- Jos itse käytät kasvosuojainta, kerro siitä, ajatuksistasi ja tunteistasi lapsille.
- Kun ei näe suojaimen taakse, voi kysyä mitä ajattelet tai miltä sinusta tuntuu? Entä voiko silmillä hymyillä, ja miltä se näyttäisi? Entä jos suojaimen takana onkin surua, miten se näkyisi, vaikka silmistä tai olemuksesta?
- Vaikka näkisi kasvot kokonaan, toisen ajatuksia ja tunteita ei voi tietää. Siksi kannattaa aina kysyä!
Pienempien, alle kouluikäisten lasten kanssa voi asiaa käsitellä erityisesti leikin kautta.
- Jos teillä on kotona kasvosuojaimia, voitte ottaa niistä muutaman leikkikäyttöön. Voitte yhdessä kokeilla, miten ääni kuuluu suojaimen läpi, ja millaista suojaimen kanssa on puhua.
- Leikeissä lapset voivat kokeilla suojaimia ja vaikkapa leikkiä sairaanhoitajaa ja nallesairaalaa. Voisiko kasvosuojain olla myös vaikka supersankareilla?
- Suojaimen koristelemista voi myös kokeilla, esimerkiksi piirtämällä siihen tämän päivän fiiliksen, vaikka oman suun ja hymyn, joka tuo iloa toisillekin. Tai jonkun muun ilmeen, jos siltä tuntuu.