Ohjeita vanhemmille
Autetaan lapsia toimimaan #TurvallisestiVerkossa
Digitaalinen media on erottamaton osa lasten ja nuorten arkea. Aikuisen vastuulla on huolehtia, että digiarki on turvallista.
Ole kiinnostunut ja opettele ymmärtämään lapsen digiarkea. On tärkeää, että aikuinen tietää mitä lapsi vapaa-ajallaan tekee ja käyttääkö ja pelaako lapsi ikäiselleen soveltuvia digialustoja ja pelejä.
Aikuisen ei tarvitse olla peliosaaja tai digitaitaja tukeakseen lasta, tärkeintä on olla kiinnostunut. Lapsen on luontevaa kertoa mahdollisista pulmatilanteista, jos hän juttelee aikuiselle digiarjestaan muutoinkin. Huoltajan ja lapsen välinen turvallinen vuorovaikutussuhde on parasta lapsen suojelua!
OLE LÄSNÄ LAPSEN DIGIARJESSA
- Kysele ja ole utelias. Istu lapsen kanssa yhdessä digilaitteen ääreen ja anna lapsen kertoa ja opettaa sinulle mitä hän tykkää tehdä digiarjessaan.
- Pyri positiivisuuteen. Juttele lapsen kanssa netin hyödyistä ja mahdollisuuksista.
- Ole avoin. Jos sinua huolestuttaa jokin asia lapsen digiarjessa, kerro siitä lapselle rauhallisesti.
- Muista, että lapsella on oikeus yksityisyyteen ja omien ikätovereiden kanssa oleiluun verkossa. Digitaalisen median palvelut ovat lapsille ja nuorille arkipäiväisiä yhteydenpitovälineitä ja niillä on tärkeä merkitys lasten ja nuorten keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja suhteiden muodostumisessa.
- Mieti, millaisen digitaalisen jalanjäljen lapsesta haluat jättää. Muista, että huoltaja on aina vastuussa lapsen kuvien julkaisusta. Harkitse, millaisia kuvia ja tietoja jaat lapsesta verkossa.
- Lapsella on oikeus oppia tekemällä esimerkiksi kuvaamista, videoimista ja koodaamista.
- Tue ja ole läsnä. Aikuinen on aina vastuussa lasten turvallisuudesta digitaalisessa mediassa.
HUOLEHDI TIETOTURVASTA
- Neuvo lasta tekemään riittävän monimutkaisia salasanoja ja pitämään niistä yhtä hyvää huolta kuin kotiavaimista. Yllättävän monen lapsen salasana on 1234 tai oma etunimi.
- Muistuta, että salasanoja ei saa luovuttaa edes parhaimmalle ystävälle.
- Jos olet huolissasi verkon asiattomasta sisällöstä, voit hyödyntää esto- ja suodatinteknologioita erityisesti pienten lasten kanssa. Suodatinohjelma ei kuitenkaan vähennä tarvetta jutella verkon haasteista.
- Puhelin ja sitä käyttävä lapsi on mahdollista paikantaa. Keskustele lapsen kanssa, mitä hyötyä ja mitä haittaa paikantamisesta voisi olla. Älä käytä paikannusta lapsen tietämättä.
TOIMI NÄIN PULMATILANTEISSA
Häpeä ja pelko estävät usein lasta kertomasta aikuisille digitaalisessa mediassa kohtaamastaan haitallisesta tai hämmentävästä sisällöstä.
- Pysy rauhallisena. Keskity kuuntelemaan lasta, kun hän kertoo kokemuksestaan. Kiitä lasta rohkeudesta kertoa asiasta sinulle.
- Älä syyllistä lasta.
- Tallenna todistusaineisto. Säilytä ja ota kuvakaappaus, jos tilanteeseen liittyy uhkailua tai lapseen kohdistuvaa häirintää tai väkivaltaa.
- Tutustu sovellusten turva- ja yksityisyysominaisuuksiin. Voiko häiritsevät viestit ja henkilöt ilmiantaa ja estää? Voiko omia yksityisasetuksia tiukentaa?
- Nettivihjepalvelussa voit tehdä ilmoituksen lapseen kohdistuvasta seksuaalisesta houkuttelusta ja seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta internetissä. Laitonta toimintaa on esimerkiksi seksuaaliset kuvat ja videot, joissa esiintyy alaikäisiä lapsia ja nuoria.
- Jos epäilet rikosta, ole yhteydessä poliisiin.
Tutustu myös Miten suojella lasta verkossa -oppaseen tämän linkin kautta.
Turvallisen digiarjen kysymyksiin voit perehtyä lyhyiden tekstien ja harjoitteiden kautta Vanhempien mediataitokurssilla.
ILMOITUSOHJEET VERKOSSA TAPAHTUNEESEEN LAPSIIN KOHDISTUVAAN SEKSUAALISEEN HÄIRINTÄÄN, HOUKUTTELUUN JA SEKSUAALIVÄKIVALTAAN
Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa ilmoituksen alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalisesta houkuttelusta digitaalisessa mediassa (ns. grooming).
Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa nimettömän ilmoituksen, jos näet verkossa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia
Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa ilmoituksen, jos alle 18-vuotiaan lapsesi alastonkuva tai video on lähtenyt kiertämään internettiin.
Voit tehdä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa ilmoituksen lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaan liittyvästä ihmiskaupasta.
Voit lähettää vinkin poliisin nettivinkki-palveluun, jos epäilet, että näkemäsi kuvat, videot tai muu toiminta koskee jotakin muuta rikosta tai rikoksen valmistelua.
Lisätietoja Pelastakaa Lasten Lasten suojelu ja Nettivihje -työstä.