5 kysymystä ja vastausta
Jemenin kriisistä
1. Millainen tilanne Jemenissä on tällä hetkellä?
Tilanne Jemenissä on kriittinen. Maassa on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi. Taistelut vaativat joka päivä lisää siviiliuhreja. Maaliskuussa 2015 kiihtynyt konflikti on romahduttanut maan talouden ja peruspalvelut. Jemenin asukkaista yli 24 miljoonaa on avun tarpeessa. Akuuttia apua tarvitsee yli 14 miljoonaa ihmistä.
2. Miten tilanne vaikuttaa lapsiin?
Lapset ovat kriisin pahimpia kärsijöitä. Joka kymmenes minuutti alle 5-vuotias lapsi kuolee ennaltaehkäistävissä olevien syiden takia. Lapsia kuolee pommituksissa, nälkään ja sairauksiin.
Joillain alueilla jopa 75 prosenttia kouluista on tuhoutunut. Sen lisäksi, että lasten tulevaisuus vaarantuu, he ovat koulusta poissa ollessaan suuremmassa vaarassa joutua väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi.
Sodalla on suuret vaikutukset lasten henkiseen hyvinvointiin. Pelastakaa Lasten tekemän kyselyn mukaan yli puolet lapsista eivät koskaan tunne olevansa turvassa, kun he ovat pois vanhempiensa luota. Yksi viidestä lapsesta sanoi olevansa aina peloissaan.
3. Onko Jemenissä nälänhätää?
Jemenin nälkäkriisi on maailman pahin: kahdella kolmesta Jemenin asukkaasta ei ole riittävästi ruokaa. Maa on nälänhädän partaalla. Tilanne pahenee koko ajan ja on odotettavissa, että joka toinen alle viisivuotias lapsi tulee kärsimään nälästä tämän vuoden aikana.
4. Millainen Jemenin koronatilanne on?
Todennettujen koronatapausten määrä on nousussa. Puutteellinen testauskapasiteetti ja eri kuumetautien leviäminen tekee koronatapausten tunnistamisesta hankalaa. Paikallisten on vaikea suojella itseään koronavirukselta, koska monet asuvat leireillä. Lähes 70 prosentilla Jemenin asukkaista ei ole mahdollisuutta pestä käsiään puhtaalla vedellä. Kasvomaskien hinnat ovat moninkertaistuneet.
5. Miten Pelastakaa Lapset auttaa lapsia Jemenissä?
Pelastakaa Lapset on suurin Jemenissä toimiva kansalaisjärjestö. Teemme joka päivä töitä, jotta Jemenin lapsilla olisi mahdollisuus ravintoon, turvaan, terveyteen ja koulutukseen. Lue työstämme >>