Samiran tarina

Samiran tarina

Samira, Eritrea

”Alankomaissa on turvallista. Ennen kuin saavuimme tänne, emme saaneet käydä ulkona kovin usein. Meidän piti useimmiten pysyä sisätiloissa”, kertoo eritrealainen Samira (9). Samira on iloinen, että hän voi käydä koulua Alankomaissa: ”Täällä opettajat ovat tosi paljon kivempia ja saan paljon uusia kavereita.” Mutta myös uudessa kotimaassa korona vaikeuttaa asioita.

Koronan myötä koulujen piti sulkea. Samiralle koulu on paljon muutakin kuin paikka, jossa opitaan. Koulussa Samiralla on turvallinen olo, ja hän voi tulla ulos kuorestaan sekä ilmaista itseään. Ensimmäisen lockdownin aikana opetus tapahtui etänä. ”Näille haavoittuville lapsille tilanne kotona ei useimmiten ole paras koulutöiden tekemiseen. Kielimuurin vuoksi pakolaislapset tarvitsevat erityistä tukea. Kotona tätä tukea ei voida antaa, minkä takia lapset jäävät jälkeen”, sanoo Samiran opettaja Cora Cijvat, joka opettaa Alankomaihin hiljattain saapuneita lapsia. Cora oli helpottunut, kun hänen luokkansa sai mennä takaisin kouluun toisen lockdownin aikana, koska hänen luokkansa oppilaat ovat oppimisen suhteen heikossa asemassa.

Alkuun otettiin käyttöön mukautetut oppituntimäärät ja tammikuussa palattiin normaaliin ryhmiin. Oli kivuliaan selkeää, että monet lapset olivat tipahtaneet kärryiltä. Monien lasten tipahtaminen kärryiltä tuli kivuliaan selkeästi esille. Cora selittää: ”Kielivaikeudet ovat valtavia. Lapset puhuvat kotona usein äidinkieltään, ja hollanti jää taka-alalle.” Myös sosioemotionaaliset seuraukset ovat huomattavia. ”Lapset palaavat vanhoihin käytösmalleihinsa. Näin enemmän turhautumista. Lasten piti selvästi taas totutella olemassa oleviin rakenteisiin.”

Cora kannustaa luokkaansa saamaan taas kiinni jo opitusta, niin opetuksellisesti kuin sosiaalisesti ja emotionaalisestikin. Lukeminen, matematiikka ja kirjoittaminen ovat sidoksissa henkilökohtaisten ja sosiaalisten taitojen oppimiseen TeamUpin peli- ja liikunta-aktiviteeteilla. Lapsilla on hauskaa keskenään, he voivat ilmaista turhautumistaan rakentavasti ja tutustua toisiinsa jälleen. Monille lapsille nämä aktiviteetit ovat tilaisuus ilmaista itseään, mikä on tärkeää pelottavan pandemian keskellä – tästä syystä Cora on jatkuvasti ylläpitänyt toimintaa, mukautetusta lukujärjestyksestä huolimatta.

Kun aktiviteetit alkavat, Samira toimii nopeasti. Hän on erityisen hyvä leikissä, jossa pallo pitää heittää pään yli selän taakse. ”Samira on välillä todella ujo ja pidättyväinen, mutta TeamUpissa hän ottaa usein johtajan roolin. Hän on täysillä mukana ja ilmaisee itseään”, sanoo Cora. Samira on erityisen iloinen siitä, että hänen ei tarvitse vain opetella asioita koko päivän, vaan hän voi myös leikkiä hauskasti: ”Entisessä kotipaikassani emme leikkineet, teimme vain koulutöitä.” Cora selittää lapsille leikit mahdollisimman selkeästi ja näyttämällä esimerkkiä. ”Joskus minusta on vaikeaa ymmärtää kieltä, mutta yleensä tiedän silti, mitä tehdä”, Samira sano ylpeästi.

Samiralla on syytäkin olla ylpeä itsestään: hän kehittyy erittäin hyvin. Hänellä on mukavaa Alankomaissa ja hän on onnellinen, että koulut ovat taas avautuneet. Cora huomaa rutiinien hitaasti palautuvan luokkahuoneeseensa ja tekee parhaansa valmistaakseen lapset seuraavaa kouluvuotta varten. Samira menee silloin kuudennelle luokalle. Hän tuskin malttaisi odottaa!

Auta pakomatkalla olevia tyttöjä