Etätyöskentely lapsen kanssa
Videotapaamiset ovat oiva tapa pitää yhteyttä myös lapsen kanssa!
Lue vinkkimme, miten teet sen lapsikeskeisesti; lasta tukien, kuunnellen ja huomioiden.
VALMISTAUDU ETUKÄTEEN
- Kokeilevalla asenteella. Vaikka työskentelynne aiemmat tavoitteet eivät aina täyttyisi, voi tutun työntekijän kasvojen näkeminen ja äänen kuuleminen olla mukavaa ja vahvistaa lapsen hyvinvointia.
- Avaa videoyhteys hyvissä ajoin ja tee keskustelukenttään viitteellinen runko tapaamiselle siitä, mitä aiotte tapaamisen tehdä. Näin näette sekä tapaamisen teemat että toistenne kasvot koko ajan. Samalla annat tietoa lapselle siitä, mitä on tulossa sekä mahdollisuuden ennakoida ja vaikuttaa tapaamisen sisältöön. Tapaamisen rungon voit kirjoittaa tai tehdä vaikka emojeilla tai liittää keskustelukenttään Papunetin verkkopalvelun kuvia.
- Mieti tapaamiseen juuri kyseiselle lapselle mielekästä puuhaa ja juteltavaa, jotta tuet samalla lapsen keskittymistä ja asettumista videotapaamiseen. Selvitä esimerkiksi, miten voit käyttämässäsi alustassa jakaa näytölle pelejä ja tehtäviä, joihin voitte molemmat osallistua.
- Varustaudu myös esimerkiksi käsinukeilla, pienillä nukeilla tai muilla hahmoilla. Erilaiset vaihtoehtoiset välineet saattavat ovat erityisen tärkeitä, jos et tunne lasta ja hänelle mieluisia puuhia ja välineitä etukäteen.
- Sopiessasi videotapaamisesta pyydä varsinkin pienelle lapselle vanhempi tai muu aikuinen mukaan auttamaan ja tukemaan lasta videotapaamisen käytännöissä ja muussa tarvittavassa.
TAPAAMISEN AIKANA HUOMIOI:
Miksi nyt tavataan videolla
- Käythän läpi myös sen, miksi nyt tavataankin näin videolla. Kysy, mitä lapsi siitä ajattelee. Miettikää yhdessä myös videotapaamisen periaatteita: esimerkiksi yhtä aikaa puhumista on nyt hyvä välttää.
- Muistathan kannustaa ja ohjeistaa rauhallisesti sekä lasta että lapsen tukena olevaa aikuista. Tilanne saattaa olla kaikille uusi.
Vahvista lapsen osallisuutta
- Katsokaa tekemääsi tapaamisen runkoa yhdessä lapsen kanssa. Kysy myös lapselta, mitä hän haluaisi tänään tehdä tai keskustella ja lisätkää suunnitelmaan lapsen toiveita ja ajatuksia.
- Miettikää yhdessä lapsen ja vanhemman kanssa, mikä kodin tila olisi hyvä tapaamiselle. Toisaalta voitte sopia, että vanhempi kuljettaa kameraa ja paikkaa voi myös vaihtaa sopivin väliajoin. Tämä voi tukea lasta jaksamaan tuoden pientä liikettä ja toimintaa tapaamiselle.
- Kysy lapsen kuulumisia.
- Kiinnitä huomiota tapaamisen kestoon lapsen jaksamisen mukaan. Myös tauottaminen tapaamisen aikana voi olla tärkeää. Pitäkää vaikka yhteinen taukojumppa; voit pyytää lasta näyttämään jumppaliikkeitä, jotka teet perässä.
Kiinnitä huomiota tutustumiseen
- Jos tapaat jo sinulle tuttua lasta, ota poikkeusaika mahdollisuutena tutustua lapseen ja hänelle tärkeisiin asioihin uudesta näkökulmasta. Panosta tutustumiseen erityisesti, jos tapaat lapsen kanssa ensimmäisen kerran.
- Pyydä lasta halutessaan esittelemään esimerkiksi hänelle tärkeitä asioita ja tavaroita kotona. Pyydä lapsen tukena olevaa aikuista liikuttamaan kameraa, mikäli lapsi haluaa esimerkiksi näyttää huonettaan.
- Voit hyödyntää lapseen tutustumisessa myös varaamiasi käsinukkeja tai muita hahmoja. Pyydä myös lasta hakemaan käsinukke tai vaikka pehmolelu ja jutelkaa niiden kautta.
- Voit myös pyytää lasta piirtämään itsensä ja hänelle tärkeitä ihmisiä, asioita sekä tekemisiä paperille, jonka hän voi esitellä sinulle. Tutustumista helpottavia vinkkejä löydät lisää täältä
Kannusta ja kulje rinnalla
- Muista kannustamisen ja rinnalla kulkemisen merkitys poikkeusaikoina. Joissakin alustoissa on myös mahdollista antaa ruudulla esimerkiksi virtuaaliset läpyt tai peukuttaa.
- Kysy tunnelmia ja palautetta tapaamisesta esimerkiksi emojeilla. Pienikin lapsi voi kirjoittaa niitä keskustelukenttään.
Lisää vinkkejä videotapaamisiin löydät Digisosiaalityön verkkosivuilta.