Turvallinen osallisuus

Turvallinen osallisuus

Lasten näkökulmia turvalliseen osallisuuteen

Olemme saaneet Arjesta voimaa -hankkeen (2018-2020) tavata lapsia monien erilaisten palveluiden piirissä ja kuulla, mikä heille luo turvan, toivon ja osallisuuden kokemuksia. Tälle sivulle kokoamme aiheeseen liittyvät materiaalit. Lapsella on ohittamaton oikeus sekä suojeluun että kuulluksi tulemiseen ja lasten kokemuksissa nämä usein myös tukevat toisiaan.

Perheväkivaltaa kokeneet lapset toimintaa kehittämässä!

Olemme tavanneet Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n ja Pelastakaa Lapset ry:n yhteisessä kehittäjäryhmässä 7-12-vuotiaita lapsia, joilla on kokemuksia perheväkivallasta.  Lapset ovat kuvanneet taiteen, keskustelujen ja tehtävien kautta millaiset asiat, sanat ja teot elämässä ovat tuoneet heille toivoa ja turvaa. Lapset toivovat elämäänsä:

  1. Aikuisia, jotka kannustavat ja joille voi kertoa kaiken.
  2. Paikkoja, joissa ei tarvitse stressata ja voi olla kevyt olo.
  3. Asioita, jotka tuovat henkilökohtaisella tasolla iloa ja lohtua.

Ryhmän aikuisina ovat toimineet Reetta Kalliomeri ja Anne Tiainen.

Teimme työkirjan, jossa kerromme miten ryhmän toteutimme ja mitä lapsilta opimme! Työkirja sisältää myös lasten kanssa luodun Toivon ja turvan -työkalun ammattilaisille sekä Onnistuneen tapaamisen muistilistan aikuisille.

Lataa työkirja: Perheväkivaltaa kokeneet lapset toiminnan kehittäjinä

Tutustu myös: Pienten lasten turvallinen osallisuus -verkkojulkaisuun!

Lastensuojelun Keskusliiton verkkojulkaisu Pienten lasten turvallinen osallisuus kokoaa ammattilaisten käytännöllisiä vinkkejä turvallisen osallisuuden vahvistamiseen.

Arjesta voimaa -hankkeen suunnittelija Reetta Kalliomeri ja kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo kertovat julkaisussa siitä, mitä ovat lapsilta ja lasten kanssa oppineet turvallisesta osallisuudesta kolmen vuoden kehittämishankkeen aikana.
Reetan ja Hannan tekstin löydät täältä!