Työkalu: Kuvakollaasi
Kuvakollaasilla voit ideoida toimintaa tai kerätä palautetta!
Mitä ja miksi?
Kuvakollaasin tekeminen on tapa, jolla pienetkin lapset voivat tulla mukaan ideoimaan toimintaa ja antamaan palautetta. Kuvakollaasia voi tehdä kartongille erilaisia kuvia käyttäen. Hyviä kuvia saa esimerkiksi Papunetistä tai Pikku Kakkosen kommunikaatiokorteista. Myös lehtileikkeet ovat hyviä. Kuvakollaasia voi tehdä myös Minun mielestäni –kuvien avulla, jos haluaa erotella asioita, jotka aiheuttavat iloa tai harmitusta ja kysyä toiveista. Menetelmää voi käyttää yksittäisen lapsen kanssa tai lapsiryhmälle.
Toteutus:
- Ota kartonkia, kyniä, liimaa, saksia ja valmiita kuvia tai lehtiä leikeltäväksi. Voitte tehdä yhteiskollaasin tai jokainen omansa.
- Mieti otsikko teokselle sen mukaan, mistä asiasta haluat palautetta tai mitä olet ideoimassa.
- Anna lapsille tietoa siitä, miksi teette tehtävää ja mihin tietoa tullaan käyttämään.
- Kierrä lasten luona kysymässä mitä ja miksi lapset ovat kollaasiin laittaneet. Voit kirjata lasten ajatukset lasten sanoin ylös, mikäli lapsi antaa suostumuksen. Voit pyytää lapsia tilanteen mukaan myös esittelemään oman työnsä, jos se tuntuu heistä mukavalta ajatukselta. Lasten keskinäinen keskustelu aiheista voi syventää omaa ymmärrystäsi.
- Kerro lapsille, mitä olet oppinut tehtävän pohjalta. Samalla saat vahvistusta siitä, oletko kuullut ja ymmärtänyt oikein.
- Anna lapsille tietoa, miten näkökulmia on huomioitu, mikäli mahdollista.
- Kiitä sopivalla tavalla. Voit esimerkiksi järjestää yhteisen herkku- tai pelihetken tehtävänteon jälkeen.
Vinkki!
Yksi vaihtoehto on se, että aikuinen etsii toimintaan liittyviä kuvia valmiiksi esimerkiksi Papunetistä ja lapsi tai lapsiryhmä merkitsee kollaasista kuvat, jotka tuntuvat mukavilta tai kurjilta ja niistä käydään keskustelua.
Esimerkki 1.
”Halusin kuulla lasten ajatuksia unelmien iltapäivästä kerhotoiminnan kehittämiseksi. Järjestimme iltapäivätoiminnan yhteydessä Unelmien iltapäivä –työpajan, jonka alussa kerroin, että haluan kuunnella lasten ajatuksia siitä, millaista olisi unelmien kerhossa ja milloin lapsella on hyvä olla. Kerroin, että huomioimme näitä lasten kertomia asioita toiminnan kehittämisessä. Annoin lapsille luvan vapaasti liimata kuvia ja piirtää tai kirjoittaa. Kiersin jokaisen lapsen luona tehtävän tekemisen aikana ja kysyin, miksi hän on valinnut tietyn kuvan tai mitä piirros esittää. Pyysin lupaa kirjoittaa lapsen kertoman kuvan viereen. Näin sain syvennettyä ymmärrystä siitä, mitä lapsi haluaa kertoa ja vältin virhetulkinnat. Lasten ajatuksia huomioitiin toiminnan suunnittelussa. Unelmien iltapäivä –kuvakollaasit laitettiin myös kerhon seinille taideteokseksi ja muistutukseksi asioista, jotka ovat lapsille tärkeitä.”
Esimerkki 2.
Olemme kuunnelleet lasten ja vapaaehtoisten ajatuksia siitä, mikä tukihenkilö ja -perhetoiminnassa tuo iloa. Samalla olemme kartoittaneet millaisia toiveita lapsilla ja vapaaehtoisilla on yhdessäololle ja mikä motivoi lähtemään toimintaan mukaan. Kuvakollaaseja olemme tehneet mm. aiheella ”Yhteinen ilon päivä”. Teoksen tekeminen on tukenut myös lapsen ja vapaaehtoisen tutustumisessa toisiinsa.