Työkaluja testaamiseen ja kokeiluun
Sarjakuva
Tämä on hyvä tapa erityisesti, jos ideoita on rakennettu tarinallistamisen, sadutuksen tai sarjakuvan avulla. Tässä muodossa olevat ratkaisuehdotukset voi kirjoittaa puhtaaksi piirtämällä ne vielä uudestaan sarjakuvaksi.
Tarvittaessa avuksi voi ottaa palvelupolun rakenteen:
- Miten lapsi saa tietää palvelusta?
- Mikä saa hänet valitsemaan palvelun?
- Mitä palvelussa tapahtuu ja miltä se tuntuu?
- Mitä palvelun käytön jälkeen tapahtuu?
- Jokaisen näistä kohdista voi piirtää omaan sarjakuvaruutuunsa.
Piirtäminen
Jos kehitettävä asia on konkreettinen, sen voi myös piirtää. On kyseessä sitten esine, tila tai verkkosivu, ensimmäisen testauksen voi tehdä hyvinkin karkean piirustuksen avulla. Muista, että tarkoitus ei ole kiinnittää huomiota siihen, kuinka hyvä piirtäjä kukin on.
Rakentaminen
Konkreettisen esineen tai tilan voi myös rakentaa esimerkiksi muovailuvahan, legojen tai askarteluvälineiden avulla. Erilaisia nukkeja voi käyttää havainnollistamaan toimintaa.
Esitys tai tarina
Kun halutaan testata jonkin tilanteen etenemistä tai tilan toimivuutta tiettyyn tarkoitukseen, se voidaan kuvitella ja näytellä läpi.
- Kirjoittakaa tilanteesta käsikirjoitus ja antakaa näytelmälle nimi. Näytelmä voi olla kestoltaan pari minuuttia.
- Jakakaa roolit ja hankkikaa tarvittava rekvisiitta mielikuvitusta käyttäen. Näytellä voi myös varjoteatterina tai käsinukeilla.
- Harjoitelkaa näytelmä läpi kerran tai kaksi, jonka jälkeen näytelmä on valmis esitettäväksi muille.
Kuvakollaasi
Varsinkin tilojen suunnittelussa kuvakollaasi voi toimia ensimmäisenä kokeiluversiona. Kuvakollaasiin kerätään kuvia esineistä, tiloista ja värimaailmasta, ja lapsilta voi kerätä palautetta kuvakollaasin kuviin vaikka hymynaamatarroilla.