Esimerkit

Esimerkit

Ideointi lasten kanssa:

HAASTAVIEN TILANTEIDEN RATKAISEMINEN PÄIVÄKODISSA

”Alustimme lapsiryhmälle päiväkodin arjessa haasteelliseksi koettuja tilanteita käsinukeilla. Yksi tilanteista oli päiväkotiin tulo, joka harmittaa lapsia usein. Aloitimme tehtävän antamalla lasten päättää käsinukkejen nimet. Meillä oli myös hymynaamat, joilla lapset saivat äänestää tarinan jälkeen, millainen mieli käsinukeille jää tilanteesta. Otimme vastaan lasten erilaisia ratkaisuehdotuksia tilanteeseen.

Lapset ehdottivat aluksi tikkarilla houkuttelua. Aloimme näytellä ja kysyimme lapsilta, mistä tikkarit tulevat – onko vanhemmalla tai päiväkodin aikuisella tikkareita? Lapset totesivat, ettei ole, ja ehdottivat lapsen väkisin viemistä. Koska pakottamisesta ei tullut hyvä mieli, lapset lopulta ehdottivat itse ratkaisuksi syliä, lohdutusta tai sitä, että aikuinen ehdottaa lapsen mielestä kivaa leikkiä.”

Ratkaisujen ideointi nuorten kanssa:

VANHEMPIEN ERO NUORTEN KOKEMUKSENA

”Yhdessä nuorten kanssa asetimme kehittämishaasteeksi sen, kun vanhemmat eivät aina riittävästi ajattele tai ymmärrä lapsiaan erotilanteessa. Lähdimme MLL Tampereen osastolla etsimään ratkaisuja siihen, miten vanhemmat saisivat enemmän tietoa siitä, mikä auttaa tai kuormittaa nuorta erossa, ja siten huomioisivat lapset paremmin erotilanteessa. Nuoret ideoivat ero-oppaan aikuisille ja pohdimme yhdessä, miten se toteutetaan. Nuoret ehdottivat, että siinä olisi autenttisia sitaatteja sekä valokuvia, jotka kuvaavat hankalia eron jälkeisiä tilanteita sekä asioita, jotka auttavat selviämään erossa. Järjestimme valokuvaajan, joka opasti nuoria valokuvien ottamisessa ja asettelussa ja pyysimme teatteriopiston nuoria kuviin. Kokosimme sitaatteja yhteen. Ideoinnin lopputuloksena syntyi ehdotus Nuorten ero-oppaaksi vanhemmille.”

Tutustu menetelmiin »

Muistathan nämä, jos päädyt ideoimaan ilman lapsia:

Jos päädyt miettimään ratkaisuja ilman lapsia, perustele päätös itsellesi. Selvitä myös, voisivatko lapset olla mukana esimerkiksi videoyhteydellä. Jos tämäkään ei ole mahdollista, varmista työpajan lapsikeskeisyys seuraavilla keinoilla:

  • Pidä koottu ja teemoiteltu tieto esillä lasten sanoilla, älä muuta lasten käyttämiä sanoja aikuisten kielelle.
  • Sovi osallistujien kanssa, että kaikki keskustelu käydään lapsia kunnioittavalla sekä lapsiystävällisellä kielellä. (Vinkki: käyttöön voi ottaa ns. kiroilukassan aikuislähtöisen kielen käytöstä.)
  • Pidä esillä lasten tuotoksia.
  • Pidä esillä lasten valokuvia. Jos kuvat ovat aidosta kohderyhmästä, muista lasten yksityisyydensuoja sekä kuvausluvat lasten huoltajilta.
  • Käytä samoja menetelmiä kuin käyttäisit lasten kanssa.