Sytykkeitä digisosiaalityöhön -videosarja
Kartoitimme keväällä 2018 jo olemassa olevia sähköisiä palveluita ja valitsimme joukosta meidän mielestämme mielenkiintoisimmat esimerkit. Harjoittelijamme Tarja Kovanen ja videoguru Sofia Isokoski matkasivat ympäri Suomea ja tekivät näitä edelläkävijöitä esittelevän videosarjan.
Videot on tehty inspiroimaan sosiaalityön ammattilaisia sähköisten palveluiden kehittämisessä. Ne ovat lyhyitä ja sopivat siten esimerkiksi tiimin kokouksiin keskustelua alustamaan.
Alkuun makupalaksi videosarjan esittely.
Koko soittolista löytyy Pelastakaa Lapset ry:n YouTube-kanavalta.
Sekasin-chat
Sekasin-chat on Mielenterveysseuran ylläpitämä chat-palvelu nuorille. Se on saanut suuren suosion ja tavoittanut nuoret hyvin, sillä vuonna 2017 chattiin yritettiin päästä yli 100 000 kertaa. Tässä Sytykkeitä digisosiaalityöhön -sarjan jaksossa pohditaan, mitä sosiaalityö voi oppia verkkotyöltä nuorten tarpeista ja siitä, millaisilla palveluilla avun tarpeisiin voitaisiin vastata.
Näytön paikka – asiakas päättää tiedoistaan
Näytön paikka on sähköinen palvelu, jossa käyttäjä itse päättää mitä hänen elämästään kirjataan ja kenen käytettävissä tiedot ovat. Palvelu on Setlementtiliiton kehittämä ja herättää pohtimaan sosiaalityön asiakastietojärjestelmiä.
Lastensuojelu sosiaalisessa mediassa
Moni kunta on jo ryhtynyt tiedottamaan ja kertomaan lastensuojelusta sosiaalisessa mediassa. Mitä se on vaatinut ja mikä on seuraava askel? Esimerkkeinä Vantaan ja Espoon lastensuojelut.
Virtu.fi – verkko ylittää etäisyydet
Lapissa kuntien sähköiset sote-palvelut on koottu yhteen portaaliin, Virtu.fi . Välimatkoja lyhentävien sähköisten palveluiden kehittäminen on tarkoittanut, että palveluita pystytään tarjoamaan tiiviimmin. Tämä uraauurtava kehittäminen voisi olla hyödyksi koko Suomelle.
Nettivihje – lasten suojelua verkossa
Verkolla on pimeä puolensa ja siksi lasten suojelua tarvitaan myös internetissä. Nettivihje on palvelu, johon voi ilmoittaa verkossa olevasta lasten seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyvästä toiminnasta eli niin sanotusta lapsipornosta. Mitä ajatuksia tällainen herättää verkkososiaalityön tarpeesta?
Sosiaalityön chat-palvelut
Voiko sosiaalityötä tehdä chatissa? Voiko chatissa kohdata? Ainakin Jyväskylässä ja Kainuussa niin jo tehdään.
Nuorten ajatuksia sähköisistä palveluista
Sähköiset palvelut voivat toimia vain, jos asiakkaat kokevat ne hyödyllisiksi. Siksi tärkein kysymys videosarjassamme on: Mitä nuoret ajattelevat sähköisistä palveluista? Videosarjan viimeisessä jaksossa käydään aikaisemmat jaksot läpi ja kuullaan Osallisuuden aika ry:n nuorten lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden näkemys aiheesta.
Jos katsot sarjasta vain yhden videon, niin katso tämä!