Sovellukset sosiaalityön asiakastyön tukena

Sovellukset sosiaalityön asiakastyön tukena

Digitaalisista sovelluksista lisätukea asiakkaille

Erilaiset omahoito-ohjelmat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu ihmisten omaan käyttöön. Käyttämiseen ei tarvita ammattilaisten tukea tai asiakassuhdetta. Niitä ja erilaisia hyvinvointi- ja elämänhallintasovelluksia voi kuitenkin täysin vapaasti hyödyntää osana asiakassuhdetta.

Omahoito-ohjelmia ja -sovelluksia voi käyttää yhdessä asiakkaan kanssa tai pyytää asiakasta käyttämään niitä itsenäisesti. Niitä voi käyttää asiakasta kannattelevana apuna tapaamisten välillä tai keskustelun pohjana suunnitelmallisessa työssä. Sovelluksiin ei tallennu mitään tietoa sosiaalihuollon asiakkuudesta, joten tietoturvariskiä ei ole. Voit siis aloittaa vaikka heti!

Tässä lista erilaisia omahoitoon soveltuvia sivustoja ja sovelluksia. Lisää löytää googlaamalla. Katso myös Soccan sivulle koottu lista hyötypeleistä.

Kokeile sovelluksia aina ensin itse ja hyödynnä sitten asiakastyössä! 

Hyvinvointi: 

Motivisti kannustaa elämänlaatua parantaviin muutoksiin. 

Oivan harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. 

Normaali.fi –sivusto auttaa elämän huolissa (vain tietyillä paikkakunnilla). 

Chillaa-sovellus on HUS:n nuorille kehittämä sovellus, jonka tavoitteena on vähentää stressiä, jännittämistä, ahdistusta ja helpottaa sosiaalisten tilanteiden kohtaamista. 

Englanninkieliset ”terapiabotit”: www.wysa.io ja woebot.io 

Vertaistuki:

Ylitse MentorApp tarjoaa vertaistukea nuorille ja aikuisille, jotka haluavat keskustella lastensuojeluun, lasiseen lapsuuteen ja mielenterveyteen liittyvistä asioista luotettavasti. Sovelluksen kautta on mahdollista kysyä neuvoa ja apua myös sosiaalialan ammattilaisilta. Sovelluksen kautta on tarjolla vertaistukea myös sijoitettujen lasten vanhemmille.

Ahdistus: 

RootdPanic attack & anxiety relief right in your pocket. 

Ahdistuksen omahoito-ohjelma Mielenterveytalossa. 

Vanhemmuuden tueksi:

Kaksi kotia -sovellus yhdistää kahden kodin lapset ja heidän vanhempansa. Sovelluksesta löydät työkalut arjen hoitamiseen, kun lapset asuvat kahdessa kodissa.

Muksuoppi on maksuton käsikirja, jossa on luotettavaa tietoa kaikista tavallisista lasten ongelmista ja diagnooseista. Sovellus kertoo miten ongelmat voidaan ratkaista luovalla tavalla yhdessä lapsen kanssa. Lisätietoa löytyy Muksuoppi-sivulta ja lisäksi menetelmä on arvioitu Kasvun tuki -sivustolla.

Päihteet: 

Kannabisinterventio-sivusto nuorille. 

Jumipuisto on verkkopalvelu 15-29 -vuotiaille huumeita käyttäville ja niitä kokeilleille nuorille. Palvelun avulla voi pohtia omaa käyttöään, suhtautumistaan huumeisiin ja saada apua silloin kun se itselle parhaiten sopii. 

OttoMitta -sovellus on tarkoitettu alkoholinkäytön riskien tunnistamiseen sekä omaan terveyteen vaikuttavien elämäntapamuutosten tueksi. 

Recovery App tarjoaa tietoa päihderiippuvuudesta ja siitä toipumisesta.

KoHo-app on kehitetty helpottamaan opioidikorvaushoidon suunnitelmallista lopettamista.

Raha-asiat: 

Taloudellisen ahdingon omahoito-ohjelma löytyy Terveyskylän Mielenterveystalosta ja on sosiaalityöntekijöiden kehittämä.

Pennolupaa yksinkertaisempaa rahanhallintaa. 

Väkivalta ja viha: 

Turvakamu-sovellus lisää lapsen tai nuoren turvallisuutta ja väkivallasta selviytymistä. 

Vihan hallinta -omahoito-ohjelma Mielenterveystalossa.

Terveys: 

Terveyskylä: Kaikkea mahdollista terveydestä ja muustakin. 

Omaolo: Erilaisia oirearvioita.

Toimintakyky: 

Kykyviisari: Työ- ja toimintakyvyn arvioiminen