Digitaalinen työskentely osana perhetyötä
Digitaalisen työskentelyn mahdollisuudet
Digitaaliset työkalut ja työtavat tuovat aivan uudenlaista joustavuutta perhetyöhön. Digitaalinen työskentely mahdollistaa etätapaamiset asiakkaiden kanssa, mutta myös työskentelyn tapaamisten välillä. Lisäksi hyvä digitaalinen työkalu dokumentoi tekemistä automaattisesti ja kokoaa kaiken tiedon yhteen paikkaan sekä asiakkaan että työntekijän käytettäväksi.
Digitaalisen työskentelyn mahdollisuuksia voi ryhmitellä seuraavasti:
- Etätapaamiset asiakkaiden kanssa videopuhelun välityksellä
- Osa asiakkaista on pitkän matkan takana, jolloin videopuhelut mahdollistavat tapaamisen useammin kuin silloin, jos tavataan vain kasvokkain.
- Joissain tilanteissa etätyöskentely voi olla ainoa mahdollisuus (karanteeni, väkivallan uhka, perheenjäsenen asuminen ulkomailla jne.)
- Videopuhelulla voi tarjota kotiin erityisosaamista, esim. sairaanhoitajan.
- Videopuhelun välityksellä voi tukea konkreettista arkea; olla mukana tilanteissa kuten kouluun lähtö, ruokailu ja nukkumaan meno.
- Videopuhelun avulla pääsee kriisin tapahtuessa heti tarjoamaan tukea myös matkan päähän.
- Etätyöskentelyn kautta voidaan tarjota kevyttä tukea asiakkuuden loppuessa.
- Johtamisen näkökulmasta etätyöskentely tarjoaa jouston mahdollisuuden, koska ennakointi on aina haastavaa (esim. työvuorolistojen suhteen).
- Yhteydenpito asiakkaisiin tapaamisten välillä viestien ja chatin avulla
- Toimisto ympäristönä tai toisaalta monien ihmisten läsnäolo voi rajoittaa asiakkaan halua puhua avoimesti asioistaan. Chat-yhteys tarjoaa turvallisen tavan kertoa omasta tilanteesta.
- Chat ja viestittelymahdollisuus antaa asiakkaille joustavan tavan purkaa ajatuksiaan, siinä hetkessä kun asiat tapahtuvat tai tunnetila on päällä.
- Varsinkin lapsille ja nuorille chat on hyvin luonteva ja pidetty tapa keskustella.
- Joissain tilanteissa etätyöskentely voi olla ainoa mahdollisuus (karanteeni, väkivallan uhka, perheenjäsenen asuminen ulkomailla jne.)
- Sähköiset menetelmät työskentelyn osana (esim. päiväkirja, verkostokartta tai tavoitteiden seuraaminen)
- Perhetyön menetelmiä voidaan hyödyntää sähköisinä myös tapaamisten välillä, jolloin tapaamiseen voidaan tulla paremmin valmistautuneena. Esimerkiksi asiakas voi täyttää päiväkirjaa tapaamisten välillä ja työntekijä pääsee seuraamaan sitä ja tukemaan asiakasta myös tätä kautta.
- Työskentelyn tavoitteet voidaan kirjata ylös sähköiseen työkaluun ja seurata niiden etenemistä. Tavoitteiden seurantaan voidaan myös liittää hälytyksiä, jotta asioihin voidaan puuttua heti.
- Sähköisten työkalujen kautta voidaan tarjota asiakkaalle myös omahoito-ohjelmia ja tukea niiden käytössä.
Digitaaliset työkalut perhetyöhön
Digitaaliseen perhetyöhön on tarjolla monia sovelluksia, jotka tarjoavat työkalut kaikkiin yllä listattuihin tarpeisiin. Työntekijä voi siis yhdellä sovelluksella tehdä videopuhelut, viestitellä asiakkaan kanssa ja ottaa käyttöön haluamansa sähköiset työkalut. Lisäarvona tässä syntyy se, että sovellus kerää automaattisesti kaiken tämän tiedon yhteen ja se on sekä asiakkaan että työntekijän tarkasteltavissa ja muokattavissa.
Kela on koostanut listan ohjelmistoista, joita he suosittelevat etäkuntoutukseen. Lisäksi Valvira ylläpitää rekisteriä tietojärjestelmistä. Näiltä listoilta löytyvistä vaihtoehdoista esimerkiksi Movendos, Navisec Health ja Medixine vastaisivat hyvin digitaalisen perhetyön tarpeisiin.
Lisää ideoita kehittämisen tueksi
Toukokuussa 2020 Digisosiaalityön hanke järjesti yhdessä Itlan ja SPR:n Espoon nuorten turvatalon kanssa Digitaalinen perhetyö -webinaarin (tallenne alla).
Syyskuussa 2020 samalla kokoonpanolla perustettiin #Digiperhetyön kehittämisverkosto, jossa kokeiltiin erilaisia perhetyöhön sopivia ilmaisia digityökaluja, kerättiin niistä asiakaspalautetta ja ideoitiin uusia työkaluja. Verkoston keskustelujen pohjalta julkaistiin helmikuussa kannanotto Perhetyössä tarvitaan digitaalisia työkaluja. Samalla julkaistiin Itlan sivuilla Sonja Soinin ja Kati Kyyrön blogi: Digiloikkia perhetyön ehdoilla.
Lisäksi keväällä 2021 hanke on mukana järjestämässä Itlan Lapsuuden rakentajat haastekilpailua, jossa etsitään perheiden kanssa työskentelyyn kehitettyjä digiratkaisuja. Kilpailun hakuaika on käynnissä toukokuun loppuun asti.
Itla, Suomen Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset ry järjestivät yhdessä digitaalisen perhetyön webinaarin 29.5.2020. Katso tallenne ohesta, mukana myös Sonja Soinin puheenvuoro digisosiaalityön ratkaisuista. Webinaarin ohjelma löytyy Itlan sivuilta.
Lisää vinkkejä:
-
Videopuhelut asiakastyössä
Sivulta löydät vinkit ja valmiin koulutuspaketin videopuheluiden hyödyntämiseen asiakastyössä.
Lue lisää -
Milloin sosiaalityötä voi tehdä etänä?
Miten määritellä, mihin tilanteisiin etäyhteys sosiaalityössä sopii ja mihin ei?
Lue lisää -
Sovellukset asiakastyön tukena
Erilaiset omahoito-ohjelmat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu ihmisten omaan käyttöön. Käyttämiseen ei tarvita ammattilaisten tukea tai asiakassuhdetta. Niitä ja erilaisia hyvinvointi- ja elämänhallintasovelluksia voi kuitenkin täysin vapaasti hyödyntää osana asiakassuhdetta.
Lue lisää -
Etätyöskentely lapsen kanssa
Videotapaamiset ovat oivat tapa pitää yhteyttä myös lapsen kanssa. Lue vinkkimme, miten teet sen lapsikeskeisesti; lasta tukien, kuunnellen ja huomioiden.
Lue lisää